18 Σεπτεμβρίου 2013

8 τροφές που καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος


Η κακή αναπνοή είναι ένα από τα πλέον ισχυρά απωθητικά, ικανή να διαλύσει πολλές φορές ακόμη και την προοπτική ενός μεγάλου έρωτα. Το μυστικό δεν βρίσκεται πάντα σε κάποιο αποσμητικό στόματος, αλλά την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει η ίδια η φύση. Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά έως καταλυτικά, αρκεί να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

1. Σπόροι μάραθου
Πρόκειται για ένα παλιό, ινδιάνικο μυστικό. Οι σπόροι του μάραθου αυξάνουν το σάλιο στο στόμα διώχνοντας μακριά τα βακτήρια και καταπολεμούν τα μικρόβια που ευθύνονται για την κακή αναπνοή, ενώ βοηθούν και στην πέψη.

2. Πράσινο τσάι
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των στοματικών βακτηρίων, ενώ μειώνουν και τις θειούχες ενώσεις. Ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημα του πράσινου τσαγιού είναι ότι λεκιάζει τα δόντια, γι' αυτό και συνήθως προτείνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα. 

3. Μήλα
Ένα μόνο δάγκωμα αρκεί για ν' απωθηθεί η πλάκα από τα δόντια και μαζί να εξαλειφτεί ο κίνδυνος βακτηρίων στα ούλα και τα δόντια από την τροφή.

4. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Σ' αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τροφές όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το κατσαρό λάχανο, ο βασιλικός, ο μαϊδανός κλπ., τα οποία διατηρούν σε ισορροπία τα επίπεδα pH στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα, διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα των αλκαλικών, βοηθώντας στην πρόληψη της ξηροστομίας, που επίσης ευθύνεται για την κακή αναπνοή. Εξάλλου, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, που δρα σαν φυσικό αποσμητικό και την οποία μπορείτε να βρείτε σε κάψουλες στο εμπόριο.

5. Προβιοτικό γιαούρτι
Καταναλώνοντας το μειώνονται οι θειούχες ενώσεις, που προκαλούν κακή αναπνοή, αφού αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης D. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και καταναλώνοντας κεφίρ.

6. Νερό
Η ξηροστομία είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βρωμερών βακτηρίων. Το νερό όχι απλά λειτουργεί ως καθαριστικό, αλλά και βοηθά στην παραγωγή περισσότερου σάλιου, το οποίο καθαρίζει το στόμα από τα σωματίδια των τροφών και τα βακτήρια.

7. Φράουλες και εσπεριδοειδή 
Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και οι φράουλες ή τα εσπεριδοειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που αποτρέπει την ξηροστομία, αλλά και σε βιταμίνη C, που επίσης βοηθά να δημιουργηθεί ένα εχθρικό περιβάλλον για βακτήρια και μικρόβια. 

8. Τζίντζερ (Πιπερόριζα)
Όχι μόνο ανακουφίζει το στομάχι, αλλά εξουδετερώνει και την κακή αναπνοή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ν' ανακατέψετε πατημένο τζίντζερ με λίγο χυμό λεμονιού σε ίσα μέρη.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου