21 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙς ΤΗΣ ΠΑΓΩΝΙΑΣ

1. Γιακούτσκ. Είναι και επισήμως η πιο κρύα πόλη στον κόσμο. Βρίσκεται - πού αλλού - στη Σιβηρία, μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού κύκλου και είναι πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας Σαχά, γνωστής και ως Γιακουτία. Ο πληθυσμός της φτάνει τους 270.000 κατοίκους περίπου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2010. Ιδρύθηκε το 1632, αλλά ο πληθυσμός της άρχισε να αυξάνεται μόλις στα τέλη του 19ου, όταν ανακαλύφτηκαν πολύτιμα μέταλλα. Στη Γιακουτία εξορύσσεται το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται το τσίρκο της πόλης, το κτίριο όπερας και μπαλέτου αλλά και ένα μουσείο κρυογονικής. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Γιακούτσκ είναι -64 βαθμοί Κελσίου. Δε σας γελούν τα μάτια σας, οι κάτοικοι της περιοχής είναι πραγματικοί ήρωες και θα ανέβουν ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή σας μόλις μάθετε ότι η ανώτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη ρωσική πόλη είναι +38.4 βαθμοί Κελσίου. Φανταστείτε δηλαδή να ζείτε σε ένα μέρος με τόσο μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μέσα στο χρόνο. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δε θα επιθυμούσα κάτι τέτοιο.

2. Όρος ΜακΚίνλεϊ. Αν είστε λάτρεις της ορειβασίας και των χαμηλών θερμοκρασιών, ο ιδανικός χειμερινός προορισμός για εσάς είναι η κορυφή του όρους ΜακΚίνλεϊ στην Αλάσκα των ΗΠΑ. Το κρύο είναι λίγο λιγότερο σε σχέση με το Γιακούτσκ, αφού η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εδώ είναι μόλις ... -59.5 βαθμοί Κελσίου. Κι αν ανησυχείτε για το πού θα περάσετε το βράδυ σας και τι θα μπορέσετε να φάτε, μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό χωριουδάκι Talkeetna, με πληθυσμό μόλις 772 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2000, ενώ βρίσκεται κοντά στο Άνκορατζ, την πρωτεύουσα της πολιτείας. Το μικρό αυτό χωριουδάκι είναι αξιόλογος τουριστικός προορισμός τα καλοκαίρια, αλλά και το χειμώνα, οπότε και διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων το μήνα Δεκέμβριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ψάρια στα εστιατόρια της περιοχής, να κάνουν ράφτινγκ και φυσικά ορειβασία. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και αεροδρόμιο διευκολύνοντας τις μετακινήσεις σας.
3. Τρομς. Αν δε θέλετε να τρέχετε τόσο μακριά, είστε λάτρεις του χιονιού αλλά όχι του υπερβολικού κρύου, ενώ θέλετε να συνδυάσετε τις χειμερινές σας διακοπές με ρομαντισμό, τότε ο ιδανικός προορισμός για εσάς είναι η νορβηγική πόλη Τρομς, που βρίσκεται στα βόρεια της - ούτως ή άλλως βόρειας - χώρας. Η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους -18 βαθμούς Κελσίου - αλλά και ούτε ανεβαίνει ποτέ πάνω από τους 5 βαθμούς - ενώ κατέχει το ρεκόρ χιονόπτωσης. Αν σκεφτούμε ότι την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία στη Φλώρινα έφτασε μέχρι και -24 βαθμούς, τότε στην Τρομς είναι παράδεισος (με τη σημαντική βέβαια διαφορά ότι στη Φλώρινα αυτό συνέβη μια φορά στα εκατό χρόνια, ενώ εκεί οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διαρκούν όλο το χρόνο). Αν επισκεφτείτε την πόλη το χειμώνα θα ζείτε συνεχώς υπό το φως των κεριών, αφού ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Αν τώρα θέλετε να συνδυάσετε το κρύο με περισσότερο φως, τότε καλύτερα να ταξιδέψετε προς τα εκεί το καλοκαίρι, όπου και το κρύο θα εξακολουθεί και θα μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο όσο εσείς θέλετε, ειδικά αν ταξιδέψετε από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε ο ήλιος δε δύει ποτέ.

4. Ουλάν Μπατόρ. Αν είστε τυπικοί αστοί και δεν επιθυμείτε να τρέχετε στα βουνά και στα λαγκάδια για να απολαύσετε γερές δόσεις παγωνιάς, αλλά δεν αντέχετε και τις ανυπόφορα χαμηλές θερμοκρασίες του Γιακούτσκ, τότε ο ιδανικός προορισμός για εσάς είναι η πρωτεύουσα της Μογγολίας, το Ουλάν Μπατόρ. Είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα κράτους στον κόσμο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, το κλίμα του είναι υπο-αρκτικό με σύντομα καλοκαίρια και μακρείς, ψυχρούς χειμώνες, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή κυμαίνεται στους -1.3 βαθμούς Κελσίου. Δεν πρόκειται βέβαια για το ασιατικό Παρίσι ή Μιλάνο ή έστω μια μογγολική Αθήνα - για Νέα Υόρκη δεν το συζητώ καν - όμως έχει και αυτό τις δικές του χάρες. Οι κάτοικοί του αριθμούν πάνω από ένα εκατομμύριο, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα νιώσετε μοναξιά. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε τα βουδιστικά μοναστήρια της περιοχής ηλικίας πάνω από εκατό ετών, αφού η πόλη χρίστηκε το 161639 ως βουδιστικό, μοναστηριακό κέντρο, αλλά και να δοκιμάσετε εξωτικά μογγολικά φαγητά όπως τηγανητό κρέας προβάτου ικανοποιώντας τις γαστρονομικές σας ανησυχίες. Αλλά κι αν ακόμα αυτές περιορίζονται μέχρι την κινέζικη κουζίνα, στο Ουλάν Μπατόρ θα βρείτε πολλά κινέζικα εστιατόρια - άλλωστε η Μογγολία με την Κίνα συνορεύουν - όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα αγαπημένα σας κινέζικα πιάτα στην αυθεντική τους συνταγή.

5. Γροιλανδία. Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το μίνι αφιέρωμα χειμερινών ταξιδιωτικών προορισμών το νησί της Γροιλανδίας, που αποτελεί αυτόνομο τμήμα της Δανίας. Η πρωτεύουσα Νουούκ δεν είναι το πιο κρύο μέρος του νησιού, συνδυάζει όμως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με ξενοδοχειακές υποδομές και τουριστικά αξιοθέατα. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τον τοπικό καφέ, που οι ντόπιοι τον συνδυάζουν με αλκοόλ - προφανώς για καλύτερο ζέσταμα - και με κρέμα σαντιγί. Η Γροιλανδία είναι η μοναδική περιοχή που έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της διοικητικής της αυτοδιάθεσης, εξ αιτίας διαφωνίας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την αλιεία που είχαν αποφασιστεί το 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου