25 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 25 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το Εορτολόγιο της Εκκλησίας, είναι η γιορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Αικατερίνης και του αγίου Μερκουρίου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, σταθερή συνεργάτης του αείμνηστου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939. 
Το 1942 γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου.
Σαράντα ενός ετών γίνεται σήμερα η ηθοποιός Κριστίνα Άπλγκεϊτ, γνωστή ως η χαζή, ξανθιά Κέλι Μπάντι στην κωμική σειρά "Παντρεμένοι με παιδιά" (Πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούσαν στη σειρά των 90s, μπορείς να δεις κάνοντας κλικ εδώ.)
Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπενζ (25.11.1844-04.04.1929),  ο Πάπας Ιωάννης ΙΓ΄ (25.11.1881-03.06.1963), αλλά και ο Λούντβικ Σβόμποντα (25.11.1895-20.09.1979),  πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας μετά το τέλος της περιόδου που έμεινε στην ιστορία ως "η άνοιξη της Πράγας". Ο Σβόμποντα είναι από τις λίγες ηγετικές φυσιογνωμίες της κομμουνιστικής περιόδου που τυγχάνει κοινής αποδοχής στη μετακομμουνιστική Τσεχία και στη Σλοβακία, παρόλο που επί της προεδρίας του έλαβε χώρα η εισβολή στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας - κάτι που άλλωστε δεν εξαρτιόταν από τον ίδιο.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γιορτάζεται η Ημέρα Ίδρυσης του Κράτους, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον, το Νοέμβριο του 1995.
Στο Σουρινάμ, πρώην ολλανδική αποικία, γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, σαν σήμερα το 1975.
Στα μουσουλμανικά κρατίδια της Ινδίας και στο Μπαγκλαντές γιορτάζεται η Ασούρα, ενώ στο Ιράν, η δεύτερη μέρα της Ασούρα είναι ημέρα πένθους για το μαρτυρικό θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί. Παρόλο που ο Χουσεΐν αναγνωρίζεται ως διάδοχος του Μωάμεθ μόνο από τους Σιίτες, τυγχάνει αποδοχής και από τους Σουνίτες, όπως οι Ιρανοί, επειδή ήταν εγγονός του Μωάμεθ. Ενώ οι Σιίτες  Μοιυσουλμάνοι θρηνούν το θάνατο του την πρώτη μέρα της Ασούρα, στο σουνιτικό Ιράν αυτό συμβαίνει τη δεύτερη μέρα. (Περισσότερα για την Ασούρα μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.)
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία (οι αδερφές Μινέρβα, Πατρίσια και Μαρία Τερέζα Μιραμπάλ), οι οποίες δολοφονήθηκαν σαν σήμερα το 1960, για την αντικαθεστωτική τους δράση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 25 Νοεμβρίου 1916 (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο), οι χώρες της Αντάντ επιβάλλουν το ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας, λίγες μέρες μετά τα δραματικά γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία ως "Νοεμβριανά". Ήταν ένα ακόμη μέσο πίεσης στον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, να εγκαταλείψει την ουδέτερη - επί της ουσίας γερμανόφιλη - στάση του κατά τη διάρκεια  του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. (Περισσότερα για τα Νοεμβριανά εδώ.)
Στις 25 Νοεμβρίου 1942 (το βράδυ), η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γραμμής του Γοργοποτάμου αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τις γερμανικές δυνάμεις.
Στις 25 Νοεμβρίου 1963, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του, ο Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι θάφτηκε στο νεκροταφείο Άρλινγκτον, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο στρατιωτικός χαιρετισμός του γιου του, Τζον Κένεντι τζούνιορ, ο οποίος εκείνη τη μέρα έκλεινε τα τρία του χρόνια. Ο ξαφνικός θάνατος του ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα το 1999, θα καθιστούσε τον Τζον Τζον, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της επονομαζόμενης "κατάρας των Κένεντι" (Περισσότερα για την "κατάρα της οικογένειας Κένεντι" εδώ.)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου