24 Οκτωβρίου 2012

Το πιο στενό σπίτι του κόσμου


Μήπως τώρα με την οικονομική κρίση και με τα συνεχή φορολογικά χαράτσια, να σκεφτόμασταν μια αντίστοιχη λύση και για μας; Το συγκεκριμένο σπιτάκι, πάντως, που έχει εμβαδόν μόλις 14 τετραγωνικών μέτρων, δεν κατασκευάστηκε για αστέγους ή για όσους βρίσκονται σε οικονομική ένδεια, αλλά αποτελεί καλλιτεχνική δημιουργία, και θα φιλοξενεί καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.
Το "πιο στενό σπίτι του κόσμου" βρίσκεται στη Βαρσοβία και οι διαστάσεις του είναι 92x152 εκατοστά, δηλαδή το εμβαδόν του είναι κάτι λιγότερο από 14 τετραγωνικά μέτρα. Είναι διώροφο και ο κατασκευαστής του, ο Πολωνός αρχιτέκτονας Jakub Szczesny, χρησιμοποίησε ως πρώτες ύλες αλουμίνιο και πλαστικό. 
Δεν έχει παράθυρα, ωστόσο ο ήλιος μπαίνει από τρύπες που υπάρχουν στην κρεβατοκάμαρα. Επίσης, δεν έχει χτιστή σκάλα - πού να χωρέσει άλλωστε - και οι ένοικοι θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν μια απλή ανεμόσκαλα. Ωστόσο, διαθέτει μπάνιο, κουζίνα κι έναν υπνοδωμάτιο με καναπέ από.. σακούλα φασολιών.
Πρώτος ένοικος του "πιο στενού σπιτιού" θα είναι ο Ισραηλινός συγγραφέας Etgar Keret, οι πρόγονοι του οποίου είχαν πεθάνει στην Πολωνία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλωστε, το σπίτι βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου του παλιού, εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας (μεταξύ των οδών Zelazna 74 και Chlodna 22). Ο Keret θα κατοικήσει εκεί για ένα χρόνο, ενώ αργότερα θα προσκληθούν και άλλοι καλλιτέχνες απ' όλον τον κόσμο. 
Τι λέτε, πάμε Πολωνία;

Πηγή: The Warsaw Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου