22 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 22 Ιουλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο Νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Γκούσταβ Λούντβιγκ Χερτζ (1887-1975, Νόμπελ Φυσικής 1925 "για την ανακάλυψη των νόμων που διέπουν την κρούση ενός ηλεκτρονίου με ένα άτομο" μαζί με τον Τζέιμς Φρανκ) και ο Σέλμαν Γουόξμαν (1888-1973, Νόμπελ Ιατρικής 1952 "για την ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης, του πρώτου αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της φυματίωσης").
Και μπορεί να μην έχετε ακούσει κανέναν από τους δύο επιστήμονες, όλοι όμως γνωρίζετε -ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα τραγούδια της- τη Δέσποινα Βανδή, η οποία γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1969.
Πολλοί είναι και οι ξένοι ηθοποιοί που έχουν σήμερα γενέθλια: Ουίλιαμ Νταφόε (58 ετών), Ρομπ Έστες (50), Φράνκα Ποτέντε (39) και η wannabe τραγουδίστρια/ηθοποιός Σελίνα Γκόμεζ (21).


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Γκάμπια γιορτάζεται η Ημέρα της Επανάστασης, δηλαδή η επέτειος από το καθεστώς του Ντάουντα Τζαγουάρα, σαν σήμερα το 1994.
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται το Asalha Puja (ή Asarnha Bucha), μια θρησκευτική εορτή που αναφέρεται στο πρώτο κήρυγμα (Dhammacakkappavattana Sutta) του Βούδα στους μαθητές του, βάσει του οποίου διαμορφώθηκαν τέσσερις σημαντικές αρχές ("Ευγενείς Αλήθειες") του Βουδισμού: η ζωή είναι πόνος, ο πόνος απορρέει από την επιθυμία, υπάρχει μια κατάσταση πέρα από τον πόνο και την επιθυμία, ο δρόμος για την νιρβάνα περνάει μέσα από την οκταπλή ατραπό.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Ιουλίου 1957,η Ακαδημία Αθηνών απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.
"Η Ακαδημία Αθηνών, ως το ανώτατον πνευματικόν ίδρυμα της Ελλάδος, αισθάνεται το καθήκον, ενώπιον της σημερινής καταστάσεως, όπως απευθύνη έκκλησιν κατά της χρησιμοποιήσεως των θερμοπυρηνικών όπλων και κατά των καθ' ημέραν τελουμένων θερμοπυρηνικών εκρήξεων.
Υπέρτατος σκοπός της επιστημονικής ερεύνης είναι η εξύψωσις του πολιτισμού και η ευημερία της ανθρωπότητος. Η ανακάλυψις της ατομικής ενεργείας υπήρξε βεβαίως μέγιστον επιστημονικόν επίτευγμα και αι εφαρμογαί αυτής δι' ειρηνικά έργα πολιτισμού είναι ανυπολογίστου εισέτι σημασίας και διανοίγουν ευρυτάτους ορίζοντας προόδου επ' αγαθώ των ανθρώπων. Τουναντίον όμως η τυχόν χρησιμοποίησις της τρομακτικής ταύτης δυνάμεως διά πολεμικούς σκοπούς παρ' οιουδήποτε αποτελεί τον μέγιστον των κινδύνων ον διέτρεξε ποτέ η ανθρωπότης, διότι θα ωδήγει εις γενικήν εξόντωσιν του ανθρωπίνου γένους και εις αφανισμόν του υπερόχου πολιτισμού, τον οποίον τούτο διά του μόχθου χιλιετηρίδων όλων εδημιούργησεν επί της γης. Εν τοιαύτη περιπτώσει η υψίστη κατάκτησις της επιστήμης αντί να αξιοποιηθή προς γενικόν όφελος, θα εχρησίμευεν ως μέσον προς επιστροφήν εις την πρωτόγονον βαρβαρότητα, και τούτο θα ήτο βεβαίως πράξις εσχάτης παραφροσύνης. Οι υπεύθυνοι των τυχών του κόσμου καλούνται, ενόσω εισέτι είναι καιρός, ν' αναμετρήσωσι καλώς τας ευθύνας των και να μη καταστώσιν αυτουργοί ή συνεργοί τοιούτου ανηκούστου εγκλήματος.
Αλλά και αυταί αι οσημέραι επαναλαμβανόμεναι θερμοπυρηνικαί δοκιμαί ατομικών εκρήξεων εγκλείουσιν, ως είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένον, μεγίστους κινδύνους, διότι απειλούσι να μολύνωσι την ατμόσφαιραν του πλανήτου διά νοσηράς ραδιενεργείας, καταστρεπτικής, διά την ομαλήν βιολογικήν ανάπτυξιν και δι' αυτήν την ζωήν των ανθρωπίνων όντων. Ουδέν συμφέρον ατόμων ή εθνών είναι ικανόν να δικαιολογήση ταύτας, αφού η απειλουμένη καταστροφή θα είναι γενική και ολοκληρωτική. Είναι υπερτάτη ανάγκη όπως αι δοκιμαί αύται παύσωσιν αμέσως και απαγορευθώσιν ολοσχερώς.
Η Ακαδημία Αθηνών ενώνει την φωνήν της μετά των άλλων ανωτάτων επιστημονικών ιδρυμάτων ολοκλήρου του κόσμου και ελπίζει, ότι η φωνή αύτη της λογικής και της επιστήμης θα εισακουσθή και θα κυριαρχήση, προς αποτροπήν του ανεπανορθώτου ολέθρου".

Στις 22 Ιουλίου 1959, στις 3 το απόγευμα, το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών εξέδωσε την απόφαση του για το Μανόλη Γλέζο και τους συγκατηγορουμένους του.  Ο Γλέζος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για οκταετία και εκτοπισμό στον Άγιο Ευστράτιο για 4 χρόνια, με την κατηγορία ότι ενώ γνώρισε τις κατασκοπευτικές προθέσεις του Κολιγιάννη (σημαίνοντος στελέχους του ΚΚΕ, που είχε διαφύγει στην ανατολική Ευρώπη και αργότερα θα διατελούσε γενικός γραμματέας του), δεν τον κατήγγειλε στις αρχές. 

Στις 22 Ιουλίου 1970 εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βηρυτού-Αθήνας. Οι αεροπειρατές ήταν μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλ Φατάχ, που διεκδικούσαν την απελευθέρωση επτά συντρόφων τους (οι πέντε φυλακισμένοι και οι δύο υπόδικοι), που τελούσαν υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε λίγη ώρα πριν την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ στη συνέχεια κράτησαν ομήρους τους 47 επιβάτες και τα 8 μέλη του πληρώματος μην επιτρέποντας την αποβίβασή τους. Τελικά, με προσωπική μεσολάβηση του Ωνάση οι επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, το αεροσκάφος κατευθύνθηκε στο Κάιρο, όπου οι αεροπειρατές παραδόθηκαν στις αιγυπτιακές αρχές, ενώ η ελληνική κυβέρνηση των συνταγματαρχών υποσχέθηκε να παραδώσει τους επτά Άραβες κρατουμένους στη Διεθνή Αμνηστία.

Στις 22 Ιουλίου 1980, η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 20 χρόνια. Ο Στέλιος Μηγιάκης αντιμετώπισε στον τελικό της ελληνορωμαϊκής πάλης τον Ούγγρο Τοτ, που αποδείχτηκε εύκολος αντίπαλος, καθώς ο Τοτ δέχτηκε την τρίτη παρατήρηση των κριτών μόλις στο 8΄ 22΄΄ της αναμέτρησης.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο ακροδεξιός τρόμος έκανε την εμφάνιση του στη Νορβηγία στο πρόσωπο του Άντερς Μπρέιβικ. Γύρω στις 15.30΄ μια έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Όσλο, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, στοίχισε τη ζωή οκτώ ατόμων, όμως η συνέχεια θα ήταν πολύ πιο εφιαλτική. Δύο ώρες αργότερα, ο Μπρέιβικ, ντυμένος αστυνομικός, προκάλεσε απίστευτο μακελειό στο νησί Ουτόγια, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το φεστιβάλ της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, σκοτώνοντας επιπλέον 69 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου