28 Νοεμβρίου 2012

Ελβετία: ο ευρωπαϊκός παράδεισος της πορνείας

Η ελβετική νομοθεσία για την πορνεία είναι από τις πιο φιλελεύθερες στον κόσμο και συχνά προβάλλεται ως πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το "αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο" εξασκείται νόμιμα στη χώρα των Άλπεων από το 1942, ενώ θεωρείται ως  ένα είδος ελεύθερου επαγγέλματος και υπόκειται σε αντίστοιχη φορολογική μεταχείριση. Οι γυναικείες οργανώσεις της χώρας δεν ζητούν την απαγόρευση της. Κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό να συμβεί, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και το συντηρητικό κόμμα της χώρας.

Οι πιέσεις που ασκούνται προς την κυβέρνηση αφορούν την περαιτέρω άρση των όποιων περιορισμών, που θεωρείται ότι ωθούν τις γυναίκες στην παράνομη πορνεία, αλλά και η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία των ανηλίκων, καθώς σήμερα, το προβλεπόμενο, ελάχιστο όριο ηλικίας είναι τα 16 χρόνια, ενώ οργανώσεις ζητούν ν' ανεβεί στα 18. 
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελβετία εργάζονται συνολικά 13.000 με 20.000 πόρνες, χωρίς να αποκλείεται ο πραγματικός αριθμός ν' ανέρχεται ακόμη και στις 25.000, ενώ ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 3.5 δισ. ελβετικές κορώνες. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες με καταγωγή από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες βγάζουν τα προς το ζην, για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους πίσω στις πατρίδες τους.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2004 στο καντόνι της Γενεύης εκδίδονταν 800 γυναίκες, ενώ ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στις 4.100 γυναίκες το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες για λογαριασμό του δήμου της Ζυρίχης, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που εκδίδονται, μπήκαν για πρώτη φορά στα μονοπάτια της πορνείας πριν συμπληρώσουν τα 20 τους χρόνια. Ορισμένες γυναίκες φτάνουν στο σημείο να εργάζονται ακόμη και 70 ώρες την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο πηγαίνουν με έξι άνδρες τη βραδιά, αν και υπάρχουν γυναίκες που έχουν κοιμηθεί ακόμη και με 30 άνδρες μέσα σ' ένα μόνο βράδυ.
Καθώς, όμως, η πορνεία στους δρόμους των πόλεων έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε έξαρση παραβατικών συμπεριφορών, πολλοί είναι δήμοι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στέγαση των.. άστεγων επαγγελματιών του έρωτα. Πριν λίγες ημέρες, ο δήμος της Ζυρίχης αποφάσισε την κατασκευή "κουτιών του σεξ", δηλαδή ειδικών χώρων πάρκινγκ, όπου θα γίνεται διακριτικά το ερωτικό νταραβέρι. Τα "κουτιά" αυτά θα είναι στα πρότυπα αντίστοιχων χώρων που έχουν κατασκευαστεί σε γερμανικές πόλεις και για την κατασκευή τους θα κοστίσουν στους δημότες της Ζυρίχης 2.4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Να σημειωθεί ότι το ελβετικό μοντέλο πλήρους νομιμοποίησης της πορνείας αποτελεί το άλλο άκρο του σουηδικού παραδείγματος, όπου η πορνεία είναι δια νόμου απαγορευμένη από το 1999. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε δραματική μείωση των κρουσμάτων πορνείας στη συγκεκριμένη, σκανδιναβική χώρα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πρόσφατα το παράδειγμα της και η Νορβηγία με την Ισλανδία. Περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείς να διαβάσεις κάνονας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Το σουηδικό παράδειγμα για την καταπολέμηση της πορνείας.

Πηγή: Swissinfo

Σχετικά θέματα:

ΜΕ.. ΣΕΞΟΜΕΤΡΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΑΤΣΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΠΟΡΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου