18 Οκτωβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Μόνο τρεις ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις αίθουσες και καμία από αυτές δεν είναι αμερικανική ούτε οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν μιλούν αγγλικά. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Οι κινηματογραφόφιλοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις περιπέτειες του Αστερίξ και το Οβελίξ στη Βρετανία, την ιστορία του "εξαιρετικού κυρίου Λαζάρ" και σε μια αναδρομή στην πρώην Ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του '80 στην ταινία "Μπάρμπαρα".


Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ στη Βρετανία - Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté (κωμωδία, Γαλλία)
Σκηνοθεσία: Laurent Tirard / Πρωταγωνιστούν: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Catherine Deneuve
Υπόθεση: Oι θρυλικοί Αστερίξ κι Οβελίξ ταξιδεύουν αυτή τη φορά στη Βρετανία μεταφέροντας ένα βαρέλι με το διάσημο μαγικό φίλτρο, για να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στον αγώνα κατά των Ρωμαίων. Έξαλλος, ο Καίσαρας επιστρατεύει τους Νορμανδούς, αλλά πολύ σύντομα Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι μπλέκονται σ’ ένα τρελό κυνηγητό για ν’ αποκτήσουν το φίλτρο που θα τους χαρίσει τη νίκη… 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.2/10 (από 77 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ - Monsieur Lazhar (κωμωδία-δράμα, Καναδάς)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau / Πρωταγωνιστούν: Mohamed Fellag
Υπόθεση: O κύριος Λαζάρ από την Αλγερία, προτείνει τον εαυτό του ως αντικαταστάτη της δασκάλας που αυτοκτόνησε σε ένα δημοτικό σχολείο της Γαλλίας. Από την στιγμή που προσλαμβάνεται κάνει τα πάντα για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την ανεξήγητη ακόμη και για τους μεγάλους πολλές φορές δύναμη της απώλειας. Ωστόσο, κανείς απ'τους συναδέλφους, γονείς, ακόμη κι απ' τα παιδιά δε γνωρίζει το παρελθόν του κυρίου Λαζάρ κι ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί απελαθεί.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.6/10 (από 4.574 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.1/10 (κριτικοί), 4.1/5 (από 23.134 χρήστες)
myfilm.gr: 3.5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
Roger Ebert:: 3.5/4


Barbara (δράμα, Γερμανία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Christian Petzold / Πρωταγωνιστούν: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld
Υπόθεση: Καλοκαίρι στη ΛΔΓ το 1980. Η γιατρός Μπάρμπαρα, έχει υποβάλει αίτηση για να μεταναστεύσει προς τη Δύση. Τιμωρείται με μετάθεση μακριά από την πρωτεύουσα, σ' ένα νοσοκομείο μιας κωμόπολης. Ο εραστής της στη Δύση, Γιοργκ, σχεδιάζει την απόδραση της μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Για την Μπάρμπαρα είναι ένα παιχνίδι αναμονής. Το νέο της διαμέρισμα, οι γείτονες, το καλοκαίρι και η ύπαιθρος δεν την κάνουν ευτυχισμένη. Παρόλο που προσέχει ιδιαίτερα τους νέους ασθενείς της στο τμήμα παιδιατρικής χειρουργικής υπό το νέο αφεντικό της, Αντρέ, είναι σκόπιμα ψύχραιμη με τους συναδέλφους της. Η ζωή της, σκέφτεται, θα ξεκινήσει αργότερα. Ο Αντρέ την μπερδεύει. Πρώτα, πιστεύει ακλόνητα στις επαγγελματικές της ικανότητες, μετά είναι ο τρόπος με τον οποίο φροντίζει, και το ακατανίκητο χαμόγελό του. Τι τον κάνει να την καλύψει όταν βοηθά την νεαρή Στέλλα, να το σκάσει; Μήπως την κατασκοπεύει; Είναι ερωτευμένος; Η Μπάρμπαρα αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθηση, τα σχέδια και την καρδιά της. Η ημέρα της προγραμματισμένης διαφυγής πλησιάζει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.5/10 (από 905 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.1/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 5/10
cinetime.gr: 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου