8 Ιανουαρίου 2013

Έχει βρεθεί το "σούπερ χάπι", που θα καταπολεμήσει τις καρδιοπάθειες;


Μπορεί ένα χάπι να ενεργήσει προληπτικά και να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος εμφανίζει τα σχετικά συμπτώματα; Καταφατική απάντηση δίνει ο Νίκολας Γουάλντ, καθηγητής του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson του Λονδίνου. Ο Γουάλντ είχε την ιδέα και ετοίμασε ένα"επαναστατικό", όπως το αποκαλεί ο ίδιος, "πολυχάπι", που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ εντός του 2013 και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει κλείσει τα 50. 

Το Πολυχάπι αυτό αποτελεί μείγμα διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών, κάποιες από τις οποίες είναι ήδη γνωστές, άλλες όμως όχι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Le Temps, αναμένεται να περιέχει β-αναστολείς, που επιβραδύνουν το ρυθμό του καρδιακού παλμού, έναν αντιαιμοπεταλιακό παράγοντα αύξησης της ροής του αίματος, καθώς κι έναν αντιχοληστερολικό παράγοντα. Η εφημερίδα το παρομοιάζει μ' ένα σαμπουάν "τρία σε ένα". 
Ο καθηγητής Γουάλντ και η ερευνητική του ομάδα εκτιμούν ότι το χάπι αυτό μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων για μια δεκαετία και υποστηρίζει ότι πρέπει να το καταναλώσουν όλοι όσοι είναι άνω των 55 ετών. Σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PlosOne, υποστηρίζει ότι το Πολυχάπι μπορεί να περιορίσει την αρτηριακή πίεση κατά 12%, την κακή χοληστερόλη κατά 39% και τελικά να μειώσει των αριθμό των καρδιοπαθειών κατά 60%. 
Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από το 2000, όμως η κριτική που δέχεται ο καθηγητής Γουάλντ είναι η επιμονή του να περιλαμβάνει σε αυτές ακόμη και υγιείς ανθρώπους που δεν πάσχουν και ενδεχομένως να μην έχουν καν την προδιάθεση να υποστούν κάποιο καρδιακό νόσημα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιφυλακτικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καλύτερη λύση είναι να ζούμε πιο υγιεινά, να προλαμβάνουμε τα όποια προβλήματα υγείας μέσω της καθημερινής διατροφής και της άσκησης, και αν - ο μη γένοιτο - παραστεί ανάγκη, να ακολουθήσουμε μια ενδεδειγμένη, ατομικά προσδιορισμένη, θεραπευτική αγωγή. 

Πηγή: Le Temps


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου