11 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 11 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012.
Η πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος, κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα το 1997, Νίκη Ξάνθου έχει γενέθλια και γίνεται 39 ετών. Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι γίνεται 46 ετών, ενώ τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947.
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γιορτάζεται η επέτειος από τον ξεσηκωμό κατά των δυνάμεων του Άξονα που είχαν καταλάβει τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ανατολικό τμήμα της χώρας είχε καταληφθεί από βουλγαρικά στρατεύματα, ενώ το δυτικό είχε περιέλθει στο Βασίλειο της Ιταλίας. Η κατάληψη των εδαφών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1941 μετά την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης κατά του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Στις 11 Οκτωβρίου 1941 ξεκίνησε η αντίσταση με τη συγκρότηση ένοπλων ομάδων υπό την κάλυψη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε άλλα κράτη στον κόσμο, η σημερινή ημέρα έχει οριστεί από την ομοφυλοφιλική κοινότητα ως Εθνική Ημέρα του Coming Out, πιστεύοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο δίνουν κίνητρο σε άτομα με ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις που δε θέλουν να κρατούν την ιδιωτική τους ζωή στη σφαίρα του ιδιωτικού, να την αποκαλύψουν δημόσια.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Κοριτσιών. Προφανώς, ο ΟΗΕ, ο οποίος αποφάσισε να ορίσει από φέτος την 11η Οκτωβρίου ως ημέρα κατά των διακρίσεων που γίνονται στα παιδιά-κορίτσια, εκτιμά ότι ούτε η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ούτε η Παγκόσμια Ημέρα Ισότητας ήταν αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παιδιών και της άρσης των διακρίσεων με βάση το φύλο τους αποτελεί ένα πολύ σωστό μήνυμα, που καλό θα ήταν ν' ακουστεί παγκόσμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου