28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ Ο ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ ΑΠΕΔΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ


Μεσολάβησαν περισσότερα από δυο χρόνια για να μάθει να διαβάζει. Σήμερα, χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο από ένα μέσο άνθρωπο για να διαβάσει ένα βιβλίο. Κι όμως, έχει μάθει να εκτιμά την ανάγνωση, παρόλο που από μικρός πάσχει από δυσλεξία. Ο λόγος για τον διάσημο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα από τα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που, παρά την ευρεία πεποίθηση ότι τα δυσλεκτικά παιδιά δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους και ν' αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της ανθρωπότητας: Άλμπερτ Άινσταϊν, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Γουίνστον Τσόρτσιλ, Τζον Κένεντι, Τζον Λένον, Πάμπλο Πικάσο, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Χάρισον Φορντ, Τομ Κρουζ, Μοχάμεντ Άλι, Στίβεν Σπίλμπεργκ και πολλοί άλλοι. 
Σύμφωνα με την ορισμό που δίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες (www.dyslexia-goneis.gr), η δυσλεξία, είναι "μια κατάσταση νευροαναπτυξιακής διαφοροποίησης που προκαλεί δυσκολίες στην εκμάθηση ανάγνωσης, γραφής ή και ορθογραφίας. Οι δυσκολίες παραμένουν παρόλο που το άτομο έχει λάβει κατάλληλες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, δεν συνάδουν με τις γνωστικές ικανότητες και δεν προδιαγράφουν τις επιδόσεις και σε άλλους τομείς. Ο βαθμός στον οποίο η δυσλεξία λειτουργεί σαν εμπόδιο στην μάθηση διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το μαθησιακό και διδακτικό περιβάλλον".
Η περίπτωση του Αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμεργκ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και ήταν δυσλεκτικός από την παιδική του ηλικία - τότε εμφανίζεται η συγκεκριμένη διαταραχή - ο Σπίλμπεργκ διαγνώστηκε επισήμως μόλις πριν πέντε χρόνια, το 2007, σε ηλικία 61 ετών! Ως παιδί είχε τις δικές του μάχες να δώσει για να υπερβεί το πρόβλημα του, σε μια εποχή όπου ο κοινωνικός και σχολικός ρατσισμός ήταν μεγαλύτερος σ' αυτά τα ζητήματα, και απ' ότι δείχνει η επαγγελματική του πορεία εδώ και αρκετές δεκαετίες, φαίνεται ότι τα κατάφερε μια χαρά.
Μάλιστα, μια από τις πιο αγαπημένες, οικογενειακές ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ταινία "Γκούνις" είχε ως πηγή έμπνευσης τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σκηνοθέτης στην παιδική του ηλικία, ενώ οι ήρωες της σειράς βασίζονταν στους παιδικούς φίλους του Σπίλμπεργκ, τους "goon squad", που σημαίνει "η συμμορία με τους βλάκες". Πριν λίγες ημέρες, ο Σπίλμπεργκ έδωσε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική κοινότητα Friends of Quinn (www.friendsofquinn.com), που είναι αφιερωμένη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. 
Στη συνέντευξη του αυτή, ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών συζήτησε ανοιχτά για το πρόβλημα του με τη δυσλεξία για πρώτη φορά, ενώ αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να τη νικήσει. "Όποτε ένιωθα απόβλητος, οι ταινίες μ' έκαναν να αισθάνομαι μέσα μου το σύνολο των δεξιοτήτων μου", εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης του Ε.Τ. 
"Ποτέ δεν ένιωσα θύμα. Οι ταινίες στ' αλήθεια με βοήθησαν... κατά κάποιον τρόπο μ' έσωσαν από την ντροπή, από την ενοχή, από το να τα βάζω με τον εαυτό μου, από το να το κάνω δικό μου φταίξιμο, ενώ δεν ήταν δικό μου το φταίξιμο. Νομίζω ότι το γύρισμα των ταινιών ήταν η μεγάλη μου απόδραση, ήταν ο τρόπος που μπορούσαν να ξεφύγω απ' όλα αυτά", ανέφερε στη συνέντευξη του ο Σπίλμπεργκ. 
Παράλληλα, έδωσε το δικό του μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες: "Είναι πιο συχνό απ' ότι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν είστε μόνοι. Και ενώ είναι κάτι που θα το έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, μπορείτε να ρίξετε ένα βελάκι ανάμεσα στις σταγόνες της βροχής για να πάτε εκεί που θέλετε και δε θα σας κρατήσει πίσω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου