9 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 9 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Χατζηνικολάου γίνεται σήμερα 50 ετών. Γιορτάζει τα γενέθλια του την ίδια μέρα με την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία όμως είναι 14 χρόνια μεγαλύτερη, αλλά και με τον Μεξικανό σκηνοθέτη Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Ο λαβύρινθος του Πάνα"), ο οποίος γεννήθηκε το 1964. Αν βρισκόταν σήμερα στη ζωή, ο Τζον Λένον θα γινόταν σήμερα 72 ετών.
Η Ουγκάντα γιορτάζει την επέτειο από την ανεξαρτησία της το 1962. Μέχρι τότε η χώρα ήταν βρετανικό προτεκτοράτο.
Στη Βαλένθια της Ισπανίας γιορτάζεται η επέτειος από την κατάληψη της πόλης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιάκωβου Α΄, βασιλιά της Αραγόνας, απελευθερώνοντας την από τους Μαυριτανούς κατακτητές. Επίσης, στην περιοχή σήμερα γιορτάζουν και οι ερωτευμένοι, καθώς σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο είναι η γιορτή του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο οποίος θεωρείται προστάτης τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι άντρες και οι γυναίκες τς Βαλένθια ανταλλάσσουν με το ταίρι τους αμυγδαλωτά γλυκά ως δώρο για την περίσταση.
Το Γουαγιακίλ, η μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού (Εκουαδόρ) και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσης του σαν σήμερα το 1820, όταν μια ομάδα ντόπιων συνωμοτών συνέλαβαν τους Ισπανούς αξιωματούχους που κυβερνούσαν την περιοχή μέχρι τότε.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων, που συμπίπτει με την επέτειο από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης το 1875 στη Βέρνη της Ελβετίας. Αλλάξτε για μια μέρα τις συνήθειες σας και αντί για e-mail στείλτε ένα γράμμα ή μια κάρτα σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου