24 Φεβρουαρίου 2012

37ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΨΗΛΩΣΕ 15 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

Όχι μόνο πήρε μπόι, αλλά φαίνεται και πιο αδύνατος.

Δεν έχω καταλήξει ακόμα, αν το ενδιαφέρον της παρακάτω είδησης είναι στο επιστημονικό γεγονός, ότι ένας άνδρας ψήλωσε με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης κατά 15 ολόκληρα εκατοστά ή αν αντίθετα επισημαίνει τη λανθάνουσα ρατσιστική νοοτροπία της κοινωνίας μας, όπου όλοι "πρέπει" να είναι ψηλοί.

Ένας 37χρονος Νεοϋορκέζος, λοιπόν, ο οποίος συστήνεται με το ελληνικό ψευδώνυμο "Apotheosis", ένιωθε άσχημα για το ύψος του. Όντας 1 μέτρο και 68 εκατοστά ψηλός, θεωρούσε τον εαυτό του κοντό σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες, σε βαθμό που ένιωθε κομπλεξικά γι' αυτό, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να υποβληθεί σε μια ειδική, ακριβή και πάνω απ' όλα επίπονη,  χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης των άκρων. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό και ο νεαρός άνδρας ψήλωσε κατά 15 ολόκληρα εκατοστά και πλέον το ύψος του φτάνει στα 1.83 μέτρα. Το αποτέλεσμα τον έχει ικανοποιήσει απόλυτα, και αυτός είναι ο λόγος που διάλεξε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, που σημαίνει "το να γίνεσαι ο καλύτερος που μπορείς να γίνεις", όπως δηλώνει ο ίδιος - υπό το πρίσμα της ανωνυμίας - στην εκπομπή 20/20 του τηλεοπτικού δικτύου ΑBC.  Την περίοδο αυτή, πάντως, ο Apotheosis αναρρώνει από μια δεύτερη επέμβαση στην οποία έχει υποβληθεί και βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία του... μεγαλώματος. Μα, πόσο ψηλός θέλει να γίνει;
Ο 37χρονος άνδρας όμως δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με τον Dror Paley, χειρούργο ορθοπεδικό στο Ινστιτούτο Paley στο West Palm Beach της πολιτείας της Φλόριντα, μόνο κατά την περασμένη χρονιά, ο ίδιος πραγματοποίησε 650 χειρουργικές επεμβάσεις επιμήκυνσης ποδιών. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς του πάσχουν από μια ψυχιατρική ασθένεια που ονομάζεται "δυσφορία ύψους" (height dysphoria), δηλαδή δεν είναι ικανοποιημένοι με το ύψος τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο 25χρονος Akash Shukla από το Νιου Τζέρσεί, ο οποίος είχε ύψος 1.5 μέτρα και πλέον, μετά την επέμβαση, έχει φτάσει στο 1 μέτρο και 58 εκατοστά.
Πώς όμως επιτυγχάνεται το τελικό αποτέλεσμα; Ο ειδικευμένος χειρούργος σπάζει το οστό του ποδιού στα δύο και εμφυτεύει μία τηλεσκοπική ράβδος στη μέση των σπασμένων οστών. Στη συνέχεια, αυτή η ράβδος απομακρύνει το οστό πολύ αργά, περίπου ένα χιλιοστόμετρο την ημέρα. Γύρω από το σημείο αυτό αναπτύσσεται νέο οστό, ιστοί όπως μύες, νεύρα, αρτηρίες, αλλά και νέο δέρμα. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα, ενώ στο ενδιάμεσο απαιτείται επίπονη σωματική άσκηση. Το κόστος είναι τσουχτερό και ανέρχεται στα 85.000 δολάρια. Στη διεύθυνση www.makemetaller.org, υπάρχει φόρουμ για όσους ενδιαφέρονται να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα αυτό, ενώ άτομα που έζησαν την εμπειρία του χειρουργικού μεγαλώματος μοιράζονται τις εμπειρίες τους - μεταξύ αυτών και ο Apotheosis.
 Η προσωπική μου άποψη δεν είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς εκτιμώ ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να αναζωπυρώνει το λανθάνοντα ρατσισμό της σύγχρονης, ευημερούσας κοινωνίας μας, εστιάζοντας σε ανούσια κόμπλεξ. Ok, o Apotheosis με 1.68 ύψος ήταν πιο κοντός από τον μέσο Αμερικανό. Ωστόσο, δεν ήταν κοντός αντικειμενικά. Αλλά και να ήταν: δεν είχε καμιά πρακτική αξία να υποβληθεί σε αυτήν την επίπονη διαδικασία, εκτός κι αν υπήρχε σοβαρός λόγος υγείας. Δε θέλω να κρίνω συμπεριφορές και απόψεις, άλλωστε ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και ο καθένας είναι υπεύθυνος των αποφάσεων που λαμβάνει, εφόσον είναι ενήλικας και τις λαμβάνει με πλήρη συνείδηση. Εκφράζω τον προβληματισμό μου ωστόσο σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων.

3 σχόλια:

  1. Σε αυτή τη ζωή πληρώνουμε με πόνο, αίμα και ταλαιπωρία τα αμέτρητα σφάλματα της φύσης. Άντρες γεννημένοι σε λάθος σώματα που τραβάνε τα πάνδεινα να διορθώσουν το φύλο τους, γυναίκες με κακοφτιαγμένα σώματα, που τραβάνε επίσης τα πάνδεινα με λιποαναροφήσεις και πλαστικές, δυσμορφίες στο πρόσωπο και στο σώμα και ένα σωρό. Από τη μια η φύση εξαντλεί όλη την εχθρότητα της και από την άλλη δημιουργεί ένστικτα αποστροφής στα ελαττώματα που η ίδια έχει κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ύψος , απασχολεί πολλούς επειδή ανέχονται σχόλια ρατσισμού ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να σε κοιτάξει μία γυναίκα ή έστω να σε προσέξει λίγο εάν είσαι κοντός; Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή