28 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012
Οι Σέρβοι γιορτάζουν σήμερα τη γιορτή του αγίου Βίτου, ο οποίος θεωρείται σημαντικός για εκείνους. Άλλωστε, η σημερινή ημερομηνία θεωρείται πολύ σημαντική για το σερβικό λαό, συνδεδεμένη με ιστορικά γεγονότα: 
α) Σαν σήμερα, το 1389 έγινε η μάχη του Κοσσυφοπεδίου, όταν ο οθωμανικός στρατός συγκρούστηκε με τις σερβικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του πρίγκηπα Λαζάρ. Τόσο ο Σέρβος πρίγκηπας όσο και ο σουλτάνος Μουράτ Α' έχασαν τη ζωή τους στη μάχη αυτή, η οποία επιβράδυνε το ρυθμό εξάπλωσης της οθωμανικής κυριαρχίας στη βαλκανική χερσόνησο. 
β) Το 1914 στο Σεράγεβο, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία, σέρβοι εθνικιστές δολοφόνησαν το διάδοχο του αυστριακού θρόνου, τον αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. 
γ) Το 1919 υπογράφηκε η Συνθήκη των Βερσαλιών, με την οποία τερματιζόταν και τυπικά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, έξι μήνες μετά την ανακωχή της 11ης Νοεμβρίου 1918.
δ) Το 1921, ψηφίστηκε το Σύνταγμα του νεοσυσταθέντος "βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων", ο πρόδρομος του κράτους της Γιουγκοσλαβίας. 
ε) Το 1989, στον εορτασμό για τα 600 χρόνια από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκφώνησε στην πόλη Γκαζιμεστάν του Κοσόβου την περίφημη ομιλία του, στην οποία αποδίδουν πολλοί αναλυτές τις ρίζες της καχυποψίας των υπολοίπων γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών έναντι της διαφαινόμενης ανόδου του σερβικού εθνικισμού, που εξέφραζε με το λόγο του ο ανερχόμενος Σέρβος πολιτικός
στ) Σ' ένα παιχνίδι της μοίρας, το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιουνίου 2001, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε από τις σερβικές αρχές στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δικαστεί από το Ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγορούμενος για σειρά εγκλημάτων πολέμου. 
Τέλος, στην Ουκρανία σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της χώρας, στις 28 Ιουνίου 1996. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου