19 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δύο βιογραφικές ταινίες, η τελευταία ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με φόντο τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος και ένα ρωσο-αμερικάνικο θρίλερ χαμηλών απαιτήσεων συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας. 
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των υποθέσεων των ταινιών και οι βαθμολογίες που τους έδωσαν Έλληνες κριτικοί και κινηματογραφικές ιστοσελίδες.


J. Edgar (βιογραφικό δράμα)
Σκηνοθεσία: Clint Eastwood/ Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts
Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ θα εξελιχτεί σε ένα από τους ισχυρότερους άνδρες στην Αμερική. Ως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για σχεδόν 50 χρόνια, τίποτα δεν τον σταματά από το να προστατεύει τη χώρα του. Εν μέσω οκτώ προέδρων και τριών πολέμων, ο Χούβερ κήρυξε τον πόλεμο σε όποιες απειλές εμφανίζονταν στο δρόμο του, πραγματικές ή μη, συχνά παρακάμπτοντας τους κανόνες προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των συμπατριωτών του. Ακολούθησε μεθόδους αδίστακτες αλλά και ηρωικές, λαμβάνοντας για έπαθλο τον πολυπόθητο, θαυμασμό του κόσμου. Ο Χούβερ ήταν ένας άνθρωπος που έδινε μεγάλη αξία στα μυστικά- ιδίως εκείνα των άλλων-και δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να ασκήσει εξουσία πάνω στις ηγετικές μορφές του έθνους. Κατανοώντας ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι ο φόβος δημιουργεί ευκαιρίες, χρησιμοποίησε και τα δύο για να κερδίσει πρωτοφανή επιρροή και να χτίσει τη φήμη ότι ήταν τρομερός και ότι κανείς δεν μπορούσε να τον αγγίξει. Προφυλασσόταν στην προσωπική του ζωή, τόσο όσο και στη δημόσια, δίνοντας μόνο σε ένα μικρό και προστατευτικό κύκλο ανθρώπων την εμπιστοσύνη του. O κοντινότερος συνάδελφός του, ο Κλάιντ Τόλσον, ήταν και ο σταθερός σύντροφός του. Η γραμματέας του, Έλεν Γκάντι, η οποία ήταν ίσως και η πιο μυημένη στα σχέδια του Χούβερ, παρέμεινε πιστή ως το τέλος της ζωής του. Μόνο η μητέρα του Χούβερ, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση και τη συνείδησή του, θα τον εγκαταλείψει, συντρίβοντας συναισθηματικά το γιο της, που πάντα επιζητούσε την αγάπη και την έγκρισή της.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.1/10
RottenTomatoes.com: 5.8/10 (κριτικοί), 3.3/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 0 
ΕΘΝΟΣ: 5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10, (Ραουζαίος) 6.0/10

Το άλογο του πολέμου - War Horse (οικογενειακό, πολεμικό δράμα)
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg/ Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan
Υπόθεση: Ένα δημοφιλές παιδικό βιβλίο του 1982, που πρόσφατα μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Broadway, δίνει την ευκαιρία στον Στίβεν Σπίλμπεργκ να καταπιαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από μια ανεπανάληπτη οδύσσεια ανιδιοτελούς φιλίας, θαυμαστών ανακαλύψεων και αδάμαστης γενναιότητας, το «War Horse» αναμένεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους θεατές κάθε ηλικίας. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, πληροφορείται πως ο πατέρας του αποφάσισε να πουλήσει τον Τζόι, το αγαπημένο του άλογο, στο βρετανικό ιππικό. Πολύ σύντομα, ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου, όπου ως δια μαγείας αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Πίσω στην Αγγλία, ωστόσο, ο Άλμπερτ, νιώθοντας πως έχει χάσει έναν πολύ καλό φίλο, αποφασίζει να αψηφήσει τις επιταγές της μοίρας και να καταταγεί στον στρατό, με την ελπίδα να τον ξαναβρεί...
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.4/10
RottenTomatoes.com: 7.1/10 (κριτικοί), 3.8/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4
ΕΘΝΟΣ: 7
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.0/10, (Ραουζαίος) 8.0/10

Ο τελευταίος χορευτής του Μάο - Mao's Last Dancer (βιογραφική ταινία, αυστραλιανή παραγωγής)
Σκηνοθεσία: Bruce Beresford/ Πρωταγωνιστούν: Chi Cao, Amanda Schull
Υπόθεση: Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Li Cunxin, που εξιστορεί την επική διαδρομή του Λι Κουνζίν από μικρό χωριατόπουλο στην επαρχία της Κίνας στην καταξίωσή του στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως ενός από τους κλασικούς χορευτές παγκόσμιας αναγνώρισης.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.2/10
RottenTomatoes.com: 6.1/10 (κριτικοί), 3.8/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 2
ΕΘΝΟΣ: 3
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10

Η πιο σκοτεινή ώρα - The Darkest Hour (θρίλερ επιστημονικής φαντασίας)
Σκηνοθεσία: Chris Gorak/ Πρωταγωνιστούν:Emile Hirsch, Max Minghella
Υπόθεση: Μετά από μια ανεξήγητη παγκόσμια καταστροφή, οι ηλεκτρονικές συσκευές σταματούν να λειτουργούν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών, που έχουν επισκεφθεί τη Μόσχα, βρίσκονται παγιδευμένοι στην πόλη. Το πραγματικό χάος ξεκινά, όταν μια άγνωστη δύναμη αρχίζει να καταδιώκει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Τα μέλη της ομάδας βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τη γη και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Πέντε μέρες αργότερα φτάνουν σε μια στοιχειωμένη πόλη, που κάποτε έσφυζε από ζωή, όσο όμως ψάχνουν για άλλους επιζήσαντες, γίνεται ξεκάθαρο ότι η απειλή είναι ακόμη ορατή. Τώρα, για να καταφέρουν να σωθούν, θα πρέπει να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν σαν ομάδα.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 5.0/10
RottenTomatoes.com: 3.1/10 (κριτικοί), 2.5/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 2
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): -
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 3.5/10

Μάρθα, Μάρσι, Μέι, Μαρλίν - Martha, Marcy, May, Marlene (ψυχολογικό θρίλερ)
Σκηνοθεσία: Sean Durkin/ Πρωταγωνιστούν: Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson
Υπόθεση: Η Μάρθα είναι μια νεαρή γυναίκα, που προσπαθεί να ζήσει και πάλι μια φυσιολογική ζωή, έχοντας ξεφύγει από μια θρησκευτική οργάνωση και τον χαρισματικό ηγέτη της. Έτσι, ζητάει βοήθεια από την αποξενωμένη μεγαλύτερη αδερφή της, Λούσι, και τον κουνιάδο της, αδυνατώντας όμως να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το παρελθόν της. Όταν όμως συνειδητοποιεί πως ίσως τα μέλη της αίρεσης την αναζητούν ακόμη, τότε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη...
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.5/10
RottenTomatoes.com: 7.6/10 (κριτικοί), 3.7/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 8
ΕΘΝΟΣ: 5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5 
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου