12 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο:12 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012.
Ο Έλληνας συνθέτη Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924 και γίνεται αισίως 88 ετών, ενώ 12 Οκτωβρίου 1935 έδειχνε το ημερολόγιο όταν γεννήθηκε ο διάσημος Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2007. Επίσης, ο Αυστραλός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, αγαπημένος πολλών γυναικών σε όλον τον πλανήτη, γίνεται 44 ετών.
Σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής γιορτάζεται η επέτειος από την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου από τον Χριστόφορο Κολόμβο τον Οκτώβριο του 1492, μια επέτειος που ανέκαθεν δημιουργούσε εντάσεις μεταξύ των απογόνων των ιθαγενών κατοίκων της ηπείρου.
Στη Βενεζουέλα, από το 2002 η σημερινή γιορτή ονομάζεται Día de la Resistencia Indígena, δηλαδή Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών. Μάλιστα, κατά τους εορτασμούς του 2004 μια ομάδα υποστηρικτών του Ούγκο Τσάβες, προέδρου της χώρας, γκρέμισαν το άγαλμα του "τυράννου Χριστόφορου Κολόμβου" που βρισκόταν στην πρωτεύουσα Καράκας, παραλληλίζοντας την κίνηση τους αυτή με την αποκαθήλωση του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη ένα χρόνο νωρίτερα.
Στη Γουατεμάλα η σημερινή επέτειο ονομάζεται Ημέρα της Φυλής (Día de la Raza), ενώ στις Μπαχάμες και στο Πουέρτο Ρίκο γιορτάζεται η Ημέρα της Ανακάλυψης (Discovery Day). εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως π.χ. στην Ουρουγουάη κλπ., όμως δεν πρόκειται για ημέρα αργίας, ενώ στις ΗΠΑ και στην Αργεντινή η Ημέρα του Κολόμβου, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, στην Ισπανία η επέτειος της ανακάλυψης της Αμερικής γιορτάζεται με πανηγυρικούς τόνους ως η Εθνική Γιορτή της Ισπανίας (Fiesta Nacional de España). Εξάλλου, σήμερα γιορτάζεται και η Παναγία του πυλώνα (Nuestra Señora del Pilar), η οποία θεωρείται η προστάτιδα όλων των Ισπανόφωνων. Ο θρύλος υποστηρίζει ότι η Παναγία εμφανίστηκε σε όραμα στον Απόστολο Ιάκωβο ζητώντας του να χτίσει μια εκκλησία στις όχθες του ποταμού Έβρου στην πόλη της Σαραγόσας, την ώρα που ο Ιάκωβος προσευχόταν στο σημείο εκείνο. Αυτήν την περίοδο, στη Σαραγόσα διοργανώνονται μια σειρά από τοπικές γιορτές, που διαρκούν εννιά ολόκληρες ημέρες.
Στη Βραζιλία γιορτάζεται η Παναγία της Απαρεσίδα, η οποία θεωρείται η προστάτιδα της χώρας. Πρόκειται για ένα αγαλματάκι που αναπαριστά την άμωμο σύλληψη της Παναγίας, το οποίο βρέθηκε στη θάλασσα κοντά στην πόλη Απαρεσίδα που βρίσκεται στην πολιτεία του Σάο Πάολο, τον Οκτώβριο του 1717. Λέγεται ότι οι ψαράδες που βρήκαν το άγαλμα, έπιασαν στη συνέχεια τόσα πολλά ψάρια, ώστε έσπευσαν να επιστρέψουν στην ακτή, φοβούμενοι ότι η βάρκα τους δε θα άντεχε το βάρος. Υπάρχουν πολλές διηγήσεις για θαύματα σχετικά με αυτό το άγαλμα, ενώ το 1930 ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ ανακήρυξη την Παναγία της Απαρεσίδα προστάτιδα της Βραζιλίας μαζί με τον άγιο Πέτρο της Αλκαντάρα. Το άγαλμα βρίσκεται στη Βασιλική του ιερού ναού της Παναγίας της Απαρεσίδα.
Στο κράτος της Ισημερινής Γουινέας, που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της κεντρικής Αφρικής, γιορτάζεται η επέτειος από την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας σαν σήμερα το 1968, όταν ο Francisco Macías Nguema ορκίστηκε ως ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας. Μέχρι τότε, η περιοχή αποτελούσε ισπανική αποικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου