17 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012. 
Η σημερινή ημερομηνία σίγουρα θα ξυπνάει άσχημες αναμνήσεις στον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, καθώς σαν σήμερα το 1998 "έσκασε" το ροζ σκάνδαλο με τη Μόνικα Λεβίνσκι στην πουριτανική Αμερική. Δεν του βγήκε και άσχημα όμως η ιστορία του Μπιλ, ο οποίος τσαλακώθηκε, αλλά δεν έχασε την αίγλη του όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των Αμερικανών.
Αντίθετα, ανάμεικτα συναισθήματα γεννά η σημερινή ημερομηνία για έναν άλλο πρώην
αμερικανό πρόεδρο, τον Τζορτζ Μπους τον μεγαλύτερο, αφού σαν σήμερα το 1991 ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση "Κεραυνός της Ερήμου" λίγους μήνες μετά την εισβολή του Ιράκ στο εμιράτο του Κουβέιτ. Η έκβαση της μάχης ήταν νικηφόρα για τις δυτικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μακράς περιόδου οικονομικής παρακμής για το κράτος του Ιράκ λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, ωστόσο δεν πέτυχαν τον βασικότερο στόχο τους που ήταν η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 12 χρόνια και να ανέβει στην εξουσία ο γιος του τότε αμερικανού προέδρου, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, προκειμένου να ανατραπεί ο ιρακινός δικτάτορας, σε έναν πόλεμο που - όχι άδικα - χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο αδικαιολόγητους στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς βασίστηκε σε σκόπιμα διαστρεβλωμένα και ψευδή στοιχεία περί δήθεν παρασκευής και κατοχής επικίνδυνων χημικών και βιολογικών όπλων από την τότε ιρακινή κυβέρνηση.
Στο νησί Μινόρκα της Ισπανίας, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων στη δυτική Μεσόγειο, σήμερα έχουν μια τοπική, "εθνική" εορτή, για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του νησιού από την Αραβική κυριαρχία το 1287. Κατά την αρχαιότητα, το νησί γνώρισε πολλούς κατακτητές: Καρχηδόνιους, Ρωμαίους, Βάνδαλους, Βυζαντινούς, Μαυριτανούς. Το 903, το νησί παραχωρήθηκε στο χαλιφάτο της Κόρντοβα, οπότε και συναντάται με την ονομασία Μανιούρκα (Manûrqa). Το 1231 έγινε ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος, ύστερα από την απελευθέρωση του γειτονικού νησιού της Μαγιόρκα από τους Χριστιανούς. Στις 17 Ιανουαρίου 1287 εισέβαλε στο νησί ο Αλφόνσος ΙΙΙ της Αραγόνας διώχνοντας τους Άραβες από το νησί, το οποίο αποτέλεσε πλέον τμήμα του βασιλείου της Μαγιόρκα, που με τη σειρά του ανήκε στο στέμμα της Αραγόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου