8 Ιανουαρίου 2013

Δικαστήριο ακύρωσε χρέος 655 ετών!

Η εκκλησία του Αγίου Χιλάριους στην πόλη Näfels της Ελβετίας. 

Το 1357, ένας τύπος που ονομαζόταν Konrad Müller κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα, του Heinrich Stucki. Οι δύο ήταν κάτοικοι του χωριού Mollis, που βρίσκεται στο ελβετικό καντόνι Γκλάρους. Προκειμένου να σώσει την ψυχή του, αλλά και για ν' αποφύγει την όποια εκδίκηση των συγγενών του θύματος, ο Müller προσφέρθηκε να συντηρήσει οικονομικά το άναμμα ενός φαναριού στην εκκλησία του χωριού "στην αιωνιότητα". Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι όλοι οι απόγονοι του Müller έπρεπε να συνεισφέρουν κάθε χρόνο ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, μια παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα, όταν το δικαστήριο του καντονιού αποφάσισε ν΄ απελευθερώσει έναν αγρότη από το χρέος 655 ετών.

Πολλούς αιώνες μετά την επιβολή της ποινής, αλλά και πολλούς αιώνες πριν την άρση της, την εποχή της Μεταρρύθμισης, το φανάρι μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία της πόλης Näfels. Κανένας, όμως, από τους απόγονους του Müller - υπόχρεοι ήταν όσοι κατείχαν μια συγκεκριμένη ιδιοκτησία γης και όχι όλα τα μέλη της οικογένειας - δεν σκέφτηκε ν' αμφισβητήσει το χρέος, που ανερχόταν στα 70 γαλλικά φράγκα ετησίως, δηλαδή το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την αγορά λαδιού - αρχικά - και κεριών - αργότερα - για το άναμμα του φαναριού. 
Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο οποίος σταμάτησε να πληρώνει το 2009. Η εκκλησία κινήθηκε νομικά εναντίον του και τελικά το δικαστήριο του ελβετικού καντονιού δικαίωσε τον αγρότη σημειώνοντας ότι το εθιμικό δίκαιο που ίσχυε στην περιοχή το 1357, όταν πρωτοεπιβλήθηκε το χρέος, έπαψε να ισχύει μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος υποθηκών στα μέσα του 19ου αιώνα. Εξάλλου, όπως τόνισε η απόφαση, δεν υπήρχε κανένας σύνδεσμος ανάμεσα στη γη και στο φανάρι της εκκλησίας. Έτσι, εξοφλήθηκε ένα χρέος 655 ετών και ο παραλογισμός πήρε τέλος.

Πηγή: Swissinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου