30 Ιουνίου 2012

ΠΩΣ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΟΙ;


Δεν ξέρω αν έσκασε σαν "βόμβα" η είδηση για το διαζύγιο της Κέιτι Χολμς από τον Τομ Κρουζ, αν και πιστεύω ότι ελάχιστοι πλέον εκπλήσσονται από τα διαζύγια στη σόουμπιζ, και δη στο Χόλιγουντ, ειδικά δε όταν πρόκειται για ένα τόσο αταίριαστο ζευγάρι όπως οι Κρουζ και Χολμς. Η Κέιτι, που πριν από το γάμο της με τον Κρουζ το 2006 ασπάστηκε τη Σαϊεντολογία, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου "για προσωπικούς λόγους" και με γνώμονα "το συμφέρον της κόρης της", ενώ οι φήμες επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό να έπαιξαν το ρόλο τους και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του φανατικού Σαϊεντολόγου, που στα νιάτα του ονειρευόταν να γίνει Καθολικός ιερέας, Τομ. Τι προβλέπει όμως η Σαϊεντολογία για την περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει να χωρίσει και ποιες είναι οι παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν;
Κατ' αρχήν, προτού φτάσουμε στο τέλος του έγγαμου βίου, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς αυτός ξεκινάει, πώς δηλαδή τελείται ένας γάμος μεταξύ δύο Σαϊεντολόγων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμφιλεγόμενης αυτής θρησκείας, το ζευγάρι ανταλλάσσει όρκους ότι "δε θα πέσουν το βράδυ για ύπνο, αν προηγουμένως δεν διορθώσουν οτιδήποτε μπορεί να διατάραξε τη συμβίωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας". 
Σύμφωνα δε με την επίσημη ιστοσελίδα της εκκλησίας αυτής, "οι γαμήλιες τελούνται από έναν Σαϊεντολόγο ιερέα με πρωτόκολλο παρόμοιο με εκείνο των υπόλοιπων εκκλησιών, δηλαδή η νυφική πομπή, ο ρόλος των γονιών που είναι ίδιος, ο κουμπάρος, οι παράνυφοι και οι προσκεκλημένοι συγγενείς και φίλοι που κάθονται στις θέσεις τους". Οι μελλόνυμφοι "επιλέγουν το τελετουργικό ανάλογα με το βαθμό επισημότητας (που θέλουν να δώσουν). Κάθε τελετουργικό πάντως περιλαμβάνει ανταλλαγή όρκων πίστης και αφοσίωσης". Στη συνέχεια, ο ιερέας λέει προς τους νεόνυμφους - πλέον - ότι "μέσω της αγάπης σας μαζί, με τη συμφωνία σας ως προς την πραγματικότητά της και με την επικοινωνία σας ως προς αυτές τις δύο αλήθειες, έχετε εκπληρώσει το Τρίγωνο ΣΠΕ (συγγένεια, πραγματικότητα, επικοινωνία) και μ' αυτόν τον τρόπο εκπληρώσατε τον μόνο πραγματικό γάμο".
Ωραία με το γάμο... με το διαζύγιο, όμως, τι γίνεται; Στους ορθόδοξους γάμους, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης απλά υπογράφει το διαζευκτήριο μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που που δίνει - συναινετικό ή όχι - τέλος στο γάμο και πριν την κατάθεση των εγγράφων στο ληξιαρχείο. Αντίστοιχα τελετουργικά προβλέπονται και σε άλλες θρησκείες, πλην βεβαίως της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται μόνο ο "από τραπέζης και κοίτης" χωρισμός του ζευγαριού. 
Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο τυπικό. Για την ακρίβεια, δεν προβλέπεται τίποτα για το διαζύγιο. Αντιθέτως, καταβάλλονται προσπάθειες συμφιλίωσης του μέσω συμβουλευτικής θεραπείας. Τα μέλη της συγκεκριμένης Εκκλησίας πιστεύουν ότι τα προβλήματα σ' έναν γάμο είναι αποτέλεσμα έλλειψης επικοινωνίας, η μη συζήτηση των μεταξύ τους προβλημάτων. "Η επικοινωνία είναι ένας καλός τρόπος για την ανοικοδόμηση ενός γάμου που είναι ετοιμόρροπος. Τα ζευγάρια μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο που λέγεται "Πώς να Βελτιώσετε το Γάμο σας"", ενώ σε ακραίες καταστάσεις παρεμβαίνουν ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι υποβάλλουν τους δύο συζύγους σε ανάλογες ασκήσεις.
Πάντως, το διαζύγιο δεν αποτελεί ταμπού για του Σαϊεντολόγους, καθώς ακόμη και ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο L. Ron Hubbard, παντρεύτηκε συνολικά τρεις φορές. Αντίθετα, ταμπού αποτελεί η επικοινωνία των δύο πρώην συζύγων, σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο φύγει από τη Σαϊεντολογία, καθώς απαγορεύεται στους πιστούς η επικοινωνία με όσους ήταν μεν κατά το παρελθόν μέλη της Εκκλησίας, αλλά αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τους κόλπους της. Οι συγκεκριμένοι, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως "πιθανές πηγές προβλημάτων". Εάν, λοιπόν, αληθεύουν οι πληροφορίες ότι μεταξύ των λόγων που ώθησαν την Κέιτι Χολμς να καταθέσει αίτηση διαζυγίου, ήταν και οι πεποιθήσεις της συγκεκριμένης θρησκείας, τότε μάλλον δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Τομ Κρουζ. Άλλωστε, η Κέιτι έχει καταθέσει και αίτημα για να της αποδοθεί η κηδεμονία της 6χρονης κόρης τους.

[Πηγή: ABC NEWS]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου