17 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 17 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012.
Ο Έλληνας αθλητής το τάε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης (2004, 2008) και ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους φετινούς αγώνες του Λονδίνου, γίνεται σήμερα 33 ετών. Την ίδια μέρα γιορτάζουν τα γενέθλια τους η Κύπρια τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου (37 ετών), ο Αμερικανός ράπερ Έμινεμ (40), αλλά και ο πρώην υπουργός εθνικής οικονομίας Γεώργιος Αλογοσκούφης (57).
Στην Αϊτή η μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ζαν-Ζαν Ντεσαλίν, ο οποίος διακρίθηκε κατά την εξέγερση των σκλάβων κατά των Γάλλων αποικιοκρατών το 1791, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανεξαρτησία του νησιού Ισπανιόλα το 1804. Αφού μετονόμασε τη χώρα σε "Αϊτή", όπως την αποκαλούσαν οι ιθαγενείς πληθυσμοί, ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας και κυβέρνησε μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 1806, οπότε και δολοφονήθηκε.
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι: "Τέλος στη Βία της Ακραίας Φτώχειας: Προάγοντας την Ενδυνάμωση και την Οικοδόμηση της Ειρήνης". Όπως διαβάζουμε στη σελίδα overcomingpoverty.org, αφορμή αποτέλεσε η μαρτυρία μιας μητέρας από την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου: "Όταν σηκώνεσαι το πρωί και δεν ξέρεις πού να πας, χωρίς να έχεις τίποτα να ταΐσεις τα παιδιά σου, αυτό είναι βία. Όταν πρέπει να πολεμήσεις τους άλλους, για να υπερασπιστείς το λίγο που σου ανήκει, αυτό είναι βία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου