11 Οκτωβρίου 2012

Η σοκολάτα κάνει καλό... για να κερδίσουμε βραβείο Νόμπελ!


Πολλές φορές έχουμε διαβάσει έρευνες που συνδέουν δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους στοιχεία καταλήγοντας σ' ένα συμπέρασμα μάλλον παράλογο, όπως π.χ. ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των πελαργών που κατοικούν σε μια περιοχή και στην αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων. Σ' αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να περιληφθεί και μία πρόσφατη έρευνα του Ελβετού γιατρού Franz Messerli, διευθυντή του προγράμματος υπέρτασης του Νοσοκομείου St Luke's-Roosevelt και του Πανεπιστημίου Cοlumbia της Νέας Υόρκης..Η έρευνα του δημοσιεύτηκε στο διάσημο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine και εντοπίζει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την απονομή βραβείου Νόμπελ.
Πώς καταλήγει στο παράξενο αυτό συμπέρασμα; Οι ερευνητές κατέταξαν τις 22 χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων Νόμπελ κατά κεφαλήν και συνέκριναν τον αριθμό των βραβείων με την κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας. Τα αποτελέσματα από τη σύγκριση έδειξαν πολλές ομοιότητες. Και στους δύο πίνακες τα πρωτεία ανήκαν στην Ελβετία (περισσότερα βραβεία Νόμπελ και μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας κατά κεφαλήν), ακολουθούμενη από τη Σουηδία και τη Δανία. 
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του δρ. Messerli, θα πρέπει ο κάθε πολίτης μιας χώρας να αυξήσει την κατανάλωση σοκολάτας κατά 400 γραμμάρια το χρόνο, ώστε ο αριθμός των βραβείων της χώρας του να αυξηθεί κατά ένα. Πάντως, στην περίπτωση της Σουηδίας, της πατρίδας των βραβείων, απ' ότι φαίνεται δεν είναι μόνο η κατανάλωση της σοκολάτας που έχει επηρεάσει τη συγκέντρωση 32 βραβείων Νόμπελ μέχρι σήμερα, καθώς ο αριθμός των Νόμπελ που θα έπρεπε να της αντιστοιχούν βάσει των υπολογισμών της ερευνητικής ομάδας του δρ. Messerli είναι μόλις 14.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο δρ. Messerli φαίνεται να αντιμετωπίζει μάλλον με ελαφρότητα την ίδια του την έρευνα και διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υπάρχει όντως αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της αγαπημένης αυτής τροφής, για την παρασκευή της οποίας φημίζεται η πατρίδα του η Ελβετία, και της απονομής των διάσημων βραβείων. Επειδή, όμως, ποτέ κανείς δεν ξέρει, πλακωθείτε στη σοκολάτα μπας και βρεθεί και τρίτος Έλληνας που να κερδίσει ένα Νόμπελ κάνοντας περήφανη τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου