25 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 25 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012.
Τι κοινό έχουν ο Γιώργος Τσαλίκης και η Κέιτι Πέρι; Είναι τραγουδιστές και γεννήθηκαν σαν σήμερα, ο πρώτος το 1975 και η δεύτερη εννιά χρόνια αργότερα. Στις 25 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Τάκις, ενώ σαν σήμερα το 1881 γεννήθηκε ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.
Στις αραβικές κυρίως χώρες γιορτάζεται σήμερα, εβδομήντα μέρες μετά το τέλος του Ραμαζανιού,  η Ημέρα Αραφά. Πολλοί είναι οι Μουσουλμάνοι που σήμερα επισκέπτονται τη Μέκκα και περπατούν μέχρι το όρος Αραφάτ, ένας κοντινός λόφος, όπου ο Μωάμεθ εκφώνησε το τελευταίο κήρυγμα του.
Στη Γρανάδα, ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής, σήμερα είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών, κατά την οποία γιορτάζεται η επέτειος από την αμερικανική εισβολή στο νησί στις 25 Οκτωβρίου 1983, έντεκα μέρες μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον μέχρι τότε πρωθυπουργό της χώρας, Μορίς Μπίσοπ. Η αμερικανική κυβέρνηση φοβήθηκε τυχόν κομμουνιστική συνωμοσία και μετά την εκτέλεση του Μπίσοπ και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου εισέβαλε στο νησί των 90.000 κατοίκων. Ο πόλεμος διήρκεσε λιγότερο από δύο μήνες, η τελική έκβαση ήταν εξ αρχής προδιαγεγραμμένη, ενώ η Γρενάδα αποτελεί το μοναδικό - ίσως - παράδειγμα κράτους στον κόσμο, που ευχαριστεί με εθνική εορτή μια ξένη χώρα που εισέβαλε στο έδαφος του!
Στη Χώρα των Βάσκων, μια από τις 17 Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας, γιορτάζεται ως τοπική δημόσια αργία η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1979, με το οποίο επικυρώθηκε η πρόβλεψη του Συντάγματος του 1978, μετά την κατάρρευση του καταπιεστικού φρανκικού καθεστώτος, για τη σύσταση Αυτόνομης Κοινότητας μέσα στους κόλπους του ισπανικού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό της αποχής, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επιθυμούσαν την ανεξαρτησία της περιοχής, επιλογή που δεν υπήρχε στο δημοψήφισμα, την ώρα που η παραχώρηση αυτονομίας αποτελούσε ούτως ή άλλως μεγάλη πολιτική πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου