25 Ιουλίου 2013

Πώς γιγάντιοι καθρέφτες θα σώσουν μια πόλη από 5 μήνες σκοτάδι.


Στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, εκεί όπου ο ήλιος είναι καθημερινά συνεπής στο ραντεβού του και δεν αφήνει ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι να τον επισκιάσει, η λύση έχει βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια: τεχνητή βροχή. Τι γίνεται όμως σ' εκείνα τα μέρη του πλανήτη, όπου ο ήλιος κρύβεται με την είσοδο του χειμώνα και ξεχνάει να ξαναβγεί για μήνες; Μια λύση θα μπορούσε να είναι το τεχνητό ηλιακό φως.

Στη μικρή νορβηγική πόλη Rjukan, οι 3.500 κάτοικοι ζουν στο σκοτάδι από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο κάθε χρόνο. Ποιος θα 'θελε να ζει σε μια τέτοια πόλη τόσο για τις ψυχολογικές επιδράσεις που έχει το απόλυτο και διαρκές σκοτάδι στις προσωπικότητες των ανθρώπων, όσο και για τις οικονομικές παρενέργειες, αφού όλη τη μέρα τα φώτα πρέπει να είναι ανοιχτά. 
Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι βρήκε τη λύση στην εγκατάσταση τεράστιων ηλιοστατικών καθρεφτών, εμβαδού 538 τετραγωνικά πόδια, στα βουνά που περιστοιχίζουν το Rjukan. Οι γιγάντιοι καθρέφτες θα είναι προσαρμοσμένοι στις διάφορες θέσεις του ήλιου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα ανακλούν το φως του στο κέντρο της πόλης. Υπολογίζεται ότι η πλατεία θα γεμίσει με 2.000 τετραγωνικά πόδια συγκεντρωμένου φωτός.
Δεν πρόκειται για μια καινούρια πατέντα, αλλά για μεταφορά μιας συνηθισμένης πρακτικής σε διάφορες ηλιακές φάρμες ανά την υφήλιο, με τη διαφορά ότι εν προκειμένω εφαρμόζεται σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Πάντως, η ιδέα για την προσαρμογή ανήκει σ' έναν τοπικό επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή, αλλά φοβήθηκε ότι η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά εξελιγμένη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ιταλικό χωριό Viganella, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια κοιλάδα, ενώ από το 2006 φωτίζεται με τη βοήθεια καθρεφτών εμβαδού 440 τετραγωνικών ποδιών.
Το κόστος για τη νορβηγική πόλη υπολογίζεται στις 5 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ή 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η πλατεία του Rjukan θ' αποτελέσει έναν ηλιόλουστο τόπο συνάντησης σε μια πόλη, που κατά τ' άλλα θα βρίσκεται βουτηγμένη στο σκοτάδι. Και -γιατί όχι;- δεν αποκλείεται να αποτελέσει και πόλο τουρισμού, για όσους ενδιαφέρονται να δουν από κοντά αυτήν τη σπάνια εμπειρία.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου