23 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΣΑΤΙΡΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1896


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προκαλούν πάθη μόνο στις μέρες μας. Οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων από τις νίκες των αθλητών της χώρας αλλά και οι απογοητεύσεις, όταν εκείνοι δεν τα κατάφερναν, ήταν κοινό συναίσθημα και πριν από εκατό χρόνια. Ο "νέος Αριστοφάνης" Γεώργιος Σουρής, δε θα μπορούσε να μην επισημάνει με τη σατιρική του πένα τις ακραίες αντιδράσεις των Ελλήνων φιλάθλων που παρακολούθησαν από κοντά τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες των Ελλήνων αθλητών στη διοργάνωση του 1896, όπως και στη - μάλλον παραγνωρισμένη - διοργάνωση του 1906.

Ο θρίαμβος του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα προκάλεσε μια εθνική ανάταση στον ελληνικό λαό, δυόμιση χρόνια μετά την ανακοίνωση του "Δυστυχώς επτωχέυσαμεν" του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο σατιρικός ποιητής δε θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη αυτήν την έπαρση. Στο υπ' αριθμ. 548 τεύχος της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Ο Ρωμηός" με ημερομηνία 6 Απριλίου 1896, μία εβδομάδα μετά το Μαραθώνιο και λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Τρικούπη στο Παρίσι, ο Φασουλέτος και ο Περικλέτος, οι δύο φανταστικοί χαρακτήρες δια των οποίων ο Σουρής σχολίαζε σκωπτικά την επικαιρότητα της εποχής του, συμμετέχουν στο πανηγυρικό κλίμα (κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση).





Το 1906 η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξένησε την Μεσοολυμπιάδα (9-20 Απριλίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ακολουθούσε η χώρα μας), η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή διοργανώθηκε μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1904 και του 1908, ενώ ήταν γνωστή και ως "Δεύτερη Αθηναϊκή Ολυμπιάς". Επρόκειτο για μια προσωρινή συμβιβαστική λύση στο αίτημα για μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια, ενώ η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν περιλαμβάνεται καν στην επίσημη λίστα της ΔΟΕ, παρότι είχαν συμμετάσχει 903 αθλητές από 20 κράτη. 
Οι προσδοκίες των Ελλήνων θεατών που κατέκλυσαν το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν μεγάλες για την αναβίωση του θρύλου του Μαραθωνίου του 1896, μόνο που διαψεύστηκαν οικτρά, διότι κανείς Έλληνας αθλητής δεν ήταν στα μετάλλια, ενώ νικητής αναδείχθηκε ένας αθλητής από τον Καναδά. Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελλήνων Μαραθωνοδρόμων σημείωσε ο Αλεπούς που τερμάτισε πέμπτος. 
Την... εθνική απογοήτευση αποτύπωσε γλαφυρά σε σατιρικό του ποίημα ο Σουρής, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 936 της εφημερίδας "Ρωμηός" με ημερομηνία 20 Απριλίου 1906 (κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση).
Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύτηκε και το κάτωθι σκίτσο, που απεικονίζει το "εθνικό πένθος" που προκάλεσε η νίκη του Καναδού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου