23 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 23 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013. Μια μέρα με πολλές επετείους (γεννήσεις, θανάτους, σημαντικά γεγονότα) που αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο άνθρωπος που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ, από τους λίγους αθλητές που τυγχάνουν γενικής αποδοχής, ο Νίκος Γκάλης γιορτάζει σήμερα τα 56α γενέθλιά του.
 Γενέθλια έχουν επίσης ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σωτήρης Κυργιάκος (34 ετών) και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (46) και Ντάνιελ Ράντκλιφ (24).
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκαν και σημαντικοί άνθρωποι που δεν βρίσκονται σήμερα στην ζωή, από τον τελευταίο Αιθίοπα αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ (1892-1975) μέχρι τον Αμερικανό συγγραφέα Ρέιμοντ Τσάντλερ (1888-1959) και τον Κροάτη χημικό Βλαντιμίρ Πρέλογκ (1906-1988), ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας 1975 "για τις έρευνές του επί της στερεοχημείας των οργανικών μορίων και αντιδράσεων".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Επανάστασης γιορτάζεται στην Αίγυπτο. Στις 23 Ιουλίου 1952 ανατράπηκε ο βασιλιάς Φαρούκ και ξεκίνησε η εμπλοκή του στρατού με τη διακυβέρνηση της χώρας, που με τη μια ή την άλλη μορφή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στο Ομάν γιορτάζεται η Ημέρα της Αναγέννησης, όπου "αναγέννηση" βλέπε την επέτειο της ορκωμοσίας του σημερινού εμίρη Καμπούς μπιν Σαΐντ. στις 23 Ιουλίου 1970.
Στην Παπούα-Νέα Γουινέα γιορτάζεται η Ημέρα Μνήμης υπέρ όσων έπεσαν για την υπεράσπιση της χώρας. Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία, καθώς σαν σήμερα το 1942 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμπλοκή του στρατού της Παπούα-Νέα Γουινέας με τον ιαπωνικό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Ιουλίου 1833, μία περίπου εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της σχετικής πρόθεσης, εκδόθηκε το διάταγμα που προέβλεπε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις επί σειρά ετών, καθώς για πρώτη φορά διασπόταν διοικητικά το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Λίγες μέρες μετά, 29.071833, η εφημερίδα "Αθηνά" έγραφε: "Κατά συνέπειαν της από τους εις την Ελλάδα υφισταμένους Αρχιερείς κανονικούς επισήμου αναγνωρίσεως της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Εκκλησίας, γενομένη κατά την 15 του τρέχοντος μηνός, ως είδομεν εδιορίσθη προχθές διά Βασιλικού διατάγματος η ιεραρχικά σύνοδος, συγκειμένη από τους αγίους Ιεράρχας, τον Μητρπολίτην Κορίνθου Κύριον Κύριλλον, τον Ανδρούσης Κ. Ιωσήφ, τον Θηβών Κ. Παϊσιον, τον Σαντορήνης Κύριον Ζαχαρίαν και τον πρώην Λαρίσσης Κ. Κύριλλος. Πρόεδρος δε της ιεράς Συνόδου ταύτης είναι ο άγιος Κορίνθου και αναπληρωματικά μέλη εις έλλειψιν ή απουσίαν τινός ή και περισσοτέρων τούτων, ο άγιος Γαλαντίου Κ. Νεόφυτος και ο άγιος πρώην Ηλιουπόλεως Κ. Άνθιμος. Επίτροπος δε της επικρατείας προς την ιεράν ταύτην σύνοδον, εδιωρίσθη ο Κ. Κ. Σχινάς και Γραμματεύς ο Κ. Θεόκλητος Φαρμακίδης. 
Η ιερά Σύνοδος αύτη θέλει κυβερνά τον Κλήρον της Ελλάδος κατά το πνευματικόν, σύμφωνα με τους κανόνας των αγίων Αποστόλων και των επτά Οικουμενικών Συνόδων της Ανατολικής Εκκλησίας όπως και η ιερά της Ρωσσίας Σύνοδος. 
Ενωμένη πάντοτε η Ελληνική εκκλησία πνευματικώς με την μεγάλην Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, πιστή εις τας κοινώς παρά πάντων των του ανατολικού δόγματος χριστιανών, παραδεδεγμένας αρχάς της ιεράς ημών θρησκείας, θέλει διατηρεί στενοτάτην και αδιάσπαστον την εν Χριστώ σχέσιν και ομόνοιαν μετά του Πατριάρχου και της αγίας Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως και δεν αμφιβάλλομεν ότι η μεγάλη εκκλησία, αναγνωρίζουσα την Ελληνικήν εκκλησίαν ως γνησίαν αυτήν αδελφήν, όχι μόνον θέλει την ασπασθή και χαιρετήσει ο Παναγιότατος Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως και η ιερά αυτού Σύνοδος, με μεγάλην της ψυχής των αγαλλίασιν, αλλά και θέλουν την ευλογήσει εκ καρδίας και την επευχηθούν αιώνιον την στήρηξιν.....".

Στις 23 Ιουλίου 1933 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση κυπριακής ομάδας σε ελληνικό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα τη μικτή ομάδα "Ένωσις" Κυπρίων ποδοσφαιριστών και η αθηναϊκή ομάδα κέρδισε με σκορ 2-1. Ωστόσο, από τους Κύπριους ποδοσφαιριστές ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε ο τερματοφύλακας Πιερίδης, ο οποίος "χωρίς υπερβολήν ημπορεί να παραβληθή με τον καλλίτερον Έλληνα τερματοφύλακα", όπως σχολίαζε την επόμενη μέρα η Πατρίς.  "Η προσπάθεια του νεαρού αυτού ποδοσφαιριστού όστις απέκρουσεν ισχυρώτατα σουτ των κυνηγών του Παναθηναϊκού και επενέβη αποτελεσματικώτατα εις δυσκολωτάτας φάσεις, εχειροκροτήθη θερμότατα και επηνέθη ζωηρότατα από τους παρευρεθέντες εις το γήπεδον θεατάς".
Η εφημερίδα δημοσίευε και φωτογραφία με τους ποδοσφαιριστές της κυπριακής ομάδας:


Στις 23 Ιουλίου 1974 καθεστωτική αλλαγή και επαναφορά της δημοκρατίας συντελείται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην Ελλάδα, ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, που έφερε τον τίτλο του προέδρου της δημοκρατίας, κάλεσε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που είχαν καταλυθεί με τη χούντα του 1967. Με το πέρας της σύσκεψης, στις 17.45΄, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Εν όψει των εξαιρετικών περιστάσεων υπό τας οποίας τελεί η πατρίς, αι ένοπλοι δυναμεις απεφάσισαν όπως αναθέσουν την διακυβέρνησιν της χώρας εις πολιτικήν κυβέρνησιν....".
Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στις 9 το βράδυ και στις 22.20΄ ανακοινώθηκε επισήμως ότι "Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανεχώρησεν ήδη εκ Παρισίων δι' Αθήνας, κληθείς όπως συμμετάσχη της συσκέψεως την οποίαν συνεκάλεσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας στρατηγός Γκιζίκης".
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ΄Εστέν διέθεσε ειδικό αεροσκάφος για την επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος και τον ευχαρίστησε: "Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, όπου κλήθηκα για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, δεν θέλω να εγκαταλείψω το γαλλικό έδαφος χωρίς να εκφράσω στην υμετέρα εξοχότητα και δι' υμών σ' ολόκληρο το γαλλικό λαό την βαθιά ευγνωμοσύνη μου για την φιλοξενία, η οποία μου προσφέρθηκε κατά τη μακρά παραμονή μου στην ωραία χώρα σας".
Εξάλλου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους λίγο προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, ο Καραμανλής δήλωσε: "Θα επαναλάβω τις λέξεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν του ανακοινώθηκε ο θάνατος του προέδρου Ρούσβελτ: Προσεύχεστε για μένα".
Χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την πολιτειακή αλλαγή, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στο Πολυτεχνείο, αποδίδοντας φόρο τιμής  στους νεκρούς φοιτητές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973.
Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο παραιτήθηκε ο πραξικοπηματίας Σαμψών και νέος πρόεδρος ορκίστηκε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος απηύθυνε ραδιοφωνικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό στις 21.15΄.
"Σε στιγμές ιδιαιτέρως κρίσιμες για τον τόπο μας αναλαμβάνω την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυνάμει των σχετικών προνομίων του Συντάγματος. Τελώ εν πλήρη επιγνώση των δυσχερειών τις οποίες αντιμετωπίζουμε, δεν μου διαφεύγει όμως το γεγονός ότι ο λαός, ο οποίος επέδειξε αρετή και δύναμη κατά τις τελευταίες δραματικές ημέρες, θα μπορέσει στο τέλος να υπερνικήσει τις παρούσες δυσχέρειες και να οδεύσει προς καλύτερο μέλλον.
Κατά την ιστορική αυτή στιγμή αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε σύμπνοια, συναδελφοσύνη και λήθη του παρελθόντος. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε τις δυσχέρειές μας και επί των ερειπίων να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας. Επιτακτική είναι η ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τα υφιστάμενα εκ της παρούσης καταστάσεως επείγοντα προβλήματα".

Στις 23 Ιουλίου 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση της χούντας, βίαια επεισόδια με δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των οικοδόμων κατά τις πρωινές ώρες.

Στις 23 Ιουλίου 1996, στις 10.15΄ άφησε την τελευταία της πνοή η Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε ηλικία μόλις 63 ετών. Η Βουγιουκλάκη δεν ήταν η καλύτερη ηθοποιός που είχε βγει στο ελληνικό θέατρο ή στον κινηματογράφο, όμως ανήκε στις ταλαντούχες και -το κυριότερο- κατάφερε να επικοινωνήσει με τους θεατές μ' έναν τρόπο πρωτόγνωρο και ενδεχομένως ανεπανάληπτο, ώστε γρήγορα ν' ανακηρυχτεί σε εθνικό σύμβολο ("εθνική σταρ"), παρόλο που η φήμη της ήταν ελάχιστα γνωστή στο εξωτερικό. Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά ενός εθνικού συμβόλου από έναν διάσημο καλλιτέχνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου