29 Νοεμβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αναρωτιέται για το τυχαίο και τον έρωτα, ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου "σώμα με σώμα" και μέσα "από σκουριά και κόκαλα", ενώ "πέντε θρύλοι" φιλοδοξούν να οξύνουν τη φαντασία των παιδιών. Τι είναι όλα αυτά; Οι νέες κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας....



Αν... (αισθηματική, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης / Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου
Υπόθεση: Όλοι δεν έχουμε αναρωτηθεί πόσο μπορεί μία στιγμιαία απόφασή μας, να καθορίσει όλη μας τη ζωή; Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη ζωή του ήρωα μας του Δημήτρη. ΑΘΗΝΑ. ΠΛΑΚΑ. 2009 - Αν ο Δημήτρης έβγαινε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ θα γνώριζε τη Χριστίνα.. Ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα φτάσει μέχρι και σήμερα το 2012. Ένας έρωτας στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων αλλαγών . Θα αντέξει; Είναι ο έρωτας η απάντηση σε όλο αυτό που ζούμε; Πόσο επηρεάζει μία οικονομική κρίση και πόσο μπορεί να διαλύσει τη σχέση ενός ζευγαριού; Συγχωρείται η απιστία; Και πόσο ίδιες είναι οι εποχές στο θέμα του έρωτα; - Αν όμως ο Δημήτρης εκείνο το βράδυ του 2009 δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα και θα παρέμεναν δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη.. Ο χρόνος, ο τόπος και τα γεγονότα στη ζωή του Δημήτρη είναι κοινά.. Η βασική διαφορά είναι ότι δεν είναι μαζί με τη Χριστίνα για να τα αντιμετωπίσει… Πόσο εύκολο είναι να ζει κάποιος μόνος του; Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος τη μοναξιά ή αλλιώς την «ελευθερία»; Πόσο κοντά σου μπορεί να είναι ένας μεγάλος έρωτας και εσύ να μην τον βλέπεις; Θα γνωριστούν ποτέ ο Δημήτρης και η Χριστίνα;
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 4.5/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Σώμα με σώμα - De rouille et d'os (δράμα, Γαλλία)
Σκηνοθεσία: Jacques Audiard / Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts
Υπόθεση: Όλα ξεκινούν στη Βόρεια Γαλλία. Ο Αλί ξαφνικά βρίσκει τον εαυτό του με ένα πεντάχρονο παιδί στα χέρια του. Ο Σαμ είναι ο γιος του, αλλά δεν τον γνωρίζει καθόλου. Άστεγος, άφραγκος, χωρίς φίλους, βρίσκει καταφύγιο στην αδερφή του στην Αντίμπ. Τα πράγματα εκεί βελτιώνονται άμεσα. Τους φροντίζει, εκείνον και το παιδί. Ο Αλί συναντά τη Στεφανί σε ένα καβγά σε ένα κλαμπ. Την οδηγεί στο σπίτι της και της αφήνει το τηλέφωνο του. Είναι φτωχός, εκείνη είναι όμορφη και με πολλή αυτοπεποίθηση. Η Στεφανί εκπαιδεύει όρκες στο Marineland. Μια παράσταση θα καταλήξει σε τραγωδία, κι ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα τους φέρει και πάλι κοντά. Την επόμενη φορά που θα τη δει ο Αλί, εκείνη είναι σε αναπηρικό κοριτσάκι: έχει χάσει τα πόδια της και μαζί κάποιες ψευδαισθήσεις. Τη βοηθάει απλά, χωρίς συναίσθημα ή οίκτο. Κι εκείνη ζωντανεύει και πάλι.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.7/10 (από 4.931 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.6/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 5.175 χρήστες)
myfilm.gr: 7.5/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


Οι πέντε θρύλοι - Rise of the Guardians (κινουμένων σχεδίων, ΗΠΑ)
Υπόθεση: Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Γουίλιαμ Τζόις (που συνυπογράφει και τη σκηνοθεσία) The Guardians of Childhood και έχει για πρωταγωνιστές κάποιους από τους πιο γνωστούς κι αγαπημένους μας ήρωες από τα παραμύθια και την παγκόσμια μυθολογία… ολίγον πειραγμένους και πολύ τρισδιάστατους. Έτσι, οι δημιουργοί της υπέροχα τρυφερής ταινίας Πώς Να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας συνεργάζονται στην παραγωγή με τον εκ των κορυφαίων κινηματογραφιστών της εποχής μας, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και μαζί συνασπίζουν - μεταξύ άλλων ηρώων - έναν εναλλακτικό Άγιο Βασίλη, το Πασχαλινό Λαγουδάκι, τη Νεράιδα των Δοντιών, τον Τζακ Πάγο και τον Άμμο ενάντια στον πανούργο Πίσσα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και να εξαλείψει την ελπίδα και τα όνειρα των παιδιών, δημιουργώντας ένα ολοκαίνουργιο παραμύθι με πρωταγωνιστές αθάνατους θρύλους, προστάτες της φαντασίας και της αθωότητας των παιδιών.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.5/10 (από 3.441 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.6/10 (κριτικοί), 4.2/5 (από 17.530 χρήστες)
myfilm.gr: 6.5/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
Roger Ebert: 3/4


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου