16 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 16 Σεπτεμβρίου


Το δάγκωμα μιας μαϊμούς, που θα άλλαζε την ιστορία της χώρας, ο θάνατος μιας σπουδαίας Ελληνίδας και μια εκλογική αναμέτρηση, που άνοιξε το δρόμο για την επέλαση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, είναι μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν σαν σήμερα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1920, ένα απρόοπτο και μάλλον κωμικό περιστατικό, που αρχικά φάνηκε ασήμαντο, θα άλλαζε την πορεία της χώρας. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος δέχτηκε δάγκωμα από κάποιον πίθηκο στον κήπο της βασιλικής κατοικίας στο Τατόι. Αρχικά, ούτε ο ίδιος έδωσε σημασία στο συμβάν, ούτε έγινε ευρύτερα γνωστό, μέχρι που δυο μέρες αργότερα εμφάνισε υψηλό πυρετό, ενώ ένα περίπου μήνα αργότερα θα πέθαινε ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το ζήτημα του πολιτειακού, παραμονές των πλέον κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην ιστορία της χώρας.
Έτσι περιέγραφε το περιστατικό με το δάγκωμα του πιθήκου στον Αλέξανδρο, αλλά και τις πρώτες μέρες της ασθένειας του βασιλιά, η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" μια εβδομάδα αργότερα, στις 20.09.1920: "Ως γνωστόν ο Βασιλεύς επιχειρήσας την μεσημβρίαν της παρελθούσης Πέμπτης να σώση ένα εκ των πιθήκων του Βασιλικού κτήματος εκ των οδόντων του κυνηγετικού του κυνός, υπέστη την επίθεσιν ετέρου πιθήκου, ο οποίος ενέπηξε τους οδόντας του εις τον καρπόν της δεξιάς χειρός του Άνακτος. 
Ο Βασιλεύς αποσπάσας τον πίθηκον εκ της χειρός του εδήχθη ευθύς αμέσως υπ' αυτού εις το δεξιόν γαστροκνήμιον. Ευθύς μετά το ατύχημα μετεκλήθη ενταύθα ο χειρούργος κ. Μέρμηγκας ο οποιος προέβη εις αντισηπτικήν θεραπείαν. Ο Βασιλεύς ενώ επί 40 ώρες ουδεμίαν ενόχλησιν ησθάνθη, κατόπιν κατελήφθη υπό σφοδρού πυρετού.
Οι μετακληθέντες θεράποντες ιατροί ενήργησαν την πρωίαν του Σαββάτου τομήν του τραύματος κατά μήκος των δηγμάτων του πιθήκου. Επίσης την πρωίαν της Κυριακής και την πρωίαν της Δευτέρας οι ιατροί ενήργησαν και άλλας τομάς διευρύναντες το τραύμα... Η όλη τομή του τραύματος είνε οκτώ εκατοστών περίπου...
Ουδέν οίδημα παρετηρήθη επί του προσώπου ή άλλου τινός μέρους του σώματος της Α.Μεγαλειότητος. Ο Βασιλεύς παρά τους πόνους του ευρίσκει πολλάκις την διάθεσιν ν' αστεΐζεται διά την ασθένειαν του επαναλαμβάνων:
- Μα είνε αστείον το πάθημά μου. Ακούς να με δαγκάση μία μαϊμού!
Παρά την κλίνην της Α. Μεγαλειότητος παραμένει η μοργανατική σύζυγος κ. Ασπασία Μάνου μετά μίας νοσοκόμου, ο ιατρός των ανακτόρων κ. Αναγνωστόπουλος και τις άλλος των θεραπόντων ιατρών...."


Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέθανε η Μαρία Κάλλας σε ηλικία 53 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Κάλλας , που είχε αποσυρθεί από την όπερα και τα φώτα της δημοσιότητας, διέμενε στο Παρίσι, όπου και πέθανε από ανακοπή καρδιάς, που οφειλόταν σε υψηλή δόση βαρβιτουρικών, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. 
"Με το θάνατό της χάνεται ένας μύθος της μουσικής και μόνο οι ήρωες δημιουργούν μύθους. Η Κάλλας ήταν ένας από αυτούς. Ο χαμός της είναι συγκλονιστικός, όπως συγκλονιστική υπήρξε η παρουσία της" δήλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Ελληνίδας σοπράνο κρατήθηκε το ίδιο βράδυ λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όταν έγινε γνωστή για πρώτη φορά η θλιβερή είδηση. 
Παρεμπιπτόντως, στο φεστιβάλ τραγουδιού εκείνης της βραδιάς, νικητήριο τραγούδι αναδείχτηκε το "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" σε στίχους-μουσική Δώρου Γεωργιάδη και με ερμηνεύτρια την Άννα Βίσση, η οποία ουσιαστικά θα ξεκινούσε από τότε την επιτυχημένη σόλο καριέρα της στο τραγούδι. Το τραγούδι ήταν ένα από τα λίγα σ' όλη την ιστορία του φεστιβάλ που γνώρισε σημαντική επιτυχία στη συνέχεια, ενώ ήταν χαρακτηριστικό ότι είχε κερδίσει την προτίμηση τόσο του κοινού όσο και της επιτροπής, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Μαζί με μια τιμητική πλακέτα, ο συνθέτης βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 350.000 δραχμών, ενώ στην Άννα Βίσση, ως ερμηνεύτρια, δόθηκαν 100.000 δραχμές.


Στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές ύστερα από μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από τις φονικότατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και το σόου του "τριχίλιαρου" από την κυβερνητική παράταξη. Αν και με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2004, η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε και πάλι πρώτο κόμμα με ποσοστό 41.84%, αλλά με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 152 εδρών. Μείωση είχε υποστεί και το ΠΑΣΟΚ, που συγκέντρωσε ποσοστό 31.2% και 102 έδρες. Σημαντικά ενισχυμένο ήταν το ποσοστό του ΚΚΕ (8.15% και 22 έδρες), όπως και του ΣΥΡΙΖΑ (5.04% και 14 έδρες), ενώ για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε στη Βουλή ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη (3.80% και 10 έδρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου