27 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι άνδρες θυμούνται ευκολότερα από τις γυναίκες πού πάρκαραν το αυτοκίνητο τους;


Δεν υπάρχει οδηγός που να ζει σε μεγαλούπολη και να μην έχει αναρωτηθεί έστω και μια φορά στην ζωή του για το πού πάρκαρε το αυτοκίνητο του. Κι επειδή ο εντοπισμός ενός αυτοκινήτου, που μπορεί να βρίσκεται παρκαρισμένο αρκετά τετράγωνα μακριά, δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τη δική τους μέθοδο για να μπορούν να θυμηθούν αυτήν την πολύ σημαντική πληροφορία. Μόνο που, όπως δείχνει μια πρόσφατη ολλανδική έρευνα, οι άντρες μάλλον τα πηγαίνουν καλύτερα σ' αυτόν τον τομέα.

Ο Άλμπερτ Πόστμα είναι καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Applied Cognitive Psychology. Οι ερευνητές έθεσαν σε 115 καταναλωτές ενός εμπορικού κέντρου (59 άντρες και 56 γυναίκες, ηλικίας 19 - 85 ετών) το πολύ απλό ερώτημα "πού παρκάρατε το αυτοκίνητο σας", την ώρα που είχαν τελειώσει τα ψώνια τους και ξεκινούσαν για το σημείο εκείνο. 
Το εμπορικό κέντρο είχε δικό του πάρκινγκ, χωρητικότητας 431 θέσεων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θυμήθηκε σωστά και μάλιστα, ακολούθησε τον πιο σύντομο και εύκολο δρόμο. Μόλις το 14% γι' αλλού ξεκίνησαν κι αλλού βρέθηκαν, ενώ, μεταξύ αυτών, ελαφρά περισσότερες ήταν οι γυναίκες, παρόλο που ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ελαφρά χαμηλότερος των ανδρών.
Όπως επισημαίνει στη μελέτη αυτή, οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς μνήμης για να βρουν πράγματα. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τοποθεσίες ως σημεία αναφοράς για να περιγράψουν την τοποθεσία που είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο τους (38% των γυναικών έναντι 15% των ανδρών). Αντίθετα, οι περισσότεροι άνδρες είναι σε θέση να περιγράψουν το σημείο που πάρκαραν το αυτοκίνητο τους βάσει της μετρικής απόστασης (το 25% των ανδρών έναντι μόλις 1% των γυναικών).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πόστμα, η μέθοδος των αντρών είναι περισσότερο αποτελεσματική για να βρούμε αντικείμενα χαμένα κάπου στο χώρο, αν και επί της ουσίας προτείνει τον συνδυασμό πολλαπλών στρατηγικών, π.χ. απόσταση και προσανατολισμός. Σε κάθε περίπτωση, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να κουράσουμε λιγάκι το μυαλό για να βρούμε το αυτοκίνητο μας, παρά να επαναπαυτούμε σε μια ηλεκτρονική συσκευή για να μας καθοδηγήσει. 

Διάβασε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου