27 Νοεμβρίου 2012

Γυναίκες-ιμάμηδες σε τζαμιά μόνο για γυναίκες στην Κίνα

Σύμφωνα με το Κοράνι, ιμάμης σημαίνει καθοδηγητής. Είναι ο άνθρωπος που λέει την καθιερωμένη προσευχή στο τζαμί, αλλά και γενικότερα ασχολείται με την καθοδήγηση των απλών μουσουλμάνων στο δρόμο του Ισλάμ. Ένα μεγάλο θέμα που διχάζει τους Μουσουλμάνους είναι το κατά πόσον επιτρέπεται σε μια γυναίκα να γίνει ιμάμης. Δύο από τις συζύγους του Μωάμεθ, η Αϊσά και η Ουμ Σαλαμά, έτυχε να πουν προσευχές "όπως οι ιμάμηδες" απευθυνόμενες σε γυναίκες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είχαν τα πλήρη καθήκοντα ενός άνδρα ιμάμη - ή, τέλος πάντων, αυτό είναι αντικείμενο των συζητήσεων και των διαφωνιών μεταξύ των Μουσουλμάνων.

Κι ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στην Τουρκία με το θεσμό των vaizes, έχουν επιλεγεί κάποιες ενδιάμεσες λύσεις, σε ορισμένες μουσουλμανικές επαρχίες της Κίνας οι γυναίκες κατέχουν ελεύθερα τον τίτλο του ιμάμη, αν και με λιγότερες εξουσίες από τους άνδρες, ενώ ασκούν τα καθήκοντα τους μόνο σε τζαμιά προορισμένα αποκλειστικά για γυναίκες - τα μοναδικά στον κόσμο. 
Ήδη από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), οι γυναίκες στις μουσουλμανικές επαρχίες της Κίνας είχαν πρόσβαση σε μουσουλμανικά σχολεία ειδικά για εκείνες, που αργότερα μετεξελίχθηκαν σε τζαμιά μόνο για γυναίκες, την περίοδο της δυναστείας των Κιν (1644-19110. Τότε, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες γυναίκες-ιμάμηδες, θεσμός που εξαπλώθηκε με το πέρασμα των ετών. 
Γυναικεία τζαμιά και γυναίκες ιμάμηδες δεν απαντώνται μόνο στις βορειοδυτικές μουσουλμανικές επαρχίες, καθώς και στις αυτόνομες επαρχίες Ningxia Hui και Xinjiang Uygur, που θεωρούνται περισσότερο συντηρητικές. Ο Jin Rubin, γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Οργανισμού της Κίνας, δεν καταδικάζει, ούτε όμως και επικροτεί αυτήν την πρακτική, που διζάχει το μουσουλμανικό κόσμου. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τουλάχιστον τα γυναικεία τζαμιά βοηθούν στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών, "κάτι που ενθαρρύνεται από το Ισλάμ". 
Σύμφωνα με την Tao Jinling, μια γυναίκα ιμάμη, τα γυναικεία τζαμιά αποτελούν σύμβολα ανάπτυξης, αλλά και σαν ένα κέντρο για τις Μουσουλμάνες, "ένα μέρος όπου μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματα τους". Οι γυναίκες που τα επισκέπτονται είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας, καθώς οι νεότερες εργάζονται ή έχουν να φροντίσουν την οικογένεια τους, ενώ αυτό που κυρίως τις ενδιαφέρει είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα για το Κοράνι.
Πάντως, ακόμη και στην Κίνα, οι γυναίκες ιμάμηδες θεωρούνται κατώτερες των ανδρών και δεν επιτρέπεται ν' απαγγείλουν τις προσευχές της ημέρας, που είναι οι σημαντικότερες υποχρεώσεις των πιστών Μουσουλμάνων. Επίσης, σε αντίστοιχη υποδεέστερη θέση βρίσκονται και τα αποκλειστικά γυναικεία τζαμιά, τα οποία βρίσκονται στη σκιά ενός ανδρικού ιδρύματος, με την είσοδο συχνά να βρίσκεται σε μην εύκολα αντιληπτό σημείο.

Πηγές: 
ChinaDaily
Questionsonislam.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου