1 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012. Μπορεί ο χρόνος να περνά, όμως το πλαστικό μπούστο της Πάμελα Άντερσον παραμένει στη θέση του. Η πρώην ναυαγοσώστρια του τηλεοπτικού "Μπείγουοτς" γίνεται σήμερα 45 ετών. Γενέθλια σήμερα και για τον θρύλο του στίβου, τον Αμερικανό δρομέα Καρλ Λούις, ο οποίος ανακηρύχτηκε "αθλητής του αιώνα" από τη ΔΟΕ. Ο Λούις γεννήθηκε στις 1 Ιουλίου 1961, την ίδια μέρα με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα.
Το Μπουρουντί και η Ρουάντα γιορτάζουν την επέτειο της ανεξαρτησίας τους από το Βέλγιο σαν σήμερα το 1962. Τα βασίλεια της Ρουάντα και του Μπουρουντί παραχωρήθηκαν αρχικά στη Γερμανία με το Συνέδριο του Βερολίνου το 1884, ωστόσο μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου έγιναν βελγικές αποικίες. Την περίοδο της βελγικής αποικιοκρατίας υποδαυλίστηκαν τα πάθη μεταξύ των δύο φυλών που κατοικούν στην περιοχή, των Χούτου και των Τούτσι, κάτι που σημάδεψε την πορεία των δύο χωρών μετά την ανεξαρτησία και ειδικά τη Ρουάντα, η οποία πλήρωσε ακριβό τίμημα με τη γενοκτονία της δεκαετίας του '90.
Στο Χονγκ Κονγκ γιορτάζεται η επέτειος από την παραχώρηση της εξουσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την ίδρυση της Αυτόνομης Περιοχής του Χονγκ Κονγκ στις 1 Ιουλίου 1997. Η περιοχή είχε περιέλθει υπό βρετανικό έλεγχο με τη Συνθήκη του Νανκίνγκ το 1842, η οποία ανανεώθηκε με τη Συνθήκη του Πεκίνου το 1860 και με τη συμφωνία του 1898, η οποία προέβλεπε ότι η βρετανική κυριαρχία στο Χονκ Κονγκ θα είχε διάρκεια 99 ετών. Το 1984 συμφωνήθηκε η εφαρμογή της αρχής "ένα κράτος, δύο συστήματα", βάσει της οποίας το Χονκ Κονγκ, όπως και η πορτογαλική αποικία (μέχρι το Δεκέμβριο του 1999) του Μακάο θα ενσωματώνονταν μεν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατά τα συμφωνηθέντα, ωστόσο θα συνέχιζαν να εφαρμόζουν το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα για μια μεταβατική περίοδο 50 ετών με ειδικό καθεστώς αυτονομίας.
Στον Καναδά σήμερα γιορτάζεται η σημαντικότερη εθνική γιορτή της χώρας, η Ημέρα του Καναδά, ενώ τα ΜΜΕ την αποκαλούν και ως τη γενέθλια ημέρα της χώρας. Πρόκειται για την επέτειο από την θέση σε ισχύ της Συνταγματικής Πράξης του 1867, όταν η "Ηνωμένη Επαρχία του Καναδά", που αποτελείτο από τις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ, η Νέα Σκοτία και το Νιου Μπράνσγουικ ενώθηκαν στην αυτόνομη ομοσπονδία του Καναδά. Στα επόμενα χρόνια, ο Καναδάς επεκτάθηκε εδαφικά σε όλην την περιοχή βόρεια των ΗΠΑ (πλην της Αλάσκας), ενώ τυπικά θεωρείται ανεξάρτητο κράτος από το 1931, όταν η Βρετανία αναγνώρισε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της χώρας, αν και για πολλά χρόνια είχε αποφασιστικές αρμοδιότητες ακόμη και για το Σύνταγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πολίτες του Καναδά άρχισε να αναγνωρίζεται ξεχωριστή καναδική υπηκοότητα κατά τη δεκαετία του 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου