15 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 15 Σεπτεμβρίου


Δύο σημαντικοί Έλληνες έφυγαν σαν σήμερα από την ζωή, ενώ αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι πολιτικές εξελίξεις στις 15 Σεπτεμβρίου 1916 και 1994.


Στις 15 Σεπτεμβρίου 1916, μετά τη Μακεδονία και την Κρήτη, η Χίος προσχώρησε στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας.Την επόμενη μέρα (16.09), το "Έθνος" περιέγραφε: 
"Ο λαός της Χίου χθες την 11ην εν πανδήμω συναγερμώ μετά αγορεύσεις Ροδοκανάκη, Φιλαρέτου από κέντρου φιλελευθέρων, προσεχώρησεν ενθουσιωδώς εθνικήν άμυναν. Ροδοκανάκης εξήγησεν εκ μέρους επιτροπής λαού σκοπόν προσκλήσεως διά την παρούσαν κατάστασιν, πληροφορήσας σχηματισμόν εθνικής Κυβερνήσεως εν Χανίοις υπέρ εθνικής αμύνης. Είτα Φιλάρετος μετά συντόμου εκθέσεως σταδιοδρομίας κόμματος φιλελευθέρων, δριμέως επέκρινε την πολιτικήν των μοναρχικών Κυβερνήσεων από Φεβρουαρίου 1915 μέχρι της τελευταίας αναχωρήσεως του μεγαλεπηβόλου αρχηγού, συνοδευομένου υπό του δαφνηφόρου ναυάρχου Κουντουριώτου, οίτινες κατήρτησιαν εν Χανίοις προσωρινήν Κυβέρνησιν εθνικής αμύνης, ακριβώς ότε οι φαυλοκράται είχον ανοίξει τον τάφον του Έθνους...."

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1936, σε ηλικία 80 ετών πέθανε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο μοναδικός πολιτικός στην ιστορία του ελληνικού κράτους που άσκησε (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους) όλα τα ανώτατα αξιώματα: πρόεδρος της Βουλής, της Γερουσίας, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι περισσότερες από τις έξι πρωθυπουργικές θητείες του Ζαΐμη ήταν σύντομες και σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα (π.χ. μετά την απόρριψη από τη Βουλή της προσωρινής συνθήκης ειρήνης το Σεπτέμβριο του 1897, μετά την παραίτηση Βενιζέλου το Σεπτέμβριο του 1915, το καλοκαίρι του 1916 οπότε εκδηλώθηκε το κίνημα της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 1917 όταν και το "κράτος των Αθηνών" υποχρεώθηκε να ταχθεί στο πλευρό της Αντάντ, στην οικουμενική κυβέρνηση την περίοδο 04.12.1926 - 04.07.1928), ενώ ήταν και ο τελευταίος πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν το στρατιωτικό κίνημα του Κονδύλη και την παλινόρθωση της μοναρχίας το Νοέμβριο του 1935. 

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 17.09.1936


Στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 έφυγε από την ζωή ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς σε ηλικία 84 ετών. Το πιο γνωστό έργο του Τηνιακού καλλιτέχνη είναι η "Κοιμωμένη", που βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στον τάφο μιας κοπέλας, που ονομαζόταν Σοφία Αφεντάκη και η οποία είχε πεθάνει το 1877 από φυματίωση σε ηλικία 18 ετών. Αυτή ήταν η τελευταία φωτογραφία του καλλιτέχνη, που είχε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα "Ακρόπολις", δύο περίπου μήνες πριν το θάνατό του:
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 16.09.1938


Στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των πρώην υπουργών Ι. Παλαιοκρασσά και Α. Ανδριανόπουλο στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπέρ της παραπομπής των τριών ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης, αν και υπήρξαν διαρροές, κυρίως ως προς τους δύο πρώην υπουργούς. Πάντως, η υπόθεση δεν θα οδηγούνταν τελικά ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη διακοπή της έρευνας, προκειμένου να μην διαταραχθεί το πολιτικό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου