24 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;


Αν αγωνιάτε για το πόσο θα ζήσουν τα μελλοντικά σας τέκνα, φροντίστε να μείνετε έγκυος στις αρχές του έτους, ώστε αυτά να γεννηθούν το φθινόπωρο, καθώς θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησαν τα στοιχεία περισσότερων από 1.500 ατόμων, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1880 και 1895 και έζησαν 100 ή και περισσότερα χρόνια. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με εκείνα των αδερφών και των συζύγων τους: τι μήνα γεννήθηκαν και πόσο έζησαν συνολικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έζησαν περισσότερα χρόνια γεννήθηκαν το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Αντίθετα, η μικρότερη αναλογία σε αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους παρατηρήθηκε σε όσους γεννήθηκαν τους μήνες Μάρτιο, Μάιο και Ιούλιο (μείον 40%). 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας επηρεάζουν την υγεία και την επιβίωσή μας ύστερα από πολλές δεκαετίες. Αυτός ο σκοπός της σύγκρισης των στοιχείων μεταξύ αδερφών, δηλαδή μεταξύ ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ίδιες συνθήκες. Αντίθετα, από τη σύγκριση των στοιχείων των συζύγων, σκοπός της οποίας ήταν να διαπιστωθεί η επίδραση των συνθηκών ζωής σε ύστερη φάση της ζωής του ανθρώπου, δε φαίνεται να προέκυψε κάποιο σημαντικό εύρημα - ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκε.
Πώς εξηγούν όμως οι επιστήμονες τα ευρήματα της έρευνας τους; Τα όποια συμπεράσματα συνδέονται όχι με την περίοδο που γεννήθηκαν τα παιδιά, όσο με την περίοδο της εγκυμοσύνης και τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων μανάδων ή τον κίνδυνο να υποστούν κάποια λοίμωξη που ενδεχομένως να μεταφερόταν και στο έμβρυο, ανάλογα με την εποχή του έτους που διαρκούσε η εγκυμοσύνη. Φυσικά τίποτα δε μας εγγυάται ότι τα ίδια δεδομένα αντιστοιχούν και στη σημερινή εποχή, αλλά ούτε και το αποκλείει. Η δικιά μου απορία είναι άλλη: εγώ που γεννήθηκα χειμώνα, πόσες πιθανότητες έχω να φτάσω τα εκατό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου