Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες που υποτίθεται ότι αποτυπώνουν κάποιο φάντασμα είναι και η παρακάτω, που τραβήχτηκε το Σεπτέμβριο του 1936 από δύο επαγγελματίες φωτογράφους, τον Captain Provand και την Indre Shira. Οι δυο τους ανέλαβαν να φωτογραφίσουν το εσωτερικό του Raynham Hall στο Νόρφολκ της Αγγλίας για λογαριασμό του περιοδικού Country Life, όπου και δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Η Indre Shira περιέγραψε ως εξής τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βγήκε η φωτογραφία:
"Στεκόμουν στο πλευρό του (σ.σ. του Provand) ακριβώς πίσω από την κάμερα με το πιστόνι του φλας στο χέρι μου, κοιτάζοντας απευθείας στη σκάλα. Ξαφνικά ανίχνευσα ένα αιθέριο πέπλο να κατεβαίνει σιγά σιγά τις σκάλες. Μάλλον ενθουσιασμένη, φώναξα κοφτά: "Γρήγορα, γρήγορα, εκεί υπάρχει κάτι". Πάτησα το κουμπί στο πιστόνι του φλας. Μετά το φλας και κλείνοντας το κλείστρο, ο Captain Provand απομάκρυνε το ύφασμα από το κεφάλι του και γυρνώντας μου είπε: "Προς τι όλος αυτός ο ενθουσιασμός;".
Οι οπαδοί της άποψης ότι τα φαντάσματα δεν είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας θεωρούν ότι η φωτογραφική μηχανή του Provand αποτύπωσε το φάντασμα της λαίδης Ντόροθι Τάουνσχεντ, συζύγου του Τσαρλς Τάουνσχεντ, δεύτερου υποκόμη του Ρέινχαμ. Το ζεύγος έζησε στο Ρέινχαμ Χολ στις αρχές του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με την επίσημη παραδοχή, η Ντόροθι πέθανε το 1726. Ορισμένοι, όμως, πίστευαν ότι ο σύζυγός της, υποκόμης του Τάουνσχεντ προσποιούνταν ότι ήταν χήρος και ότι στην πραγματικότητα κλείδωσε τη σύζυγό του σ' ένα απομονωμένο δωμάτιο του σπιτιού, επειδή υποτίθεται ότι ήταν ερωμένη του λόρδου Γουάρτον. Εκεί, στην απομόνωση, η Ντόροθι πέθανε από ασιτία και στοίχειωσε στη συνέχεια το σπίτι.
Ο θρύλος θέλει το βασιλιά Γεώργιο Στ΄ να ήταν ο πρώτος που είδε το φάντασμα της Ντόροθι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο σπίτι, κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι είχε δει μια γυναίκα με καφέ φόρεμα, εξ ου και το φάντασμα του Ρέινχαμ Χολ έγινε γνωστό ως "η καφέ κυρία". Μια αντίστοιχη εμπειρία και μάλιστα εις διπλούν θρυλείται ότι είχε και ο στρατηγός Λόφτους, που διέμεινε στο σπίτι τα Χριστούγεννα του 1835, ενώ το φάντασμα της "καφέ κυρίας" δήλωσε ότι είδε και ο κάπτεν Φρέντερικ Μάρυατ μαζί με δυο φίλους του, λίγα χρόνια αργότερα. Μάλιστα, ο Μάρυατ υποστήριξε ότι είχε πυροβολήσει προς την οπτασία, η οποία του χαμογελούσε "διαβολικά", αλλά η σφαίρα απλά πέρασε από μέσα της.
Αυτά λένε οι θρύλοι για όσους πιστεύουν ή θέλουν να πιστέψουν σε ιστορίες περί φαντασμάτων. Σε ό,τι αφορά την ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1936, σαφώς και δεν πρόκειται για φάντασμα, ενώ την εξήγηση την έδωσε η ίδια Ίντρε Σίρα, χωρίς να το καταλάβει. Από τη στιγμή που πάτησε βιαστικά το κουμπί, ήταν πολύ πιθανό να μην βγήκε σωστά η φωτογραφία, αλλά να μπερδεύτηκαν τα αρνητικά. Εξάλλου, ας φανούμε και λίγο λογικοί. Πώς ένα άυλο φάντασμα, που σύμφωνα με τους οπαδούς των σχετικών θεωριών, δεν είναι ορατό απ' όλα τα μάτια, αφού υποτίθεται ότι βρίσκεται παγιδευμένο σε μια άλλη διάσταση, θα μπορούσε να αποτυπωθεί τόσο εύκολα στο φωτογραφικό φακό και μάλιστα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία; Άλλωστε, το υποτιθέμενο φάντασμα της φωτογραφίας είναι κάτασπρο και δεν έχει τίποτε το καφέ, όπως θέλει ο θρύλος της καφέ λαίδης Ντόροθι του Ρέινχαμ Χολ - εκτός κι αν υποθέσει κανείς ότι τα φαντάσματα συνηθίζουν... ν' αλλάζουν ρούχα!
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου