6 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012
Το 1975 σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κέρτις Τζέιμς Τζάκσον ο 3ος, ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τα τραγούδια του ως 50 Cent. Γενέθλια έχει σήμερα ο σκληρός του αμερικάνικου κινηματογράφου Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος γίνεται 66 ετών, αλλά και ο πρώην αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ένα χρόνο μεγαλύτερος από το Σταλόνε. Απ' ότι φαίνεται σήμερα είναι η μέρα των τσαμπουκάδων....
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει το περίφημο φεστιβάλ της Παμπλόνας, γνωστό σε όλον τον κόσμο για το κυνήγι του ταύρου στους δρόμους της πόλης. Το φεστιβάλ, που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου, είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του αγίου Φερμίν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους προστάτες της Ναβάρα, αυτόνομης ισπανικής κοινότητας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Παμπλόνα.
Στη Λιθουανία σήμερα γιορτάζεται ως δημόσια αργία η επέτειος από τη σύσταση του πρώτου λιθουανικού κράτους με την ενθρόνιση του βασιλιά Μιντάουγκας το... 1253!
Στην Τσεχία η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιαν Χους και αποτελεί επίσημη αργία του κράτους. Ο Χους ήταν θεολόγος, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής, ενώ έζησε πολύ πριν τον Λούθηρο. Η διδασκαλία του κρίθηκε αιρετική από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και ο Χους κάηκε στην πυρά στις 6 Ιουλίου 1415 στην πόλη Κωνσταντία της νοτίου Γερμανίας.
Στο Μαλάουι γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες σαν σήμερα το 1964. Γνωστό μέχρι τότε με την ονομασία Νυασαλάνδη, το νέο κράτος απέκτησε τη σημερινή του ονομασία, η οποία προέρχεται από τους "Μαραβί", μια παλαιά ονομασία της αυτοχθόνων λαών της περιοχής.
Στα νησιά Κομόρες (ή Ένωση των Κομορών, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους) γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία του κράτους από τη γαλλική αποικιοκρατία σαν σήμερα το 1975. Αν και η αρχική συμφωνία του 1973 προέβλεπε μεταβατική περίοδο 5 ετών μέχρι τη σύσταση του νέου κράτους, τελικά η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε μονομερώς τρία χρόνια νωρίτερα των συμφωνηθέντων. Από το νέο κράτος εξαιρέθηκε το νησί Μαγιότ, οι κάτοικοι του οποίου απέρριψαν την πρόταση με δημοψήφισμα, ενώ σήμερα το Μαγιότ έχει καθεστώς υπερπόντιου διαμερίσματος της Γαλλίας.
Στο Καζακστάν υπό τον άσχετο τίτλο "Ημέρα της Πρωτεύουσας" σήμερα γιορτάζονται ως εθνική εορτή τα γενέθλια του πρώτου - και μοναδικού μέχρι σήμερα - Προέδρου της χώρας, του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβερνά το Καζακστάν από τον Ιούνιο του 1989, δηλαδή προτού ακόμη η χώρα κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ ανανεώνει συνεχώς τη θητεία του μέσω εκλογών, όπου συγκεντρώνει εξωπραγματικά ποσοστά πάνω από 90%. Κατά τ' άλλα η χώρα αποκαλείται δημοκρατία....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου