25 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012. Σαν σήμερα, το 2009 έφυγε από τη ζωή ο "βασιλιάς της ποπ" Μάικλ Τζάκσον, την ημέρα δηλαδή των γενεθλίων ενός άλλου μουσικού ειδώλου, του ελληνοκυπριακής καταγωγής Τζόρτζ Μάικλ, ο οποίος γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1963.
Στη Σλοβενία και στην Κροατία γιορτάζεται σήμερα ως εθνική εορτή η επέτειος από την κήρυξη την ανεξαρτησία των δύο αυτών κρατών από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβία στις 26 Ιουνίου 1991. Είχαν προηγηθεί δημοψηφίσματα, τον Δεκέμβριο του 1990 στη Σλοβενία και το Μάιο του 1992 στην Κροατία, με τα οποία οι λαοί των δύο χωρών είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για ανεξαρτησία, αποτέλεσμα του ψυχικού χάσματος που είχε προκαλέσει η άνοδος του σερβικού εθνικισμού. Ακολούθησε ο "πόλεμος των δέκα ημερών" (27 Ιουνίου - 10 Ιουλίου 1991) με θέρετρο συγκρούσεων τη Σλοβενία, ο οποίο έληξε με τη Συμφωνία του Μπριόνι (κροατικά νησιά) στις 7 Ιουλίου 1991, με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα η ανεξαρτησία τόσο της Σλοβενίας όσο και της Κροατίας. Πάντως, η Συμφωνία του Μπριόνι ευνόησε άμεσα μόνο τη Σλοβενία, η οποία εφεξής έμεινε εκτός του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ο οποίος σταδιακά πέρασε σε μια ακόμα πιο αιματηρή, πολυετή φάση μέχρι την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας.
Στη Μοζαμβίκη γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας από την Πορτογαλία στις 25 Ιουνίου 1975. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 με τη συγκρότηση του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης (FRELIMO), ωστόσο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επετεύχθη μόνο μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος της πρώην αποικιακής δύναμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου