Μπορεί η Αμερική να θεωρείται ως η "Μέκκα" της παγκόσμιας τηλεόρασης, ωστόσο η λογοκρισία δεν αποτελεί άγνωστη λέξη για τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θρησκευτικές οργανώσεις, σύλλογοι γονέων ή άλλα σωματεία με συντηρητικές αρχές διαμαρτύρονται έντονα για το σενάριο, τον τίτλο ή ακόμα για το γενικό στόρι μιας σειράς, συχνά προτού ακόμα αυτή προβληθεί στον τηλεοπτικό αέρα. Πολλές φορές οι διαμαρτυρίες εκδηλώνονται με έμμεσο και αρκετά ύπουλο τρόπο, πιέζοντας τις διαφημιστικές εταιρίες να μην προβάλλουν διαφημίσεις την ώρα που προβάλλεται κάποιο βλάσφημο πρόγραμμα, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτό να κοπεί, ανεξαρτήτως τηλεθέασης. Ας θυμηθούμε πέντε ακραία παραδείγματα απόπειρας ή εν τοις πράγμασι λογοκρισίας, που μάλιστα αφορούσαν κωμικά σίριαλ.
SOAP
Το Σεπτέμβριο του 1977, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC πρόβαλλε την κωμική σειρά "Soap", μια παρωδία των αρκετά δημοφιλών εκείνη την εποχή μεσημεριανών σαπουνοπερών. Ωστόσο, πριν ακόμη ξεκινήσει η προβολή της σειράς, είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις. Το σίριαλ, που στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από την ΕΤ1 με τον τίτλο "Δυο μουρλές, μουρλές οικογένειες", αν και ήταν κωμωδία, έθιγε πολλά λεπτά ζητήματα: από το ερωτικό τρίγωνο μάνας και κόρης με τον ίδιο άντρα μέχρι την ομοφυλοφιλία και τον παράνομο έρωτα μιας ηρωίδας μ' έναν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα.
Αναμφίβολα το "Soap" διέφερε από τα συνήθη οικογενειακά sitcom της εποχής, όμως τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και των περιοδικών τόνιζαν υπερβολικά το στοιχείο της απιστίας και τις σεξουαλικές ορέξεις των χαρακτήρων, ενώ μεγέθυναν την πλοκή που αφορούσε την αποπλάνηση του ιερέα. Προτού ακόμη η σειρά βγει στον αέρα, χριστιανικές οργανώσεις διαμαρτύρονταν και ζητούσαν από το ABC να μην την εντάξει στο πρόγραμμα του. Τριάντα δύο χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρίας έφτασαν στον τηλεοπτικό σταθμό από τηλεθεατές ύστερα από σχετική προτροπή της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Λος Άντζελες τον Ιούνιο του 1977, τρεις μήνες πριν την πρεμιέρα του σίριαλ! Σε σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι "Το Soap είναι πιθανόν το πιο αποτελεσματικό επιχείρημα υπέρ της λογοκρισίας της κυβέρνησης που δεν έχει υπάρξει ακόμη".
Τελικά, 20 από τους 195 τοπικούς σταθμούς με τους οποίους συνεργαζόταν το ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν τη σειρά, ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί το προγραμμάτισαν για τις 11 το βράδυ, όταν τα παιδιά θα είχαν πάει για ύπνο. Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, το Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ διεξήγαγε τηλεφωνική έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, μόλις το 26% των ερωτηθέντων θεώρησε προσβλητικό το περιεχόμενο της σειράς, αν και οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι θα παρακολουθούσαν και το επόμενο επεισόδιο. Τελικά, το Soap έμεινε στον αέρα για 4 σαιζόν, άνοιξε το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα σε αρκετούς ηθοποιούς, με κορυφαίο παράδειγμα τον Μπίλι Κρίσταλ, όμως πάντα υπήρχε πρόβλημα με τους διαφημιστές, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αρνούνταν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στη σειρά.
Το Μάρτιο του 2012, το αμερικανικό δίκτυο ABC - και πάλι - είχε προγραμματίσει να εντάξει στο πρόγραμμα του το κωμικό δράμα Good Christian Bitches ("Καλές Χριστιανές Σκύλες"), βασισμένο σ' ένα ομώνυμο μυθιστόρημα. Σύμφωνα με το σενάριο, μια γυναίκα ονόματι Αμάντα Βον, που στο γυμνάσιο είχε το παρατσούκλι "Queen Bitch", επιστρέφει μαζί με τη μητέρα και τα παιδιά της στην πόλη όπου μεγάλωσε, αφού προηγουμένως έχασε τόσον τον άντρα της, που σκοτώθηκε σε τροχαίο μαζί με την ερωμένη του, όσο και την περιουσία του. Παρόλο όμως που η Αμάντα έχει αλλάξει από τα χρόνια του σχολείου, οι πρώην συμμαθήτριες της εξακολουθούν να μην την συμπαθούν κι επιθυμούν να πάρουν "εκδίκηση".
Το σενάριο δεν είναι πρωτότυπο, ούτε προσβλητικό. Δεν ισχύει, όμως, αυτό και για τον τίτλο της σειράς, ο οποίος συνδύαζε τη φράση "καλές Χριστιανές", όπως οι γυναίκες της μικρής πόλης του Τέξας που ξετυλίγεται το στόρι, με την υβριστική λέξη "σκύλες". Βέβαια, η ευθύνη για τον τίτλο ανήκε στη Κιμ Γκάτλιν, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το σενάριο του σίριαλ, όμως οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες από διάφορες χριστιανικές οργανώσεις, που θεωρούσαν ότι ο τίτλος προσέβαλε την Εκκλησία,.
Με το που ανακοινώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο η πρόθεση του να εντάξει ένα σίριαλ με αυτήν την ονομασία στο πρόγραμμα του, χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρίας έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του ABC. Η ανακοίνωση του Αμερικανού Συνδέσμου Οικογένειας ήταν απόλυτη: "Ακόμη κι αν αλλάξουν τον τίτλο, το περιεχόμενο θα εξακολουθήσει να κοροϊδεύει τους ανθρώπους που πιστεύουν" χωρίς καν να έχει προβληθεί το πρώτο επεισόδιο.
Τελικά, ο τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να μετονομάσει τη σειρά αρχικά σε "Good Christian Belles", υπό τον οποίο τίτλο μάλιστα πουλήθηκε σε κανάλια της Λατινικής Αμερικής, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και τελικά η σειρά προβλήθηκε με το διφορούμενο τίτλο GCB. Η σειρά δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και - ύστερα από την προβολή των 10 εκ αρχής προγραμματισμένων επεισοδίων - κόπηκε.
THE NEW NORMAL
Με την προβολή ομοφυλόφιλων χαρακτήρων και ζευγαριών στα περισσότερα σίριαλ της αμερικανικής τηλεόρασης, προκάλεσε έκπληξη η αναστάτωση που προκλήθηκε το καλοκαίρι, όταν το κανάλι που αναμεταδίδει το πρόγραμμα του δικτύου NBC στην πολιτεία της Γιούτα, όπου ζουν πολλοί Μορμόνοι, ανακοίνωσε ότι δε θα μετέδιδε την κωμική σειρά "The New Normal", με την αιτιολογία ότι ήταν "ακατάλληλο" την ώρα που οι οικογένειες παρακολουθούν τηλεόραση.
Ποιο είναι το "ακατάλληλο" περιεχόμενο του κωμικού αυτού σίριαλ; Ένα ζευγάρι γκέι αντρών ζητούν από μια γυναίκα να φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Το στόρι του σίριαλ είναι αρκετά προχωρημένο, όμως μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κλασικό, ανώδυνο σίτκομ που προβάλλεται από ένα δίκτυο εθνικής εμβέλειας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από διάφορες οικογενειακές οργανώσεις, αλλά τελικά το σίριαλ προβάλλεται κανονικά σημειώνοντας αξιοπρεπείς τηλεθεάσεις για το NBC, το οποίο παρήγγειλε ήδη μια ολόκληρη σαιζόν.
SOUTH PARK
Η σειρά κινουμένων σχεδίων του Comedy Central, που φέτος προβάλλεται για δέκατη έκτη σαιζόν, έχει προκαλέσει πολλές φορές διαμαρτυρίες για το ακατάλληλο περιεχόμενο της. Τέσσερα μικρά αγόρια σατιρίζουν τους πάντες και τα πάντα με γλώσσα που σπάει κόκαλα. Πολλές φορές στο στόχαστρο έχει μπει και η θρησκεία προκαλώντας ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας από φανατικούς πιστούς. Διάφοροι σύλλογοι γονέων έχουν καταδικάσει το σίριαλ χαρακτηρίζοντας το ακόμη και ως "απειλή για τη δημοκρατία", παρόλο που το South Park προβάλλεται με ειδική σήμανση, ότι δεν απευθύνεται σε μικρούς τηλεθεατές.
Ένα από τα επεισόδια που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, ήταν το τελευταίο επεισόδιο του ένατου κύκλου, ο τίτλος του οποίου ήταν "Bloody Mary". Το άγαλμα της Παναγίας βγάζει αίμα από τον πισινό του και πέφτει πάνω στον Ράντι, το ένα από τα τέσσερα αγοράκια που πρωταγωνιστούν, ενώ εκείνος νομίζει ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα θεραπευτεί από τον εθισμό του στο αλκοόλ. Στο στόρι εμπλέκεται με κάποιον τρόπο και ο Πάπας Βενέδικτος, ενώ στο τέλος φυσικά δε γίνεται κανένα θαύμα.
Το γεγονός ότι το επεισόδιο προβλήθηκε την παραμονή μιας σημαντικής θρησκευτικής εορτής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Αμώμου Σύλληψης της Παναγίας, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις εναντίον ενός σίριαλ που ούτως ή άλλως δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους εκκλησιαστικούς κόλπους. Δηλώσεις και γράμματα διαμαρτυρίας πέτυχαν να μην προβληθεί το "βλάσφημο" επεισόδιο στην επανάληψη την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και περιελήφθη κανονικά στο dvd με τα επεισόδια της σαιζόν. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστραλία, όπου ζητήθηκε από την τοπική Εκκλησία η μη προβολή του επίμαχου επεισοδίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το South Park έχει βάλει κατά καιρούς στο στόχαστρο του και άλλες θρησκείες από τη Σαϊεντολογία μέχρι το Μουσουλμανισμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός λογόκρινε μονάχα μία φορά τη σειρά, όταν "έκοψε" σκηνή στην οποία εικονιζόταν ο προφήτης Μωάμεθ, στο τέταρτο επεισόδιο της δέκατης σαιζόν (Cartoon Wars Part II), με την αιτιολογία ότι ήταν πρόσφατα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει με αφορμή τα καρτούν του προφήτη σε εφημερίδα της Δανίας. Πάντως, σε παλιότερο επεισόδιο της τρίτης σαιζόν ("Super Best Friends"), ο μουσουλμάνος προφήτης απεικονίστηκε σε μια σύντομη σκηνή, που μάλλον πέρασε απαρατήρητη.
MARRIED... WITH CHILDREN
Η κωμική σειρά "Παντρεμένοι με παιδιά" δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Όταν ξεκίνησε η προβολή της από το συντηρητικό δίκτυο Fox τον Απρίλιο του 1987, όλα τα οικογενειακά σίτκομ περιέγραφαν τέλειες οικογένειες, που έβρισκαν πάντα λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν μέσα σ' ένα υπερβολικά αγαπησιάρικο, διδασκαλίστικο κλίμα. Η προβολή μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, όπως οι Μπάντι, προφανώς και δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους κήνσορες των χρηστών ηθών στην αμερικάνικη τηλεόραση της εποχής.
Αρχικά, η σειρά περνούσε σχεδόν απαρατήρητη σημειώνοντας χαμηλές τηλεθεάσεις. Ωστόσο, όλα άλλαξαν, όταν κατά τη διάρκεια της τρίτης σαιζόν, μια νοικοκυρά από το Μίσιγκαν άρχισε να στέλνει γράμματα σε διαφημιστικές εταιρίες ζητώντας να μποϊκοτάρουν το σίριαλ. Ο αγώνας της αρχικά είχε αποτέλεσμα, οι διαφημιστές άρχισαν να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, ενώ η εν λόγω νοικοκυρά άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα τοκ σόου. Ωστόσο, οι τηλεθεατές άρχισαν να ανακαλύπτουν το σίριαλ, η τηλεθέαση του οποίου ανέβηκε θεαματικά καταλήγοντας τελικά να προβάλλεται επί 11 σαιζόν.
Γενικά, πάντως, το σίριαλ αρκετές φορές λογοκρίθηκε ή έφτασε στο τσακ της λογοκρισίας από τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ ένα επεισόδιο της τρίτης σαιζόν δεν προβλήθηκε στις ΗΠΑ παρά μόνο ύστερα από δεκατρία χρόνια, επειδή θεωρήθηκε αρκετά προσβλητικό την εποχή εκείνη, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η καμπάνια της νοικοκυράς από το Μίσιγκαν.
Το σενάριο δεν είναι πρωτότυπο, ούτε προσβλητικό. Δεν ισχύει, όμως, αυτό και για τον τίτλο της σειράς, ο οποίος συνδύαζε τη φράση "καλές Χριστιανές", όπως οι γυναίκες της μικρής πόλης του Τέξας που ξετυλίγεται το στόρι, με την υβριστική λέξη "σκύλες". Βέβαια, η ευθύνη για τον τίτλο ανήκε στη Κιμ Γκάτλιν, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το σενάριο του σίριαλ, όμως οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες από διάφορες χριστιανικές οργανώσεις, που θεωρούσαν ότι ο τίτλος προσέβαλε την Εκκλησία,.
Με το που ανακοινώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο η πρόθεση του να εντάξει ένα σίριαλ με αυτήν την ονομασία στο πρόγραμμα του, χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρίας έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του ABC. Η ανακοίνωση του Αμερικανού Συνδέσμου Οικογένειας ήταν απόλυτη: "Ακόμη κι αν αλλάξουν τον τίτλο, το περιεχόμενο θα εξακολουθήσει να κοροϊδεύει τους ανθρώπους που πιστεύουν" χωρίς καν να έχει προβληθεί το πρώτο επεισόδιο.
Τελικά, ο τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να μετονομάσει τη σειρά αρχικά σε "Good Christian Belles", υπό τον οποίο τίτλο μάλιστα πουλήθηκε σε κανάλια της Λατινικής Αμερικής, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και τελικά η σειρά προβλήθηκε με το διφορούμενο τίτλο GCB. Η σειρά δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και - ύστερα από την προβολή των 10 εκ αρχής προγραμματισμένων επεισοδίων - κόπηκε.
THE NEW NORMAL
Με την προβολή ομοφυλόφιλων χαρακτήρων και ζευγαριών στα περισσότερα σίριαλ της αμερικανικής τηλεόρασης, προκάλεσε έκπληξη η αναστάτωση που προκλήθηκε το καλοκαίρι, όταν το κανάλι που αναμεταδίδει το πρόγραμμα του δικτύου NBC στην πολιτεία της Γιούτα, όπου ζουν πολλοί Μορμόνοι, ανακοίνωσε ότι δε θα μετέδιδε την κωμική σειρά "The New Normal", με την αιτιολογία ότι ήταν "ακατάλληλο" την ώρα που οι οικογένειες παρακολουθούν τηλεόραση.
Ποιο είναι το "ακατάλληλο" περιεχόμενο του κωμικού αυτού σίριαλ; Ένα ζευγάρι γκέι αντρών ζητούν από μια γυναίκα να φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Το στόρι του σίριαλ είναι αρκετά προχωρημένο, όμως μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κλασικό, ανώδυνο σίτκομ που προβάλλεται από ένα δίκτυο εθνικής εμβέλειας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από διάφορες οικογενειακές οργανώσεις, αλλά τελικά το σίριαλ προβάλλεται κανονικά σημειώνοντας αξιοπρεπείς τηλεθεάσεις για το NBC, το οποίο παρήγγειλε ήδη μια ολόκληρη σαιζόν.
SOUTH PARK
Η σειρά κινουμένων σχεδίων του Comedy Central, που φέτος προβάλλεται για δέκατη έκτη σαιζόν, έχει προκαλέσει πολλές φορές διαμαρτυρίες για το ακατάλληλο περιεχόμενο της. Τέσσερα μικρά αγόρια σατιρίζουν τους πάντες και τα πάντα με γλώσσα που σπάει κόκαλα. Πολλές φορές στο στόχαστρο έχει μπει και η θρησκεία προκαλώντας ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας από φανατικούς πιστούς. Διάφοροι σύλλογοι γονέων έχουν καταδικάσει το σίριαλ χαρακτηρίζοντας το ακόμη και ως "απειλή για τη δημοκρατία", παρόλο που το South Park προβάλλεται με ειδική σήμανση, ότι δεν απευθύνεται σε μικρούς τηλεθεατές.
Ένα από τα επεισόδια που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, ήταν το τελευταίο επεισόδιο του ένατου κύκλου, ο τίτλος του οποίου ήταν "Bloody Mary". Το άγαλμα της Παναγίας βγάζει αίμα από τον πισινό του και πέφτει πάνω στον Ράντι, το ένα από τα τέσσερα αγοράκια που πρωταγωνιστούν, ενώ εκείνος νομίζει ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα θεραπευτεί από τον εθισμό του στο αλκοόλ. Στο στόρι εμπλέκεται με κάποιον τρόπο και ο Πάπας Βενέδικτος, ενώ στο τέλος φυσικά δε γίνεται κανένα θαύμα.
Το γεγονός ότι το επεισόδιο προβλήθηκε την παραμονή μιας σημαντικής θρησκευτικής εορτής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Αμώμου Σύλληψης της Παναγίας, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις εναντίον ενός σίριαλ που ούτως ή άλλως δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους εκκλησιαστικούς κόλπους. Δηλώσεις και γράμματα διαμαρτυρίας πέτυχαν να μην προβληθεί το "βλάσφημο" επεισόδιο στην επανάληψη την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και περιελήφθη κανονικά στο dvd με τα επεισόδια της σαιζόν. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστραλία, όπου ζητήθηκε από την τοπική Εκκλησία η μη προβολή του επίμαχου επεισοδίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το South Park έχει βάλει κατά καιρούς στο στόχαστρο του και άλλες θρησκείες από τη Σαϊεντολογία μέχρι το Μουσουλμανισμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός λογόκρινε μονάχα μία φορά τη σειρά, όταν "έκοψε" σκηνή στην οποία εικονιζόταν ο προφήτης Μωάμεθ, στο τέταρτο επεισόδιο της δέκατης σαιζόν (Cartoon Wars Part II), με την αιτιολογία ότι ήταν πρόσφατα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει με αφορμή τα καρτούν του προφήτη σε εφημερίδα της Δανίας. Πάντως, σε παλιότερο επεισόδιο της τρίτης σαιζόν ("Super Best Friends"), ο μουσουλμάνος προφήτης απεικονίστηκε σε μια σύντομη σκηνή, που μάλλον πέρασε απαρατήρητη.
MARRIED... WITH CHILDREN
Η κωμική σειρά "Παντρεμένοι με παιδιά" δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Όταν ξεκίνησε η προβολή της από το συντηρητικό δίκτυο Fox τον Απρίλιο του 1987, όλα τα οικογενειακά σίτκομ περιέγραφαν τέλειες οικογένειες, που έβρισκαν πάντα λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν μέσα σ' ένα υπερβολικά αγαπησιάρικο, διδασκαλίστικο κλίμα. Η προβολή μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, όπως οι Μπάντι, προφανώς και δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους κήνσορες των χρηστών ηθών στην αμερικάνικη τηλεόραση της εποχής.
Αρχικά, η σειρά περνούσε σχεδόν απαρατήρητη σημειώνοντας χαμηλές τηλεθεάσεις. Ωστόσο, όλα άλλαξαν, όταν κατά τη διάρκεια της τρίτης σαιζόν, μια νοικοκυρά από το Μίσιγκαν άρχισε να στέλνει γράμματα σε διαφημιστικές εταιρίες ζητώντας να μποϊκοτάρουν το σίριαλ. Ο αγώνας της αρχικά είχε αποτέλεσμα, οι διαφημιστές άρχισαν να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, ενώ η εν λόγω νοικοκυρά άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα τοκ σόου. Ωστόσο, οι τηλεθεατές άρχισαν να ανακαλύπτουν το σίριαλ, η τηλεθέαση του οποίου ανέβηκε θεαματικά καταλήγοντας τελικά να προβάλλεται επί 11 σαιζόν.
Γενικά, πάντως, το σίριαλ αρκετές φορές λογοκρίθηκε ή έφτασε στο τσακ της λογοκρισίας από τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ ένα επεισόδιο της τρίτης σαιζόν δεν προβλήθηκε στις ΗΠΑ παρά μόνο ύστερα από δεκατρία χρόνια, επειδή θεωρήθηκε αρκετά προσβλητικό την εποχή εκείνη, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η καμπάνια της νοικοκυράς από το Μίσιγκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου