17 Σεπτεμβρίου 2013

Γνωρίστε το Νόλιγουντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία στον κόσμο


Η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου, πίσω φυσικά από το ινδικό Μπόλιγουντ, είναι το - άγνωστο σ' όλον τον πλανήτη πλην Αφρικής - Νόλιγουντ. Κατ' άλλους υπολογισμούς, το Νόλιγουντ είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία, αλλά λίγη σημασία έχει. Θεωρείται κάτι σαν το Χόλιγουντ της Νιγηρίας, γι' αυτό και η ονομασία με την οποία έγινε γνωστό σ' όλην την Αφρική, όπως αντίστοιχα το Μπόλιγουντ είναι το Χόλιγουντ της Βομβάης. 

Το Νόλιγουντ γεννήθηκε το 1992 και αφορμή αποτέλεσε η εκρηκτική αύξηση της βίας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Λάγκος, όπως και άλλων μεγάλων πόλεων της Αφρικής. Οι περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όμως μαζί τους δεν εξαφανίστηκε η επιθυμία των κατοίκων για κινηματογράφο. Το 1992, λοιπόν, κυκλοφόρησε σε βίντεο το θρίλερ "Living in Bondage", σχετικά με την ιστορία ενός άντρα, που μυήθηκε σε μια μυστική οργάνωση, υποχρεώθηκε να σκοτώσει τη σύζυγό του, ώστε να γίνει πάμπλουτος, μόνο που στη συνέχεια το φάντασμα της νεκρής συζύγου του άρχισε να τον καταδιώκει. Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία κι έτσι τα επόμενα χρόνια γεννήθηκε το Νόλιγουντ.
Σήμερα, ο κινηματογράφος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Νιγηρίας. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι τα έσοδα της Νιγηρίας από την εξαγωγή των ταινιών αποτελούν το 11% των συνολικών εσόδων από εξαγωγές, αν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα πετρέλαια. Εξάλλου, το Νόλιγουντ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά τη γεωργία, ενώ συνεισφέρει το 5% του νιγηριανού ΑΕΠ. Καθόλου άσχημα...
Κάθε χρόνο γυρίζονται 1000 ταινίες made in Νιγηρία, οι οποίες σπάνε τα ταμεία όχι των κινηματογράφων, αλλά των βίντεο-κλαμπ, αφού οι ταινίες του Νόλιγουντ δεν προβάλλονται στο λευκό, κινηματογραφικό πανί, αλλά πωλούνται κατευθείαν σε μορφή dvd. Επίσης, οι ταινίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και στο youtube, όπου διάφοροι χρήστες έχουν ανεβάσει ολόκληρες ταινίες με εκατοντάδες χιλιάδες views. 
Το Νόλιγουντ δεν φημίζεται για τα - ουσιαστικά ανύπαρκτα - τεχνικά του μέσα, ούτε για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών του, αλλά για την αστείρευτη φαντασία των δημιουργών. Πρόκειται για παραγωγές χαμηλού κόστους, κάτι που είναι αντιληπτό με την πρώτη ματιά ακόμη και για τον πιο ανυποψίαστο θεατή. Αλλά αυτό μικρή αξία έχει για τους θεατές, που έχουν κατά κάποιο τρόπο εθιστεί σ' αυτό το είδος καλτ κινηματογράφου - γιατί αν αξίζει ο τίτλος του "καλτ" σε κάποιες ταινίες, δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από τις παραγωγές του Νόλιγουντ.
Οι ταινίες  είναι για όλα τα γούστα: από ρομαντικές κωμωδίες και μιούζικαλ, μέχρι ταινίες εποχής, κοινωνικά δράματα, ακόμη και ταινίες τρόμου. Οι διάλογοι είναι στα αγγλικά, ίσως επειδή κρυφή φιλοδοξία των συντελεστών τους είναι μια διεθνής καριέρα στο πιο γνωστό.. Χόλιγουντ, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι απίθανο - να συμβεί. Το μεγάλο μειονέκτημα, πέρα από τις over the top ερμηνείες, είναι η προφορά των ηθοποιών, ώστε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς λένε. 
Κατά μέσο όρο, η παραγωγή μίας ταινίας ολοκληρώνεται σε 7 με 10 μέρες, ενώ το κόστος της ανέρχεται συνήθως μεταξύ επτά και δώδεκα χιλιάδων ευρώ. Αντίθετα, μια μέση ταινία του Χόλιγουντ κοστίζει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η παραγωγή της ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο.Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα, στα ράφια των βίντεο-κλαμπ κάνουν την εμφάνισή τους 32 νέες ταινίες, ενώ η κάθε μία πουλά κατά μέσο όρο περίπου 50.000 αντίτυπα. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι η όποια σύγκριση μεταξύ των δύο κινηματογραφικών βιομηχανιών θα ήταν όχι απλά άτοπη, αλλά ουσιαστικά αδύνατη. 
Οι ηθοποιοί των ταινιών αυτών είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Νιγηρία και σ' άλλες αφρικανικές χώρες, χωρίς φυσικά το λάιφ-στάιλ τους να μπορεί να συγκριθεί μ' εκείνο των Αμερικανών συναδέλφων τους. Ωστόσο, η προσωπική τους ζωή απασχολεί, ενώ στο ίντερνετ υπάρχουν ακόμη και gossip ιστοσελίδες, αφιερωμένες στα κατορθώματα των Νιγηριανών - και όχι μόνο - σταρ: ερωτικά σκάνδαλα, σχετικά προκλητικές φωτογραφήσεις, δηλώσεις που προκαλούν σχόλια κλπ. Απλά, όλα αυτά σ' ένα διαφορετικό, πιο επαρχιώτικο και σαφώς λιγότερο γκλαμ περιβάλλον. Άλλωστε, οι περισσότεροι σταρ του Νόλιγουντ είναι μάλλον φτωχοί, ενώ αρκετοί απ' αυτούς δεν έχουν χρήματα παρά για ένα μεσαίο αυτοκίνητο. Ή τουλάχιστον έτσι λένε οι φήμες, ένα από τα αγαπημένα κουτσομπολιά για τους σταρ του νιγηριανού κινηματογράφου. 
Για να πάρετε μια ιδέα περί Νόλιγουντ, δείτε το τρέιλερ μιας ταινίας με τίτλο "My Best Enemy"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου