25 Οκτωβρίου 2012

Φωτογραφική αναδρομή στις παλιότερες εκδόσεις των Windows

Σήμερα γίνεται η επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης των Windows (Windows 8), που είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα των προσωπικών υπολογιστών. Τα "παράθυρα" έκαναν την εμφάνιση του στις οθόνες των υπολογιστών το 1985 και αποτελούσαν την απάντηση της Microsoft στο Macintosh της Apple. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους, αρκεί να δείτε το λειτουργικό σύστημα της οθόνης του υπολογιστής σας, όπως και όλων των φίλων σας. Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση, ας κάνουμε μια μικρή, οπτική αναδρομή σε προηγούμενες εκδόσεις.

Τα Windows 1.0 κυκλοφόρησαν στις 25 Νοεμβρίου 1985 και λειτουργούσαν με γραφικά 16-bit. Ορισμένα από τα βασικά προγράμματα που υπήρχαν από τότε και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα είναι η Ζωγραφική, το Notepad, το Clipboard και το Write, που αντιστοιχεί στο μεταγενέστερο Writepad.


Δύο χρόνια αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 1987, έκαναν την εμφάνιση τους τα Windows 2.0 και μαζί με αυτά οι εφαρμογές Excel και Word.


Στις 22 Μαΐου 1990, κυκλοφορούν τα Windows 3.0, που αρχίζουν πλέον να γίνονται ανταγωνιστικά των Macintosh.


24 Αυγούστου 1995: Αρχικά γνωστά ως Windows 3.0, τελικά επικράτησε η ονομασία Windows 95. Αποτέλεσαν το πρότυπο για τις επόμενες εκδόσεις και οδήγησαν την Microsoft στην κορυφή.


Τα Windows 98 παρουσιάστηκαν στις 15 Μαΐου 1998 και κυκλοφόρησαν στο εμπόριο σαράντα μέρες αργότερα. Οπτικά δεν έχουν μεγάλες διαφορές με την προηγούμενη έκδοση, ενώ το σλόγκαν που τα συνόδευε ήταν "Δουλεύει καλύτερα, παίζει καλύτερα". Ενσωματώνεται ο Internet Explorer και η Microsoft κατηγορείται για μονοπώλιο. 


Το 2000 ήρθε η ώρα των Windows 2000 (17 Φεβρουαρίου), που συνοδεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα από τα Windows Millenium.


Τα Millenium αντικαταστάθηκαν σύντομα από τα Windows XP (από τη λέξη Experience, δηλαδή "εμπειρία") στις 25 Οκτωβρίου 2001. Τα γραφικά είναι εμφανώς ανανεωμένα και πολύ πιο φιλικά για το χρήστη. Τα XP άντεξαν πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να βγει η επόμενη γενιά των Windows, περισσότερο από κάθε άλλη έκδοση.


Στις 30 Ιανουαρίου 2007 ήρθε η ώρα των Vista, που έχουν μια περισσότερο "αέρινη" εμφάνιση και βελτιωμένα γραφικά.


Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν στο εμπόριο στις 22 Οκτωβρίου 2009.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου