16 Οκτωβρίου 2012

Η τηλεόραση.. σκοτώνει!;


Πολλά έχουν γραφεί για τις παρενέργειες της τηλεόρασης στην ζωή του ανθρώπου: ότι αποβλακώνει, ότι παχαίνει, ότι παραπληροφορεί. Τώρα, μία έρευνα Αυστραλών επιστημόνων έρχεται να υποστηρίξει ότι η τηλεόραση σκοτώνει και πιο συγκεκριμένα ότι αφαιρεί χρόνια ζωής.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού British Journal of Sports Medicine. Οι επιστήμονες συνέκριναν με επίσημα στατιστικά στοιχεία το προσδόκιμο ζωής τηλεθεατών που παρακολουθούν τηλεόραση έξι ώρες την ημέρα με ανθρώπους που δεν παρακολουθούν καθόλου. Η έρευνα αφορά Αυστραλούς τηλεθεατές ηλικίας άνω των 25 ετών, όμως τα συμπεράσματα είναι παγκόσμιας απήχησης.
Σύμφωνα με αυτά, κάθε ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση, χάνουμε 22 λεπτά ζωής, δηλαδή μ' ένα τρίωρο ημερήσιας παρακολούθησης, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε στην κυριολεξία μια ώρα αρχύτερα. Αν πολλαπλασιάσουμε το νούμερο αυτό με τις 365 μέρες του χρόνου λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν περίοδοι που ενδεχομένως να κολλήσουμε πολύ περισσότερες μπροστά στη μικρή οθόνη του σαλονιού μας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι... μέρες που κινδυνεύουμε να χάσουμε είναι αδιανόητα πολλές και μπορούν  να φτάσουν τα 4.8 χρόνια σε βάθος χρόνου - το νούμερο αφορά όσους παρακολουθούν τηλεόραση 6 ώρες την ημέρα καθημερινά, όπως ήταν το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η έρευνα. 
"Ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης μπορεί να συνδέεται με απώλεια ζωής που μπορεί να συγκριθεί με άλλες μεγάλες χρόνιες παθήσεις, όπως η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και η παχυσαρκία" υποστηρίζεται στη μελέτη που επί της ουσίας θέλει να προειδοποιήσει για τις παρενέργειες της καθιστικής ζωής. Επί της ουσίας δεν προκαλεί έκπληξη το συμπέρασμα, αν και είναι η πρώτη επίσημη έρευνα που συνδέει το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης με το προσδόκιμο ζωής.
Τι μπορείτε να κάνετε ως εναλλακτική λύση; Σίγουρα όχι το να κόψετε τελείως την τηλεόραση. Ok, είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να "κολλάτε" από το πρωί ως το βράδυ μ' ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι - συχνά δε ακόμη και να βρίζετε τη "χαμηλή στάθμη των προγραμμάτων". Επειδή, όμως, και η τηλεόραση χρειάζεται στη ζωή μας, πολύ απλά συνδυάστε τη μ' ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής. Αντί να καθίσετε στον καναπέ αγκαλιά με τον δίσκο γεμάτο φαγητά, κάντε βαράκια, ασκήσεις εδάφους, κοιλιακούς κλπ.Αν μη τι άλλο, η ώρα θα περνάει τόσο γρήγορα που θα απορείτε πότε κιόλας κάνατε όλα τα σετ και τις επαναλήψεις. Η ιδέα είναι εγγυημένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου