20 Σεπτεμβρίου 2013

"Το απαγορευμένο ποδήλατο". - Η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες.


Ακούγεται παράξενο, όμως, μέχρι σήμερα η Σαουδική Αραβία ήταν από τις λίγες χώρες του κόσμου, που δεν είχαν να επιδείξουν έστω και μία ταινία μεγάλου μήκους. Το ακόμη πιο καταπληκτικό είναι ότι ο πρώτος σκηνοθέτης που κατάφερε ένα τέτοιο επίτευγμα - μέσα από πολλές δυσκολίες - ήταν γένος θηλυκού. Πρόκειται για την 39χρονη Haifaa al-Mansour, η οποία ταλαιπωρήθηκε πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την ταινία της, αλλά το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Η "Wadjda", όπως είναι ο τίτλος του έργου, έχει δεχτεί πολύ θετικές κριτικές, ενώ αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας διεκδικώντας το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 86α βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:
Η Wadjda είναι ένα αγοροκόριτσο 10 ετών, που ζει μαζί με τους γονείς της σε μια μικροαστική γειτονιά του Ριάντ. Η μητέρα της, μια όμορφη και προστατευτική γυναίκα, η οποία πιστεύει στις παραδοσιακές ισλαμικές αξίες, φοβάται ότι ο σύζυγός της, υπάλληλος σε πετρελαιοπηγές, που ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το σπίτι του, θα πάρει μια δεύτερη γυναίκα, η οποία θα του δώσει το γιο που δεν του έχει κάνει η ίδια. Η Wadjda παρακολουθεί μαθήματα σ' ένα θρησκευτικό σχολείο για κορίτσια, όπου η διδασκαλία περιορίζεται στην απομνημόνευση του Κορανίου, ενώ η αυστηρή διευθύντρια είναι πάντα σ' επιφυλακή για τυχόν ασεβείς ή απρεπείς συμπεριφορές από τις μαθήτριες.
Όταν η Wadjda προσέξει ένα όμορφο πράσινο ποδήλατο στην κορυφή ενός αυτοκινήτου, θα της κολλήσει η έμμονη ιδέα ν' αποκτήσει ένα παρόμοιο, παρόλο που αυτό έρχεται σ' αντίθεση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις. Η μητέρα της, για παράδειγμα, την προειδοποιεί: "Αν οδηγήσεις ποδήλατο, δεν θ' αποκτήσεις ποτέ παιδιά". Η Wadjda πείθει ένα αγόρι από την ίδια γειτονιά, που είναι ερωτευμένος μαζί της, να της μάθει κρυφά να οδηγεί, ενώ με κρυφές μικροδουλειές στο σχολείο προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε ν' αγοράσει το ποδήλατο που τόσο λαχταρά.
Όταν η Wadjda μαθαίνει για ένα σχολικό διαγωνισμό απαγγελίας Κορανίου με έπαθλο ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, ξυπνάει μέσα της τον ζήλο για τη θρησκευτική εκπαίδευση, που μέχρι τότε την άφηνε αδιάφορη. Άκουγε απαγορευμένα, αμερικάνικα ποπ τραγούδια, δεν έβαζε μαντήλα στο κεφάλι της σε δημόσιο χώρο, ενώ κάτω από το στρίφωμα της μαύρης της αμπάγια φορούσε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Chuck Taylors. Ωστόσο, με την προοπτική της απόκτησης του αγαπημένου της ποδηλάτου, το κορίτσι παθιάζεται με τους ιερούς ψαλμούς, κάτι που ικανοποιεί τόσο της διευθύντρια όσο και τη μητέρα της, αν και δεν γνωρίζουν τα πραγματικά κίνητρα της Wadjda. Θα τα καταφέρει το κορίτσι να κερδίσει το διαγωνισμό και πόσο εύκολο θα είναι στη συνέχεια να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα μέσα σ' ένα τόσο συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον; 
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ξεχωρίζει με το σπινθηροβόλο βλέμμα της η 12χρονη Waad Mohammed. Δεν είναι Χόλιγουντ, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε απολύτως. Η ταινία θυμίζει αρκετά τις καλές στιγμές του ιρανικού σινεμά μέσα από την απλότητα της αφήγησης και την εξοικείωση με την καθημερινότητα, ενός πολιτισμού τόσο διαφορετικού με τον δικό μας. Εξάλλου, εχέγγυο της ποιότητας της ταινίας αποτελούν οι πολλές διακρίσεις της σε διεθνή φεστιβάλ.
Δείτε εδώ ένα τρέιλερ από την ταινία, που στις 26 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί και στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο "Το απαγορευμένο ποδήλατο". (Το τρέιλερ της ταινίας "Wadjda" με ελληνικούς υπότιτλους έχει ανεβεί στη σελίδα του CinelandPantelis στο youtube).



Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου