24 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ Ή ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ


Ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο στην αισθητική παρακμή της γκρίζας αρχιτεκτονικής των περισσότερων ελληνικών πόλεων, στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια που πνίγουν τις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην οικονομική κρίση που έχει μετατρέψει το καλάθι της νοικοκυράς σε καλάθι ειδών πολυτελείας; Ένας σπιτικός λαχανόκηπος μέσα στο κέντρο της πόλης, στην ταράτσα του σπιτιού ή ακόμη και στο μπαλκόνι σας. 
Όχι μόνο δίνει χρώμα στο περιβάλλον, όχι μόνο αντισταθμίζει τους ρύπους των καυσαερίων με οξυγόνο, αλλά επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε σπιτικά, υγιεινά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να απαιτεί πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σας. Εξάλλου, ένας κήπος στην ταράτσα βοηθάει το σπίτι να μείνει δροσερό κατά το καλοκαίρι, οπότε εξοικονομείται χρήματα και από αυτής της απόψεως, ενώ βοηθάει και στο να βελτιώσετε την ψυχολογίας, όταν θα απολαμβάνετε στο σπιτικό τραπέζι τους καρπούς των κόπων σας. 
Οι συμβουλές που θα διαβάσετε είναι γενικές και απευθύνονται σε αρχάριους, σε όσους δηλαδή επιθυμούν τώρα να ξεκινήσουν έναν κρεμαστό λαχανόκηπο. Πηγή αποτελεί το δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Egypt Independent και οι γνώσεις του Osama al-Beheiry, καθηγητή στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Ain Shams, ο οποίος μάλιστα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για την ανάπτυξη μικροκήπων στις ταράτσες 75 σχολείων της γειτονικής μας χώρας.
Όπως, λοιπόν, συμβουλεύει ο καθηγητής al-Beheiry, καλό είναι να ξεκινήσετε φτιάχνοντας ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα σας, τον οποίο θα επεκτείνετε σταδιακά, όσο πιο έμπειροι γίνεστε στην κηπουρική. "Μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά μόνο σ' ένα τετραγωνικό μέτρο", όπως εξηγεί ο al-Beheiry. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ταράτσας ή του μπαλκονιού, ο κρεμαστός σας κήπος καλό είναι να μην υπερβαίνει το 60% της συνολικής επιφάνειας, ώστε να υπάρχει ικανός χώρος για να ποτίζετε τα φυτά ή τις καλλιέργειες σας άνετα. 
Αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε πράσινα φυτά, προμηθευτείτε δοχεία βάθους 10 εκατοστών, ενώ για τομάτες ή πεπόνια, το δοχείο θα πρέπει να έχει βάθος 25 εκατοστά. Τι δοχεία μπορεί να είναι αυτά; Από πλαστικές σακούλες και πλαστικά μπουκάλια μέχρι καφάσια, κουβάδες, βαρέλια, ελαστικά, πήλινα αγγεία ή οτιδήποτε άλλο επιλέξετε. Η καλύτερη λύση θα ήταν ν' αγοράσετε τα φυτά σας από κάποιο φυτώριο, όμως αν θέλετε να ζήσετε  από την αρχή όλη τη διαδικασία με τη σπορά, φροντίστε να επιλέξετε σπόρους που δεν εισάγονται από το εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι οι εισαγόμενοι σπόροι δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο περιβάλλον κι επομένως είναι πιο αδύναμοι, με αποτέλεσμα να απαιτείται να τους ψεκάζετε με φυτοφάρμακα και με λιπάσματα για να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν.
Ένα από τα βασικά υλικά για την κηπουρική στην ταράτσα είναι η τύρφη, εν μέρει σάπια βρύα που αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές. Η τύρφη έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία στο έδαφος, όταν αυτό είναι ξηρό και να αποτρέπει την περίσσεια νερού που "σκοτώνει" τις ρίζες, όταν το έδαφος είναι υγρό. Αναμεμειγμένη με άμμο, αποτελεί πολύ καλό χώμα για φυτά σε γλάστρες και λαχανικά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του σπιτικού λιπάσματος. 
Η διαδικασία για τη δημιουργία σπιτικού λιπάσματος απαιτεί περίπου ένα μήνα, ενώ όταν ετοιμαστεί θα πρέπει ν' αναμιχτεί με άμμο και μ' ένα κομμάτι από το παλιό έδαφος, ώστε να μειωθεί η παρουσία του αζώτου. Το χώμα που θα έχετε θα είναι πολύ καλής ποιότητας και - πάνω απ' όλα - θα είναι φυσικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του Μποκάσι, μια ιαπωνική τεχνική κομποστοποίησης, που χρησιμοποιεί ένα μείγμα από βακτηρίδια και μύκητες για τη μετατροπή των υπολειμμάτων των τροφών (κρέας, ψάρια και λαχανικά) σε λίπασμα. 
Για τους αρχάριους ιδανικούς είναι οι φυλλώδεις καλλιέργειες, όπως μαρούλι, ρόκα και σπανάκι, επειδή είναι πολύ εύκολα στο χειρισμό, ενώ αναπτύσσονται σε μεγάλες ποσότητες. "Ένα τετραγωνικό μέτρο σπαρμένο από μαρούλι μπορεί να δώσει μέχρι και 100 ματσάκια σε τρεις εβδομάδες" σημειώνει ο al-Beheiry. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι από τα πιο ύποπτα να υποφέρουν από κατάχρηση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, όταν τ' αγοράζουμε από το εμπόριο. Επομένως, αν τα καλλιεργείτε στο σπίτι μόνοι σας, θα είστε εξασφαλισμένοι ότι θα είναι πιο υγιεινά.
Αν σας απασχολεί ο χρόνος που ενδεχομένως να χρειάζεται να αφιερώσετε στην κηπουρική στο σπίτι, μην ανησυχείτε. Δε θα σας πάρει περισσότερο από 20 λεπτά το πρωί και άλλα 20 λεπτά το απόγευμα, ενώ θα πρέπει να ποτίζετε τις καλλιέργειες σας κάθε βράδυ, ώστε οι γλάστρες να κρατούν την υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα μυστικό για να εμποδίσετε την εξάτμιση του νερού είναι να βάλετε στις κορυφές των γλαστρών σάπια φύλλα ή άχυρο ρυζιού. 
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οφέλη που θα προσφέρει ένας κρεμαστός κήπος στο περιβάλλον, καθώς τα φυτά έχουν την ικανότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να παράγουν οξυγόνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή al-Beheiry, ενάμισι τετραγωνικό μέτρο χόρτου που δεν έχει κοπεί, παρέχει αρκετό οξυγόνο για έναν άνθρωπο για έναν ολόκληρο χρόνο. Και φυσικά, το καλοκαίρι θα μειώσετε κατά πολύ τη χρήση των κλιματιστικών, επομένως και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τα φυτά δροσίζουν το κτίριο μέσω της σκιάς που παρέχουν και λειτουργούν ως φυσικό μονωτικό υλικό.
Φανταστείτε όλες οι ταράτσες και όλα τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών να είχαν "πνιγεί" στο πράσινο, πόσο καλύτερη θα γινόταν η καθημερινότητα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου