9 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι το "σύνδρομο Κλάιν-Λέβιν", γνωστό και ως "σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης"


Τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της απολαμβάνουν την εφηβεία τους κάνοντας βόλτες με τις φίλες τους, πηγαίνοντας σε πάρτι, ενώ αρχίζουν και τα πρώτα ερωτικά χτυποκάρδια. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τη 17χρονη Κέιτλιν Τεράνα από τη Γουαϊνόνα του Οντάριο στον Καναδά, η οποία πάσχει από μια σπάνια νόσο που ονομάζεται "σύνδρομο Κλάιν-Λέβιν" ή, αλλιώς, "σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης".
Κάθε έξι εβδομάδες, η Κέιτλιν πέφτει σε λήθαργο, που κρατάει συνήθως 10 ολόκληρες ημέρες. "Την προηγούμενη ημέρα αρχίζω να νιώθω πραγματικά πολύ κουρασμένη και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην τάξη. Και μετά από αυτό απλά χάνομαι για 10 μέρες. Πρέπει να κοιμηθώ. Δεν μπορώ να μείνω ξύπνια", περιγράφει η ίδια την κατάσταση της μιλώντας στην εφημερίδα "The Star" του Τορόντο.
Κάθε φορά που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η Κέιτλιν μοιάζει με "ζόμπι που περπατάει", όπως εξηγεί η μητέρα της, καθώς περιφέρεται χωρίς να μπορεί να μιλήσει ή να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω της, αλλά "βρίσκεται σε απόλυτη ομίχλη". Κι αν αναρωτιέστε πώς η Κέιτλιν τρώει ή αν πηγαίνει καν στην τουαλέτα όλες αυτές τις μέρες που βρίσκεται σε λήθαργο, για όλα φροντίζει η μητέρα της, η Κάθι.
Συνήθως αφήνει την Κέιτλιν να κοιμάται για 20 ώρες σερί, οπότε την ξυπνάει για να την ταΐσει, να τη δώσει νερό και να τη βοηθήσει να πάει στην τουαλέτα. Ωστόσο, χρειάζεται να προσέχει πολύ την ποσότητα του φαγητού που δίνει στην κόρη της, καθώς μια από τις παρενέργειες της νόσου είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Κλάιν-Λέβιν έχουν απίστευτη όρεξη και μπορούν να φάνε οτιδήποτε βρουν μπροστά τους. 
Φυσικά, το 17χρονο κορίτσι δε θυμάται τίποτε, αλλά όλα αυτά τα θυμάται σαν ένα όνειρο. "Αν ανατρέξεις στα όνειρα σου, θυμάσαι συγκεκριμένα πράγματα, αλλά όχι τα πάντα. Δε συνδέεται. Έτσι είναι 10 ημέρες από τη ζωή μου. Κοιτάζεις πίσω, όλα είναι ομιχλώδη και δεν βγάζεις νόημα" εξομολογείται η ίδια.
Τα πρώτα συμπώματα της νόσου εμφανίστηκαν στην Κέιτλιν σε ηλικία 15 ετών. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι διαρκεί 10 με 15 χρόνια και μετά εξαφανίζεται το ίδιο μυστηριωδώς όσο εμφανίζεται, ενώ πλήττει κυρίως τα αγόρια σε αναλογία 2 προς 1 σε σχέση με τα κορίτσια. 
Τον πρώτο καιρό, η Κάθι Τεράνα πίστευε ότι η κόρη της υπέφερε από κατάθλιψη. Προσπαθούσε να την ξυπνήσει για να πάει σχολείο ή να την πείσει να βγαίνει με τις φίλες της τα βράδια - όλα χωρίς φυσικά αποτέλεσμα. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι η Κέιτλιν έπασχε από σύνθετες εστιακές κρίσεις, μια μορφή επιληψίας, τα συμπτώματα της οποίας μοιάζουν με εκείνα του συνδρόμου Κλάιν-Λέβιν. Το κορίτσι ακολουθούσε φαρμακευτικές αγωγές με αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά και χάπια κατά της επιληψίας, όμως η κατάσταση του χειροτέρευε. 
Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να γίνει η σωστή διάγνωση από ένα γιατρό. Πώς εξηγείται αυτή η καθυστέρηση; Αφενός πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σπάνια ασθένεια και αφετέρου δεν υπάρχουν ειδικά διαγνωστικά τεστ, που να επιτρέπουν την εύκολη, ασφαλή διάγνωση της νόσου. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η υπερβολική υπνηλία, η ψυχαναγκαστική διατροφή, διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές ή υπερσεξουαλικότητα - η τελευταία εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια.
Το μεγάλο πρόβλημα της Κέιτλιν είναι ότι εξ αιτίας της ασθένειας μένει πίσω στα μαθήματα της. Μέχρι ν' αναπληρώσει τα κενά από τα μαθήματα που έχασε, πέφτει σε νέο λήθαργο. Κατά συνέπεια, η ίδια το έχει ήδη πάει απόφαση ότι του χρόνου δε θα περάσει σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, αν και τ' όνειρο της είναι να ασχοληθεί με το χώρο της υγείας. Επίσης, η ασθένεια έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην κοινωνική της ζωή, ενώ η Κέιτλιν έχασε αρκετούς φίλους, που την κατηγορούσαν ότι υποκρίνεται την άρρωστη. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που της συμπαρίστανται, μεταξύ των οποίων και το αγόρι της.
Σε κάθε περίπτωση, το 17χρονο κορίτσι από τον Καναδά ξεκαθαρίζει ότι η εξωραϊστική ονομασία της νόσου ως "σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης", που αντλεί την έμπνευση του από το σχετικό παραμύθι του Χανς Κρίσταν Άντερσεν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: "Δεν είναι μια ωραία ασθένεια. Όταν σκέφτεσαι την Ωραία Κοιμωμένη, σκέφτεσαι μια πριγκίπισσα. Και δεν είμαστε κάτι τέτοιο, όταν βρισκόμαστε σ' αυτήν την κατάσταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου