26 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012.
Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος, έξι χρόνια νωρίτερα από τον Μικ Τζάγκερ, ο οποίος επίσης γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια του. Μεταξύ των εορταζόντων της ημέρας είναι ο ηθοποιός Κέιβιν Σπέισι (Ασυνήθεις Ύποπτοι), 53 ετών, η συνάδελφός του Σάντρα Μπούλοκ (Μις με το ζόρι), 48 ετών, όπως και ο βετεράνος διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1961.
Στη Κούβα, το τριήμερο 25-27 Ιουλίου είναι αφιερωμένο στην επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, η οποία εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιουλίου 1953 στην πόλη Σαντιάγκο. Η απόπειρα δε στέφθηκε με επιτυχία, ενώ ο Κάστρο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών, όμως 2 χρόνια αργότερα του χορηγήθηκε αμνηστία και διέφυγε στο εξωτερικό, όπου οργάνωσε καλύτερα την προετοιμασία της επανάστασης. 
Στη Λιβερία γιορτάζεται η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας το 1847. Αν και η περιοχή της σημερινής Λιβερίας δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία, ωστόσο από το 1820 τελούσε υπό ένα ιδιόμορφο καθεστώς, καθώς επελέγη ως τόπος προορισμού των σκλάβων της Αμερικής που ελευθερώνονταν. Οι πρώην σκλάβοι προσμίχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς, μια διαδικασία όχι και τόσο εύκολη, και στις 27 Ιουλίου 1847 υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενώ μετονόμασαν την περιοχή που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως Ακτή Πιπεριού σε Λιβερία, δηλαδή "ελευθερία".
Οι Μαλδίβες, νησιωτικό κράτος του Ινδικού ωκεανού και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γιορτάζουν την επέτειο από την ανεξαρτησία τους σαν σήμερα το 1965, θέτοντας τέρμα στη βρετανική παρουσία στη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου