18 Οκτωβρίου 2012

Γιατί οι τοίχοι των φυλακών πρέπει να είναι... ροζ!


Σαν χρώμα θεωρείται 100% γυναικείο. Συνήθως, οι άντρες αποφεύγουν να φορέσουν ροζ μπλούζες από φόβο μήπως δε φαίνονται αρκετά αρρενωποί ή για να μην τους πάρουν στο ψιλό οι φίλοι τους. Στερετυπα θα πείτε και δε θα έχετε άδικο. Η ουσία πάντως είναι ότι το ροζ χρώμα θεωρείται ότι ασκεί κατευναστική επίδραση στους ανθρώπους σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, ενώ διώχνει την εχθρότητα, την επιθετικότητα και το άγχος!
Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε φυλακισμένους που διαβίωναν σε κελιά με τοίχους ροζ χρώματος και σε φυλακισμένους πιο γκρίζων κελιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην πρώτη κατηγορία σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τα κρούσματα βίας ήταν αισθητά μειωμένα. Μάλιστα, σε μια φυλακή του Τέξας δεν είναι μόνοι οι τοίχοι ροζ, αλλά και οι στολές των κρατουμένων! Αντίστοιχες έρευνες στον στρατό έδειξαν ότι τα δωμάτια με ροζ τοίχους μπορούν να ηρεμήσουν ευκολότερα ναύτες που είναι μεθυσμένοι και επιθετικοί. 
Σίγουρα από το μυαλό πολλών ανδρών περνούν διάφορα στερεοτυπικά "ροζ" ανέκδοτα που συνοδεύουν - κυρίως - το χώρο των φυλακών, όμως η αλήθεια είναι ότι διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα έχουν όντως διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Ας δούμε μερικές από αυτές τις επιδράσεις.

Κόκκινο
Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, τον ενθουσιασμό και γενικά θέτει τον άνθρωπο σε κατάσταση επιφυλακής. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις γλώσσες υπάρχει η φράση "κόκκινος συναγερμός" εννοώντας ότι βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα δράσης. Αντίστοιχα, είναι το χρώμα του αισθησιασμού και της αυξημένης σεξουαλικότητας. 
Επίσης, το κόκκινο ενισχύει τον καρδιακό παλμό και την πίεση του αίματος, ενώ ανοίγει την όρεξη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά εστιατόρια το χρησιμοποιούν από τα τραπεζομάντιλα μέχρι τις κουρτίνες.
Αποχρώσεις του κόκκινου στο χώρο εργασίας βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, καθώς το πολύ κόκκινο αυξάνει τις εντάσεις. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι δακτυλογραφούν (από γραφομηχανή μέχρι ηλεκτρονικό  υπολογιστή) μέσα σ' ένα κόκκινο δωμάτιο κάνουν περισσότερα ορθογραφικά λάθη.

Μπλε
Θεωρείται το χρώμα της φύσης. Μειώνει την όρεξη και βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τα υπνοδωμάτια. Επίσης, θεωρείται ότι ενισχύει τη σοβαρότητα και την περισυλλογή. 
Τα μπλε ρούχα αποπνέουν μια αίσθηση ήρεμης δύναμης και επαγγελματισμό. Ωστόσο, όταν είναι πολύ έντονο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κατάθλιψη. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αποφεύγεται το συγκεκριμένο χρώμα στα γραφεία, γιατί μπορεί να επιφέρει θλίψη ή εξάντληση.

Πράσινο
Το πράσινο είναι επίσης χρώμα της φύσης, συνδεδεμένο με την αναγέννηση, την ανανέωση και την ανάπτυξη. Είναι ιδανικό χρώμα τόσο για το σπίτι όσο και για το γραφείο, καθώς βελτιώνει τη διάθεση.  Συνιστάται ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις επιχειρήσεις. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να συνδυάζουν το πράσινο χρώμα με τα νιάτα.

Κίτρινο
Το κίτρινο μπορεί να συμβολίζει την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα, όπως ο ήλιο που συμβολίζει την ενέργεια και τη φωτεινότητα, όμως το έντονο κίτρινο μπορεί να κάνει τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους περισσότερο ανήσυχους. Μάλιστα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στα κίτρινα φώτα των δρόμων με την έξαρση της εγκληματικότητας.

Μοβ
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι έχουν συνδέσει το μοβ χρώμα με τη βασιλική καταγωγή, τη δύναμη, το μυστικισμό και την πνευματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασιλιάδες, από την αρχαία Ρώμη μέχρι και την πιο σύγχρονη εποχή, φορούσαν πορφυρά ενδύματα. Γενικά, έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά στο μοβ και γι' αυτό συνιστάται σε παιδότοπους και στους παιδικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου