12 Οκτωβρίου 2012

Οι ευφάνταστες δικαιολογίες των Αμερικανών εργαζομένων για να μην πάνε στη δουλειά


Είναι Τσαγκαροδευτέρα και δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πάτε στη δουλειά; Τι πιο απλό από ένα τηλεφώνημα και μια καλή δικαιολογία που θα σας διευκολύνει να καθυστερήσετε με την άνεση σας - γιατί όχι και να πα΄ρε μια μέρα άδεια από τη "σημαία".. Το ίδιο ισχύει φυσικά και την Τσαγκαροτρίτη, την Τσαγκαροτετάρτη κ.ο.κ. Δεν είστε ο μοναδικός ή η μοναδική! Σ' όλον τον πλανήτη, εργαζόμενοι σαν και σας σκαρφίζονται καθημερινά τις πιο ευφάνταστες δικαιολογίες νομίζοντας ότι θα ξεγελάσουν τους εργοδότες τους.
Η ιστοσελίδα CareerBuilder πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι όντως πήρε τηλέφωνο στη δουλειά του για μια μέρα άγραφης άδειας, χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πραγματικό πρόβλημα, απλά και μόνο επειδή βαριόντουσαν να εργαστούν.
Ανάμεσα τους το 34% προφασίζονται ότι είναι άρρωστοι, σε ποσοστό 29% δικαιολογούνται ότι έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν, ενώ ένα 16% εμφανίζεται πιο ειλικρινές και δηλώνει απλά ότι θέλει να κοιμηθεί λίγη ωρίτσα ακόμη. Οι μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι εμφανίζουν τις μεγαλύτερες τάσεις να θέλουν να κάτσουν μια μέρα παραπάνω στο σπίτι είναι ο Δεκέμβρης (κυρίως λόγω των εορτών) και ο Ιούλιο (λόγω ζέστης). 
Ορισμένες άλλες - λιγότερο συνηθισμένες αλλά περισσότερο ευφάνταστες - δικαιολογίες είναι και οι εξής:
- "Ξέχασα ότι με προσλάβατε"
- "Το σκυλί μου έχει νευρικό κλονισμό"
- "Σήμερα θα ξεθάψουν τη γιαγιά μου στα πλαίσια μιας αστυνομικής έρευνας"
- "Ένα πουλί με δάγκωσε"
- "Είδα την ταινία "The Hunger Games" και ταράχτηκα" (φαντάζομαι μια ταινία θα ακούγεται πιο πειστική δικαιολογία)
- "Διάβαζα πολύ και αρρώστησα"
- "Μόλις χώρισα και νιώθω πληγωμένος"
- "Έβαψα τα μαλλιά μου στο σπίτι και έγιναν πορτοκαλί"
Πάντως, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να νιώθουν ασφαλείς με το όποιο ευφάνταστο ψέμα τους, καθώς το 29% των εργοδοτών παραδέχτηκε ότι τσεκάρουν τους υπαλλήλους τους ζητώντας χαρτί από τον γιατρό, το 18% έβαλε άλλους υπαλλήλους να κάνουν τη "βρώμικη" δουλειά του επιθεωρητή αλήθειας, ενώ το 14% των εργοδοτών έκανε κάτι πιο δραστικό, καθώς επισκέφθηκε το σπίτι του "άρρωστου" υπαλλήλου για μεγαλύτερη σιγουριά. Τέλος, το 17% των εργοδοτών παραδέχτηκε ότι έχει απολύσει εργαζόμενο που επικαλέστηκε ψεύτικη δικαιολογία για να μην δουλέψει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου