25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ 7 ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΣΑΝ ΠΟΥΛΑΚΙ


Είναι γνωστό σε όλους ότι η κούραση και το άγχος της καθημερινότητας βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Παράλληλα, όμως, βλάπτουν σοβαρά και τον ύπνο μας, μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος έχει ανάγκη να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να φορτίσει τις μπαταρίες του. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την αϋπνία, χωρίς όμως να καταφύγουμε σε φάρμακα και υπνωτικά χαπάκια; Ιδανική λύση είναι ένα ρόφημα, ένα χαλαρωτικό ποτάκι - αλλά χωρίς αλκοόλ. Η ιστοσελίδα thedailymeal.com έχει ξεχωρίσει κάποια ιδανικά ροφήματα που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να χαλαρώσει φυσικά και να απολαύσουμε όλοι τον ύπνο μας. Για να δούμε τις μας προτείνει:


1. Ξινός χυμός κεράσι.
Σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2010, η πρώτη στο περιοδικό "Journal of Medicinal Food" τον Ιούνιο του 2010 και η δεύτερη στο "Journals of Gerontology" το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η κατανάλωση δύο ποτηριών ξινού χυμού κεράσι την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ, δύο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο (από 250 γραμμάρια τη φορά), οδηγεί σε σημαντική μείωση της αϋπνίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου μας.

2. Ζεστό γάλα.
Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα, πριν κοιμηθούμε, είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε τον ύπνο μας. Ή εξήγηση είναι ότι το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο φέρεται να έχει κατευναστική επίδραση στον εγκέφαλο και βοηθά στην πρόκληση ύπνου. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times το 2007, δε φαίνεται να αποδεικνύεται επιστημονικά ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση ανάμεσα στην τρυπτοφάνη και την πρόκληση υπνηλίας, αλλά τα όποια θετικά αποτελέσματα οφείλονται μάλλον στον ψυχολογικό παράγοντα. Ωστόσο, το γάλα παραμένει το πιο δημοφιλές ρόφημα κατά της αϋπνίας εδώ και αιώνες.

3. Τσάι από βάλσαμο λεμονιού.
Το βάλσαμο λεμονιού ανήκει στην ίδια οικογένεια τροφών με τη μέντα κι έχει μια ωραία, γλυκόξινη γεύση. αν το βράσετε σε ζεστό νερό, θα απολαύσετε ένα υπέροχο, χαλαρωτικό τσάι. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Μέριλαντ, το βάλσαμο λεμονιού χρησιμοποιείται ως βοηθητικό του ύπνου εδώ και πολλούς αιώνες, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα.

4. Πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη.
Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ θεανίνη, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση του άγχους και ότι προσφέρει έναν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, το συνηθισμένο πράσινο τσάι έχει αυξημένα επίπεδα καφεΐνης, κάτι που ενδεχομένως να αντισταθμήσει τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις στο θέμα του ύπνου. Για το λόγο αυτό, πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά μόνο τις ποικιλίες χωρίς καφεΐνη.

5. Τσάι από χαμομήλι και λεβάντα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιατρικού Κέντρου του Μίτσιγκαν, η μυρωδιά της λεβάντας έχει μια μικρή χαλαρωτική και ηρεμιστική επίδραση. Αντίστοιχα όμως και το χαμομήλι σε μορφή ροφήματος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους.

6. Νερό καρύδας.
Κατ' αρχήν, το νερό καρύδας θεωρείται ενεργειακό ποτό, ωστόσο έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες κάλλιου και μαγνησίου, που βοηθούν τους μύες να χαλαρώσουν. Παράλληλα, περιέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β, που επίσης βοηθούν στη μείωση του άγχους.

7. Smoothie μπανάνας.
Όπως το νερό καρύδας, έτσι και οι μπανάνες περιέχουν κάλιο και μαγνησίου βοηθώντας στη χαλάρωση των μυών. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα σμούθι μπανάνας ανακατεύοντας μία μικρή μπανάνα με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου και μισό φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου