28 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012.
Σήμερα είναι η ημέρα των γενεθλίων του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος γίνεται 58 ετών. Αν βρισκόταν στη ζωή, σήμερα θα γινόταν 83 ετών η Τζάκι Κένεντι Ωνάση.
Στο Περού γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 28 Ιουλίου 1821, ο Αργεντινός επαναστάτης Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ο οποίος αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των λαών του νότιου τμήματος της Λατινικής Αμερικής, εισέβαλε στη Λίμα και διακήρυξε την ανεξαρτησία του Περού. 
Στον Άγιο Μαρίνο (ή Σαν Μαρίνο), το μικροσκοπικό κρατίδιο της ιταλικής χερσονήσου, γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, η επέτειος της πτώσης από την εξουσία του φασιστικού κόμματος, που κυβερνούσε το κρατίδιο από το 1923 έως τις 28 Ιουλίου 1943, με το σχηματισμό της πρώτης μη φασιστικής κυβέρνησης ύστερα από μια εικοσαετία. 
Οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την Tisha B'Av (η ένατη μέρα του μήνα Αβ), κινητή εορτή που φέτος πέφτει στις 28 Ιουλίου, με την οποία τιμάται η καταστροφή του Πρώτου και του Δεύτερου Ναού της Ιερουσαλήμ, σε διαφορετικές μεν χρονολογίες, την ίδια όμως ημερομηνία. Θεωρείται ως η πιο θλιβερή ημέρα του ιουδαϊκού ημερολογίου και είναι ημέρα απόλυτης νηστείας. 
Τέλος, η 28η Ιουλίου έχει ανακηρυχτεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Ηπατίτιδας (World Hepaptitis Alliance) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, σκοπός της οποίας είναι η ενημέρωση των πολιτών. Σύμφωνα με τις στατιστικές, ο 1 στους 12 ανθρώπους πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα B ή C, ποσοστό μεγαλύτερο από την εμφάνιση του ιού HIV ή καρκίνου, όμως είναι χαμηλή η ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως γι' αυτήν την ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου