26 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012. Χρονιά πολλά στον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1979, όπως και στον κατά επτά χρόνια μεγαλύτερο του αμερικανό ηθοποιό Κρις Ο'Ντόνελ.
Στη Μαδαγασκάρη γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της νησιωτικής χώρας από τη Γαλλία σαν σήμερα το 1960. Οι Γάλλοι κατέλαβαν το νησί στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ εξεγέρσεις για την ανεξαρτησία ξεκίνησαν από το 1947. Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της μητροπολιτικής Γαλλίας, μείωσαν την ένταση, όμως δεν ανέκοψαν τον ειρηνικό πλέον αγώνα των κατοίκων για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.Τον Οκτώβριο του 1958 η Μαδαγασκάρη ανακηρύχτηκε αυτόνομη δημοκρατία και τελικά στις 26 Ιουνίου 1960 έγινε πλήρως ανεξάρτητη. 
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Θυμάτων Βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια απαγορεύονται δυνάμει εθιμικού κανόνα του δημοσίου διεθνούς δικαίου, πρόκειται δηλαδή για απαγόρευση που ισχύει έναντι όλων, χωρίς να εξαρτάται από την υπογραφή κάτω από το κείμενο μιας συνθήκης. Το πρόβλημα όμως είναι πώς τιμωρείται η παραβίαση αυτού του άγραφου δεσμευτικού κανόνα, καθώς έχουμε σωρεία παραδειγμάτων (π.χ. τα βασανιστήρια στις φυλακές Άμπου Γκράιμπ, στο Γκουαντάναμο κλπ), όπου η καταδίκη περιορίζεται σε λεκτικές διακηρύξεις και όχι στην επιβολή νομικών κυρώσεων. 
Σήμερα, επίσης, είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρήσης Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Η σημερινή ημερομηνία έχει επιλεγεί, καθώς συμπίπτει με την επέτειο από την απαγόρευση διακίνησης του οποίου, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου Πολέμου του Οπίου το 1839, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της δυναστείας των Τσινγκ στην Κίνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου