24 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΠΑΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ


Η Μπριάνα Σκράιβερ από τη Φλόριντα είναι μόλις 10 ετών και πάσχει από μία σπάνια ασθένεια, την οποία δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε και οι γιατροί που την παρακολουθούν. Ξαφνικά, πριν δύο χρόνια, το κορίτσι έχασε την ικανότητα να περπατάει και να μιλάει. Να πρόκειται για καθυστερημένη εκδήλωση παρενέργειας από την πρόωρη γέννηση της Μπριάνα το Μάρτιο του 2002; Κι όμως, το μοναδικό πρόβλημα που είχε το κορίτσι, μια καθυστέρηση στην ομιλία σταδιακά είχε εξαφανιστεί. Γενικά, μέχρι την ηλικία των 8 ετών, το κορίτσι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί "αγοροκόριτσο", καθώς ήταν πολύ δραστήρια και υπερκινητική. 
Το 2010, η Μπριάνα διαγνώσθηκε ότι έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχή/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), ενώ παράλληλα άρχισε ν' ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που την εξέτασε. Ωστόσο, η μητέρα της, η Τάμι, άρχισε σταδιακά να παρατηρεί ότι η κόρη της άρχισε να κουράζεται πιο εύκολα. Σε συνέντευξη της στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο "Good Morninng America" του δικτύου ABC, η Τάμι θυμάται χαρακτηριστικά έναν αγώνα ποδοσφαίρου, όπου η Μπριάνα έχανε συνέχεια την ισορροπία της και έπεφτε στο έδαφος: "Όταν πήγαμε στο σπίτι της είπα "Δείξε στη μαμά πώς πηδάς", καθώς της άρεσε να πηδάει, όμως δεν μπορούσε να το κάνει". 
Όταν ανέφερε στο γιατρό τα συμπτώματα αυτά, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν, μόνο που τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Μέσα στους επόμενους μήνες, κι ενώ η Τάμι αποφάσισε να διακόψει την ατελέσφορη θεραπευτική αγωγή της κόρης της, η κατάσταση της Μπριάνα επιδεινώθηκε δραματικά και το 9χρονο - τότε - κορίτσι έπεφτε διαρκώς σε λήθαργο, άρχισε να βρέχει το κρεβάτι της τη νύχτα, να της τρέχουν σάλια από το στόμα και να τρέφεται με ειδικό σωληνάκι. 
Παρά τις αιματολογικές εξετάσεις, τις βιοψίες, τις τομογραφίες του εγκεφάλου και τις εξετάσεις του νωτιαίου μυελού, οι γιατροί δεν μπόρεσαν ν' ανακαλύψουν την αιτία που ευθύνεται για τη μυστηριώδη ασθένεια, την οποία χαρακτηρίζουν ως νευροεκφυλιστική διαταραχή, χωρίς όμως να μπορούν να της δώσουν ένα συγκεκριμένο όνομα. Σύμφωνα με τη δρ. Σύνθια Τιφτ, διευθύντρια του τμήματος παιδιατρικής ενός προγράμματος για πάσχοντες από ασθένειες που δεν έχουν διαγνωσθεί, το οποίο φιλοξενεί 550 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και την Μπριάνα, "Είναι καταστρεπτικό για τις οικογένειες να βλέπουν τα παιδιά τους να χειροτερεύουν και να μην έχουν μια εξήγηση... Πολλοί γονείς λένε: "Ακόμη κι αν είναι άσχημα νέα, θέλω ένα όνομα"".
"Πάντα θέλουμε [να ξέρουμε] το λόγο, για τον οποίο συμβαίνουν τα πράγματα. Θέλουμε να τη συνδυάσουμε [την ασθένεια] με κάποιο εμβόλιο ή με τα βαρέα μέταλλα στο νερό... Αυτές οι μαμάδες σπάζουν το κεφάλι τους προσπαθώντας να σκεφτούν τι μπορεί να το προκάλεσε. Όμως μπορώ να πω ότι στο 99% των περιπτώσεων μπορούμε να πούμε ότι "δεν υπάρχει κάτι που έκανες ή δεν έκανες και το προκάλεσε" και είναι τόσο ανακουφιστικό", προσθέτει η δρ. Τιφτ. Την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η έλλειψη μιας συγκεκριμένης ιατρικής διάγνωσης, την επιβεβαιώνει έμμεσα και η ίδια η Τάμι: "Ακόμη κι αν είναι κάτι ανίατο, θα πολεμούσαμε σκληρά. Τώρα δεν μπορούμε να το πολεμήσουμε, επειδή δεν ξέρουμε τι είναι".
Η Τάμι έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα friendsofbrianna.com, μέσω της οποίας θέλει να ενημερώσει τον κόσμο, ενώ η ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών προσδοκά σε δωρεές, ώστε να μπορέσει να καλύψει ένα μέρος από τα ιατρικά έξοδα που απαιτούνται ή ακόμη και να βρεθεί κάποια θεραπεία. Στη σελίδα αναφέρει ποια είναι η σημερινή κατάσταση της Μπριάνα, η οποία πλέον δεν μπορεί να σταθεί ούτε καν με τη βοήθεια πατερίτσας, αλλά είναι η Τάμι εκείνη που πρέπει να τη μεταφέρει συνέχεια. Το 10χρονο κορίτσι τρέφεται πλέον μόνο με σωληνάκι επί 24ωρο, ενώ η μόνη λέξη που λέει πια είναι η λέξη "μαμά". "Προσεύχομαι στο Θεό κάθε μέρα να μην της την πάρει [τη λέξη]", γράφει χαρακτηριστικά η Τάμι, για την οποία η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου