24 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012.
Ο Βίκτορ Ουγκό έγραψε: "Το να πέσεις δεν είναι τρομερό, το να μη θέλεις όμως να σηκωθείς είναι ολέθριο". Νομίζω, αυτή η φράση είναι μια πολύ καλή συμβουλή για σκέψη και εντρύφηση στο περιθώριο του ερχόμενου εορταστικού τριημέρου. Οι γιορτές προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεφάντωμα, διασκέδαση, αλλά και για λήψη αποφάσεων, να αλλάξουμε τον εαυτό μας και πώς προσεγγίζουμε τον κόσμο γύρω μας.


Στη Ρουμανία σήμερα γιορτάζουν το Dragobete. Είναι μια γιορτή που ανάγεται σε αρχαία, τοπικά έθιμα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Ο Dragobete είναι ο γιος του Baba Dochia, ο οποίος συνδέεται με την εποχή της άνοιξης. Σήμερα, τα παιδιά μαζεύουν τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια. Επίσης, η σημερινή ημέρα θεωρείται η γιορτή των ερωτευμένων στη χώρα αυτή. Σε ορισμένες περιοχές πιστεύουν ότι όποιος πατήσει σήμερα το πόδι του ή της συντρόφου του, θα έχει και το "πάνω χέρι" στη σχέση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Στο Μεξικό σήμερα είναι η Ημέρα της Σημαίας (Día de la Bandera), η οποία συμπίπτει με την επέτειο από την υπογραφή του Σχεδίου της Ιγκουάλα (ή Σχέδιο των Τριών Εγγυητών) στις 24 Φεβρουαρίου 1821, με το οποίο αναγνωρίσθηκε το ανεξάρτητο Μεξικό για πρώτη φορά από την Ισπανία. Στη συνέχεια, βέβαια, η Ισπανία θεώρησε άκυρη τη συμφωνία αυτή και χρειάστηκε η υπογραφή νέας συνθήκης, στην Κόρδοβα (του Μεξικό) στις 24 Αυγούστου 1821, η οποία αναθεώρησε το Σχέδιο της Ιγκουάλα και κατοχύρωσε οριστικά την ανεξαρτησία του Μεξικό.

Στην Εσθονία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, η οποία αναφέρεται στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εσθονικού κράτους το 1920 με τη Συνθήκη του Ταρτού, ύστερα από διετή πόλεμο με το σοβιετικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου