20 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ


Η ιστορία του έκανε το γύρο του κόσμου. Όλοι συζητάνε για το ιατρικό παράδοξο, του Σουηδού άνδρα που επιβίωσε μέσα στο αυτοκίνητο του αποκλεισμένος από τα χιόνια για δύο ολόκληρους μήνες. Ποια είναι τα νεώτερα στοιχεία στην περίεργη αυτή υπόθεση τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της;

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο 44χρονος άνδρας ονομάζεται Peter Skyllberg και κατάγεται από την πόλη Örebro της κεντρικής Σουηδίας. Αν και νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης Umeå, λίγα χιλιόμετρα έξω από την οποία βρέθηκε το αυτοκίνητό του, βρίσκεται σε καλή σχετικά κατάσταση η υγεία του δεδομένων των συνθηκών. Σύμφωνα με έναν από τους αστυνομικούς που τον βρήκαν, ο άνδρας βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ήταν αδύνατος, χλωμός και δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών τους δύο αυτούς μήνες, ο άνδρας θα πρέπει να έχει χάσει γύρω στα 15 με 30 κιλά.
Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Skyllberg μιλώντας αργότερα στους αστυνομικούς, η τελευταία φορά που έφαγε στερεά τροφή ήταν στις 16 Δεκεμβρίου. Έκτοτε το μόνο που έτρωγε ήταν ποσότητες από το χιόνι που είχε σκεπάσει το αυτοκίνητο του. Σύμφωνα με την περιγραφή του, έβγαζε το χέρι του από την οροφή του αυτοκινήτου και έπαιρνε χούφτες χιονιού, με τις οποίες τρεφόταν και χάρη στις οποίες κατάφερε να επιζήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο άνδρας κατανάλωνε παράλληλα lip balm (καταπραϋντικό χειλιών για το σκάσιμο από το κρύο, το γνωστό και ως "λιποζάν" από τη γνωστή μάρκα) και αναψυκτικά. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο 44χρονος ζούσε μια καθ' όλα φυσιολογική ζωή μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, όταν χώρισε από την κοπέλα του, ενώ την ίδια περίοδο άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και τα ενοίκιο του. Τα χρέη του έφταναν στις 1.6 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή 240.000 ευρώ. Στο ερώτημα γιατί κανείς δεν τον αναζήτησε τόσο καιρό ούτε ανέφερε καν την εξαφάνιση του, ο πατέρας του 44χρονου άνδρα δήλωσε ότι είχε να δει το γιο του σχεδόν είκοσι χρόνια.
Πώς εξηγούν όμως οι γιατροί το θαύμα αυτό της επιβίωσης για δύο μήνες χωρίς τροφή, κάτι που έχει καταπλήξει τους πάντες σε όλον τον πλανήτη; Σύμφωνα με τον Stefan Branth, γιατρό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλα, η εξήγηση μπορεί να αποδοθεί στην απίστευτη ικανότητα επιβίωσης του ανθρώπινου σώματος: "Μπορούμε να ζήσουμε ένα μήνα (χωρίς φαγητό). Οι δύο μήνες είναι ακραίο, αλλά όχι αδύνατο. Όμως θα πρέπει πραγματικά να τον βρήκαν την τελευταία στιγμή (της αντοχής του)". 
Πώς εξηγείται όμως η αντοχή του στις πραγματικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή (μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη βόρεια Σουηδία, μία από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο, κοντά στον βόρειο πόλο); Σύμφωνα με τον Ulf Segerberg, διευθυντή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Noorland στην πόλη της Umeå, όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, αυτό εξηγείται από τη θεωρία του "φαινόμενου του ιγκλού": η μεγάλη ποσότητα χιονιού που κάλυψε το αυτοκίνητο, το μετέτρεψε σε ένα είδος ιγκλού, κρατώντας τις εσωτερικές θερμοκρασίες αρκετά ζεστές. Σύμφωνα με τον γιατρό Branth πάντως, η εξήγηση είναι καθαρά βιολογική: ο οργανισμός του 44χρονου άνδρα συμπεριφέρθηκε όπως ο οργανισμός "μιας αρκούδας που πέφτει σε χειμερία νάρκη" προσαρμοζόμενος το περιβάλλον, όπου βρισκόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου